Skocz do zawartości

Kolowrotki staloszpulowe - " nowe" modele "2010"

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli zaczynaja wychodzic nowe modele mlynkow.

Glownie zauwaza sie kosmetyczne zmiany jak chodzi o glownych producentow (Daiwa, Shimano).

Jest juz nowa Certate :

http://www.digitaldagger.com/reels/daiwa/certate.jpg

Na pierwszy rzuta oka widac ze korbka skladana :unsure:

Ale za to w komplecie bedzie zapasowa szpulka :mellow:

Nowy Twinpower :

http://imgs.inkfrog.com/pix/ReelsSeller/TP-5000SW-EU-AU.jpg

W innym watku bylo o bialej Caldii- 2009...

Pewnie nalezy sie spodziewac nowej Stelli.

Macie plany probowac tych nowinek ? czy raczej zostajecie na dobrze okopanych pozycjach ?

Pozdrawiam

Guzu

p.s. ja od siebie dodam ze zostaje na okopanych a moze nawet jeszcze siegne po jakies antyki z lat 90 XX wieku

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie abym wsadzał kij w mrowisko, ale... jakoś tak bardzo wsiąkłem w casting, że przestałem zauważać ten aspekt wędkarstwa - czyli korbę :D. Pomijając fakt trwałości, spasowania itp to nowinki chyba nie mają aż takiego wielkiego znaczenia jak w castingu, gdzie to magiczne zejście z cw jest niemalże świętością. Na czym polegają te udogodnienia w kołowrotku kabłąkowym?

Oczekujecie, ze cos powiem ? :D

Ja slaby jestem w nowinkach. Embarassed

Widze zmieniajace sie kolory, widze ze coraz wiecej obudow jest robionych z magnezu albo jakis materialow typu ZION czy C14 (cokolwiek to jest).

Zaczalem ten watek bo wydaje mi sie ze powoli dochodzimy do sytuacji, kiedy modele kolowrotkow beda sygnowane rocznikami.

Tak czesto beda przechodzily kosmetyczne zmiany, ze identyfikacja odbywac sie bedzie w wlasnie w ten sposob...

Guzu

Witam. :D

Prezentowane wyżej stałoszpulowce - Certate i Twin Power to chyba Mefisto już od jakiegoś czasu sprzedaje (?). Tak więc, czy to rzeczywiście nowinki na miarę 2010 roku ? A Certatki, te zwykłe, miały od zawsze korbki składane...

Pozdrawiam

Stella,

Twinpowery zmieniaja kolory co sezon.

Ten akurat jest sygnowany jako 2010...

Rownolegle z tym idzie Twinpower MG, Twinpower C itd.

Jak chodzi o Certate to jestem pewien ze nie bylo dodatkowych szpul. O ilosci lozysk, gramow itd. Sie nie wypowiem.

Guzu

mam pytanko korba w czarnej ceracie jest dokrecana i składana tak? jako zej est u mnie korba w gąszczu klamotów,generalnie z ceraty to najfajniejszy jest wreszczie kolor.i tu uznanie dla daiwy.

od pewnego czasu wida zmiany kolorów kształtu korbek i szpulek(niekoniecznie rantów jak w shimano to zrobili.schematy budowy sa takie jak były +/- bo w sumie niema czego zmieniać.

a firmy wprowadzaja zmiany,bo ludzie kupia nowośc,nie zeby było w tym coś złego ale chyba producenci to zauwarzyli,już nieraz pisałem o tym jak to NOWOSC potrafi zakrecic w głowie :lol:

z tego co wiadomo certate jest juz sprawdzone ,wiec ten ładny kolor jest dopełnieniem dobrego wnetrza :D

co do zmiany materiału na kosmiczny to mam mieszane uczucia.te grafity i inne wegle.jakos mi do kolowrotków nie paszą.

Ciekawe ze zapomnieli o Tytanie,a to przecież chyba dobry mat na obudowę fakt nienajtanszy ale w topie topów mogłby zabłysnąć,gorzej jak by stał sie niezniszczalny i spadała by po jakims czasie sprzedaż <_<

@Sławek, a co masz w multiku? Nie korbe?

Do tego Ceraciaka to bym sie przymierzyl, ladnie by po choinka wygladal, a zapasowa szpulka na czubku zamiast gwiazdki... :unsure:

@Guzu

C14 to moze chodzic o modne ostatnio w Unii tzw. krazenie wegla w atmosferze - starania o jak najlepsze wykorzystanie zrodel odnawialnych. :D http://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie_radiow%C4%99glowe

Mowiac powaznie to rowniez mysle, ze jest w kolowrotku kilka istotnych rzeczy, ktore stanowia o jego wartosci: odpowiedni dobor materialow na poszzcegolne czesci i tolerancja wymiarowa ich wykonania. No i projekt.

Tak myslalem, ze cos kombinujesz w ten desen z tymi potworkami. No, drogie jak cholera z tego co pamietam ale moze to jest jakis sposob.

Jak na razie modlitwy (przerywane mniej swietymi zwrotami :D ) byly mnie skuteczne.

Ktory kolor bierzesz i co na to nawiniesz?

Gumo

Guzu.

Masz rację, że Certatki nie miały zapasowych szpulek, ale korbki te same - składane. Nie mniej jednak, ja w swoich odkręcam.

TP na fotce to jednak wersja morska i jak pisał mefisto napęd ten sam co w Stelli. To prawda, TP od lat wyglądają podobnie, zmieniają barwy,choć jak piszą w broszurach - całkiem nowy napęd ( stopy cynku). Czy to aby jest tak mocne jak zachwalają?

Tadeusz