Skocz do zawartości

Kolowrotki staloszpulowe - " nowe" modele "2010"

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pomiar proporcji między izotopem promieniotwórczym węgla 14C a izotopami trwałymi 12C i 13C.

To służyć będzie w przyszłości do datowania roczników kołowrotków,

kiedy farba już poschodzi i nie da się poznać na pierwszy look

Prowadziłem kiedyś korespondencję z łowcą sumów, który po wielu latach i wielu zajechanych maszynkach stwierdził,

że nic poza multikiem nie wchodzi dla niego w grę.

Przy takim obciążeniu dla zestawu (ciężarki, duża przynęta) każdy stałoszpulowiec klękał prędzej czy później.

Oczywiście w tym OT zastosowanie jest zgoła odmienne, ale zasady mechaniki te same.

Kłopoty z przekładnią, czy samą obudową przestały u niego istnieć, odkąd zamienił korbę na multik w tej samej klasie cenowej.

Mnie pod tym względem przekonał.

Metodę stosował żywcową, ale wbrew opinii o wiaderkowych łowcach, ciął zaraz po braniu i wszystkie swoje sumy wypuszczał.

Mowa o sumach powyżej 50kg, bo na takie się nastawiał, również w polskich nizinnych rzekach i zb. zaporowych.

No to tyle, jeśli chodzi o OT, które póki co nie zostało wydzielone :D

Pozdrawiam

Grzesiek

ja sie, wczoraj, dowiedzialem, ze nie ma takiego kolowrotka (multiplikator czy tez nie), ktorego sie nie da w jeden sezon zajechac ... lozyska, sworznie, przekladnie, wszystko mozna zaorac, bez roznicy na rozmiar, material i jakosc produkcji (autor powyzszego stwierdzenia, zajechal w 3 sezony m.in. CC400, CC200, Lune 250 i 300) ... i tak sie zastanawiam ... po co datowac te mlynki, tymi izotopami, tymi stopami-weglikow-kosmicznych i zawartoscia cukru w cukrze ... skoro po sezonie i tak schrottplatz?

siema,

nowy kolowrotek TwinPower to nie C14 tylko Ci4 ;)

Jest to material ktory Shimano juz od lat uzywal w produkcji materialow rowerowych. Drugi calkiem nowy model z stala szpula to Shimano Rarenium Ci4. Co do ceny to TP po prostu przesada, mialem go w reku i musze powiedziec, ze sie nie oplaca. Lepiej oszczedzic i dolozyc jakies 100$, kupic sobie Stelle!

Kolowrotek Rarenium jest bardzo atraktywny w cenie. Kosztuje u nas ok. 160€. Wykonczony jest bardzo dobrze, i jego waga jest bardzo niska. Warto go obejzec.

pozdrowienia

tak jak juz powiedziales, normalnie. ale te ceny to dla mnie i tak wiele za wysokie. TwinPower FC to na prawde chamstwo. Kolowrotek po jednym sezonie tak na prawde to do wyrzucenia. Ale to inna broszka

nowy TwinPower u nas kosztuje 420€ a Stella 500€. Jakos nie mozne mnie nikt przekonac do kupna TP za jedyne 80€ mniej, i jeszcze nikt nie ma opini na temat tego nowego materialu.

• 2 miesiące temu...

Mozna sie zapisywac na nowa Stelle 2010...jakby ktos sie juz nie mogl doczekac, to juz MOZNA :D

Ceny od 790 usd . Plus wysylka.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/default/language/en/cPath /21_39_41_1446

Dla jasnosci : nie jestem na % w tym sklepie A podaje link, bo moze ktos sie skusi a potem podzieli sie wrazeniami na forum :D

Guzu

Mam taką certatkę ze składaną rączką i zapasową szpulką, pociągnięta pod koniec zeszłego roku z tym że nie mam pewności czy jest tak stara (+ zapasowa szpulka) czy już ta nowa [ jak wiadomo składana rączka była - nie była - znowu jest/będzie więc trudno ocenić ]. W każdym bądź razie jest made in Japan i na sucho nic nie można jej zarzucić.... jak będzie dalej czas pokaże B)

Friko swoją Certate kupiłem rok temu, potem dokupiłem szpulę. Po sezonie orania powierzchniowcami i gumami na 20g główkach w Atlantyku, kręci się ciągle jak nowa.

Tak patrzę na fotki nowej Certate i tak się zastanawiam - czy przypadkiem linka nie będzie zaczepiać się o ten kosmiczny rotor?

• 3 tygodnie później...