Skocz do zawartości
  • 0

ReefMaster do Humminbirda

Koza11

Pytanie

Cześć. Czy ma ktoś doświadczenia z Reefem a konkretnie z eksportem gotowej mapy do sprzętów HB?. Czy to jest wogóle możliwe, czy dać sobie spokój?

Wiem, że AutoChart załatwia ponoć takie rzeczy, tyle, że "naszej" Europy tam nie ma no i nie ma do czego przypiąć logów z sonaru.

Rozmawiałem dziś z Cezarym, mówił, sprzęt HB to i owszem do zapisu, natomiast Lowracne do odczytu, bo mapa w pełni funkcjonalna i bez kłopotu - Reef przygotowuje ją w postaci finalne.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na HB mapy generowany przez DrDepth czy ReefMaster to jedynie track'i.

Jest AutoChart Europe, który generuje mapy w standardzie Lake Master'a, niestety "szanowny" Normark nie odpowiedział mi na pytanie kiedy będzie u nas oficjalnie dostępny.

Edytowane przez immortal
  • Like 1

• 0

THX,  widziałem dyskusję na nieoficjalnym forum HB, brak odpowiedzi, nie wiem, etc. Z tym Chartem Europe to chyba też nie jest tak, że jesteśmy opracowani w konturach do wypełnienia, chyba Paprykarz o tym pisał przy jakiejś okazji. W sumie lipa, że nie ma softu dla tego sprzętu na Europę. Nie wiem, czy przypadkiem Europa nie jest podzielona na jakieś strefy, lepiej przecież zarobić 4x niż raz.

• 0

Obdzwoniłem Normark, generalnie nie ma problemu z pokryciem linii dla akwenów naturalnch, sprawa komplikuje się z zalewami od lat 60tych, może ich po prostu brakować na mapach. Istnieje możliwość własnego dodawania konturów do wypełnienia w oparciu o google earth, ponoć pracują w HB nad tym, by taka opcja byla łatwa w obsłudze i zautomatyzowana. Co dostępności- obecnie nie mają na stanie packu zero line + lake master EUro, osobno jest, nowa dostawa ma być sporo droższa.

Edyta: Skoro nie ma polskiej wersji językowej, to pewnie Waveinn.....

Edytowane przez Koza11

• 0

Znowu o mapowaniu od strony kuchni- choć bardziej to pasuje do tutorialowego ostatnio wątku o tworzeniu  map w sąsiednim temacie @lowrance Elite HD. Czy side imaging/structure scan przyspieszają zbieranie danych do mapowania? Chodzi po prostu o to, czy trzeba tak gęsto pływać z SI/SS? Ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?

• 0

przy bocznym zbierasz dane struktury dna , kamienie drzewa zawady itp. tam nie masz glebokosci. spoko obrazowanie jest srednio do 40m na boki . Strukture nakladasz na gotowa mape i w tedy wiesz wszystko glebokosc i co na dnie.Mozna zrobic tez mape samej struktury ale w tedy gorki dolki tak srednio widac

Edytowane przez siarq

• 0

powime tak , ja na tym samym akwenie w odstepie tygodnia mialem raz ok na 70m a pozniej juz ponizej 60m najlepiej 40. nie wiem czy to przez jakis syf w wodzie czy co. Jedyne co mnie drazni to ten pas odzielajacy prawa str od lewej . pozniej to nie ladnie wyglada na mapie :) Mozna sie pobawic i wycinac , jednak mase czasu na rzezbienia trzeba...

Edytowane przez siarq

• 0

w reefie zaimplementowany jest jakiś ichniejszy viever i tam nie ma pasa czyli toni wodnej przy oglądaniu mozajek. To pewnie kwestia ustawień. Co do zasięgu na pewno jest to sprawa planktonu i temperatury (gęstości), duży zasięg to musi być woda kryształ - nie wiem, czy morska woda umożliwia lepszą penetrację sygnału, nie znam się na fizyce.

Edytowane przez Koza11