Skocz do zawartości

Pomoc przy zakupie na ebay

przemofight

Rekomendowane odpowiedzi

Nic prostszego. Zakładasz konta na eBay oraz Paypal. Znajdujesz na eBay sprzedawcę który wyślę kołowrotek do polski. Kupujesz - licytujesz kołowrotek. Po wygraniu aukcji płacisz przez Paypal na który eBay automatycznie Cię przekieruje. Po otrzymaniu pieniążków sprzedający wysyła kołowrotek do polski. W Polsce kołowrotek prawdopodobnie zostanie zatrzymany przez urząd celny który zarząda sobie od Ciebie potwierdzenia płatności za zamówiony towar. Zależnie od wartości kołowrotka i przesyłki UC nalicza bądź nie nalicza cło i vat. Kołowrotki dostarcza listonosz bądź kurier. Jeśli naliczono cło i vat przesyłkę otrzymasz za pobraniem.

Worldwide albo na liście krajów ktore obsluguje była Polska/Poland.

Nie wszysyc którzy nie maja w opisie woldwide nie wysyłaja do PL.

Ja zawsze pytam, nawet jak w opisie ma "only USA" czy wyśle do PL i za ile.

Jak jest spoko sprzedaca, sprawdzi i poda koszt i można licytować bez problemu.

Zakładasz konta, dogadujesz się ze sprzedawcą itp.... :angry: , zapominacie że są jeszcze ludzie (ja też niestety) którzy nie są kumaci w językach obsługujących ebaje, platy i inne anglo-, niemiecko czy inoojęzyczne sklepy a też chcieliby coś tam kupić.

I tak  prośbę o pomoc w tym temacie rozumiem jako zakup towaru w czyimś imieniu.

A warunki na jakich ta pomoc mogła by być świadczona to już kwestia dogadania się.

Nic prostszego. Zakładasz konta na eBay oraz Paypal. Znajdujesz na eBay sprzedawcę który wyślę kołowrotek do polski. Kupujesz - licytujesz kołowrotek. Po wygraniu aukcji płacisz przez Paypal na który eBay automatycznie Cię przekieruje. Po otrzymaniu pieniążków sprzedający wysyła kołowrotek do polski. W Polsce kołowrotek prawdopodobnie zostanie zatrzymany przez urząd celny który zarząda sobie od Ciebie potwierdzenia płatności za zamówiony towar. Zależnie od wartości kołowrotka i przesyłki UC nalicza bądź nie nalicza cło i vat. Kołowrotki dostarcza listonosz bądź kurier. Jeśli naliczono cło i vat przesyłkę otrzymasz za pobraniem.

Przed otrzymaniem przesyłki dostajesz list z UC żebyś potwierdził ile za to zapłaciłeś. Ja tak miałem 2 razy i od tej kwoty naliczali mi podatek, bez cła.

zapominacie że są jeszcze ludzie (ja też niestety) którzy nie są kumaci w językach obsługujących ebaje, platy i inne anglo-, niemiecko czy inoojęzyczne sklepy a też chcieliby coś tam kupić.

I tak  prośbę o pomoc w tym temacie rozumiem jako zakup towaru w czyimś imieniu.

A warunki na jakich ta pomoc mogła by być świadczona to już kwestia dogadania się.

Ale z polskiego na polski chyba nie trzeba im tłumaczyć skoro PayPal jak i eBay są dostępne po polsku :rolleyes: 

Przed otrzymaniem przesyłki dostajesz list z UC żebyś potwierdził ile za to zapłaciłeś. Ja tak miałem 2 razy i od tej kwoty naliczali mi podatek, bez cła.

Wszystko zależy od kwoty zamówienia.

Zakładasz konta, dogadujesz się ze sprzedawcą itp.... :angry: , zapominacie że są jeszcze ludzie (ja też niestety) którzy nie są kumaci w językach obsługujących ebaje, platy i inne anglo-, niemiecko czy inoojęzyczne sklepy a też chcieliby coś tam kupić.

Dokładnie, tak jak Kolega slawek_2348 napisał chodziło mi o pomoc tj. zakup przedmiotowych kołowrotków przez Kolegę, który już ma w tej kwestii doświadczenie i mógłby również określić orientacyjnie jaka by to była kwota z cłem itp. Oczywiście pieniążki bym przelał przed zakupem aby wszystko było ok a wszelkie kwestie można uzgodnić na priv. 

Zamawiałem szpulkę. Kwota niebagatelna. Całe 200 zł a i tak te złodzieje, bo inaczej nie mogę ich nazwać, policzyli mi podatek. I jeszcze miałem ją tydzień po tym jak przesłałem im wszystkie scany potwierdzające zakup.

Ciekawe określenie- złodzieje. Podatek i cło zgodne z prawem. W większości krajów europejskim pewnie zapłacimy podatki za sprzęt z USA.

Dokładnie, tak jak Kolega slawek_2348 napisał chodziło mi o pomoc tj. zakup przedmiotowych kołowrotków przez Kolegę, który już ma w tej kwestii doświadczenie i mógłby również określić orientacyjnie jaka by to była kwota z cłem itp. Oczywiście pieniążki bym przelał przed zakupem aby wszystko było ok a wszelkie kwestie można uzgodnić na priv.

Założenie kont na w/w serwisach to dosłownie 5 minut. Dostęp do internetu podejrzewam ze masz skoro jesteś na forum, bankowość internetową lub kartę kredytową zapewne również posiadasz. Co i jak w kwestii zakupu już wiesz. Brakuje Ci tylko chęci.

• Like 1

A jak wygląda sprawa z posiadaniem telefonu stacjonarnego? Bo ze 2-3 lata temu próbowałem założyć i na tym poległem - wymagano podania nr tel. stacjonarnego, jako że pogniewałem się na Telekomunikację, to na nich wtedy też.

Edytowane przez witeg

A jak wygląda sprawa z posiadaniem telefonu stacjonarnego? Bo ze 2-3 lata temu próbowałem założyć i na tym poległem - wymagano podania nr tel. stacjonarnego, jako że nie pogniewałem się na Telekomunikację, to na nich wtedy też.

a co to jest telefon stacjonarny?! ;)

Działa bez stacjonarnego, ponad 2 lata temu też zakładałem bez...

Zakładałem na ebay.pl konto kilka dni temu i też miałem problem z numerem telefonu. Zrobiłem to w taki sposób, że w pierwszej rubryce wpisałem pierwsze trzy cyfry nr komórkowego a w następnej reszte numeru.

Co do tego cła i vatu to różnie bywa. Zamawiałem ostatnio dwa razy z Japoni, kwoty 20 000yen i 7000yen. Ani razu nie dołożyli dodatkowych opłat ;)

• Like 1