Skocz do zawartości

Problem z domaluxem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem że.być może to już było, ale nie.mogę tego znaleść.

Maluje aero farbami tamyia. Niestety domalux powoduje że wszystko spływa tworząc nieładnie mozaikę. Czym zabezpieczacie woblery przed marzeniem w domaluksie? Próbowałem.bezbarwnego akrylu miplo niestety sam powoduje rozpuszczanie się farby.

Warstwy jakie kładę na woblery to:

Capon

Polerowanie.

Capon

Malowanie

I tu coś.muszę wymyślić

Domalux

Miał ktoś taki problem?

Pomocy.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez katmay

Zakup sobie lakier nitro (vidaron) i nim psikaj i następnie zamaczaj. Nie szkoda Tamek na woblery :D  Domalux wykożystaj i kup Hartzlacka, z nim nie było takich problemów, że farba zciekała po zanurzeniu (akryl), nie było u mnie w sklepie Harda i wziąłem Domaluxa, widać różnicę niestety w jakości obu produktów.

Tak Tamiya to akryle, Humbrol to są najczęściej olejne choć w swojej ofercie także posiadają farby akrylowe, ale one są konfekcjonowane w innym opakowaniu, a nie lepiej podejść do jakiegoś sklepu z lakierami samochodowymi i tam kupić, Tamki są stosunkowo drogie w przeliczeniu na farbę taką samochodową, paleta barw jest naprawdę imponująca.

Ja bym jednak dał sobie spokój z "zabezpieczaniem" powierzchni korpusu lakierem akrylowym a dlaczego to zobaczysz po 2 godzinach łowienia woblerem. Jak łowisz na akwenach usianych kamienami, obetonowanych itd. to nawet wcześniej, nawet już po pierwszym rzucie. Jeżeli domalux gryzie Ci farby to być może trafiłeś trefną puchę ze złą proporcją rozpuszczalnika, miałem tak z innym poliuretanem. Daj farbom trochę pooddychać i wrzuć w lakier jak już będą suche, np hartzlacka a tą puszkę, którą masz możesz raczej wyrzucić.

Może tak być jak Piotrek pisze tez trafiłem kiedyś na taką puszkę Domaluxu ewidentnie był agresywny , możliwie ze właśnie tak trafiłeś . Spróbuj jeszcze inaczej zamiast caponu połóż ze dwie warstwy tego nieszczęsnego domaluxu na to farby i po kilku godzinkach dopiero pokryj poliuretanem .

Co do farb to rozumiem ze nie każdy lubi spraje czy aero , ale jak coś to mogę polecić taką promocyję

te AutoK są porównywalne jakościowo z motipami , cena śmieszna . Jedyny minus ze nie możesz wybrać kolorkow  <_<  ale może właśnie sąsiadka zadrapie swoje wiśniowe Audi 90 :D i zostanę bez nadmiaru  :) .

Hartzlack też można trafić feralny ale to zdecydowanie lepszy lakier i jest w mniejszych puszkach chyba 350ml co ma nie lada znaczenie jeśli robimy niewiele woblerków .

Edytowane przez wedkarzyk1

Można sobie wybrać kolory autoK tyle, że trzeba się stawić we własnej osobie w sklepie albo na magazynie ale też cena wyższa niż zestaw- 3zł sztuka. Jeżeli chodzi o domalux to ie zauważłem żeby kolor lakieru w stanie ciekłym miał przełożenie na utwardzoną powłokę, jest za to bardzo wrażliwy na warunki, w których się go stosuje i tutaj lepiej trzymać się specyfikacji. Ale ma też dobre strony, jest rzadszy i nie zostwia pęcherzyków jak zdarza się z hartzlackiem dlatego najlepiej chyba jest połączyć ich moce :)

Edytowane przez Piotrek Sukingaad

Koledzy, czy ktoś z Was stosował harzlacka na domalux? Czy to się nie gryzie?

Na pierwszy rzut oka dość dziwne pytanie, przyznaję,... ale chodzi o to, że mam partię 100 woblerów kleniowych z 2 warstwami domaluxa już, a chcę podpisać je za pomocą kalkomanii, niestety domalux mi się z nią gryzie i kilku użytkowników poradziło mi zmianę na harzalcka.

Witam. Wiem że.być może to już było, ale nie.mogę tego znaleść.

Maluje aero farbami tamyia. Niestety domalux powoduje że wszystko spływa tworząc nieładnie mozaikę. Czym zabezpieczacie woblery przed marzeniem w domaluksie? Próbowałem.bezbarwnego akrylu miplo niestety sam powoduje rozpuszczanie się farby.

Warstwy jakie kładę na woblery to:

Capon

Polerowanie.

Capon

Malowanie

I tu coś.muszę wymyślić

Domalux

Miał ktoś taki problem?

Pomocy.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o tamiya to spływa . Mam to samo ale kupiłem lakier akrylowy w sprayu i od razu po malowaniu psikam całego wobka potem już domalux i jest ok. Pactry sprawdzaja sie najlepiej wedlug mnie z domaluxem