Skocz do zawartości

Kołowrotek muchowy #6-7

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowe pytanie to +- ile chcesz na ten cel przeznaczyć <_<

Solidny młynek mozna kupić juz za niecałego tysiaka. Pamiętać trzeba, że szpule zapasowe są drogie. Cena szpuli to praktycznie połowa ceny kołowrotka. Dochodzi jeszcze wygląd, jednemu dany kołowrotek bedzie się podobal innemu nie.

Jeśli wygląd nie ma aż takiego zanczenia wtedy jest dużo łatwiej.

W tej chwili Cabelas wyprzedaje Ross-y Evolution, można kupić naprawdę solidny młynek za śmieszne pieniądze. Plusem kołowrotków Ross-a jest bardzo dobry hamulec. Ja do linek 6-7 mam Vision GT 5-7 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

a takie cuś:

http://www.flyshopcloseouts.com/cpoint201/category.htm?categ oryId=19048&catalogStyleId=528

Hardy Uniqua Reel Size 3 for 7 and 8 Weights

~ Uniqua No. 3 Capacity: DT7 + 90m / WF8 + 135m

~ Weight: 6.31 oz.

~ Diameter: 3.50 inches

Retails for: $299.00

Our Price: $135.00

lub

Hardy Uniqua Reel Size 2 for 5 and 6 Weights

~ Uniqua No. 2 Capacity: DT5 + 55m / WF6 + 75m

~ Weight: 3.43 oz.

~ Diameter: 3.00 inches

Retails for: $275.00

Our Price: $130.00

pytam wyłącznie dlatego że zalezy mi zeby remek szybko się zdecydował <_<

Witam,

Z czystym sumieniem i cala odpowiedzialnoscia polecam Sage 2560 badz jego nowsze wydanie 4560. Jakosc wykonania na najwyzszym poziomie, hamulec wystarczajacy na najwieksze pstragi i najwazniejsza rzecz- przepiekny dzwiek hamulca przy odjezdze ryby :D :D :D Na prawde nic sie nie rowna :D Przezucilem troche kreciolkow i ten jest jak dla mnie numerem jeden!

Pozdrawiam,

Bujo

Witam,

Ze szwedzkiego to jest tylko design :D kreciolki Loopa sa robione w Korei. Zostal Danielsson ale ja i tak wole Sage jak w poscie wyze :D

Bujo

Plusem tego Rossa jes również jego niska waga. Kołowrotek pod względem wyglądu moze i bez wodotrysków ale taką strategię wybrał Ross przy wszystkich swoich produktach. Natomiast jeśli chodzi o hamulec nie do przebicia. Ten kołowrotek bazuje na rozwiązaniach hamulca z kolowrotka Momentum a ten został uznany za najlepszy jaki do tej pory wpakowano do jakiegokolwiek kręcioła muchowego.

Plusem tego Rossa jes również jego niska waga. Kołowrotek pod względem wyglądu moze i bez wodotrysków ale taką strategię wybrał Ross przy wszystkich swoich produktach. Natomiast jeśli chodzi o hamulec nie do przebicia. Ten kołowrotek bazuje na rozwiązaniach hamulca z kolowrotka Momentum a ten został uznany za najlepszy jaki do tej pory wpakowano do jakiegokolwiek kręcioła muchowego.

Witam,

Lukasz- o momentum cos wiem :D :D :D Hamulec faktycznie masakra- mocniejszy ma chyba tylko Vanquish Lamsona.

Szczerze mowiac Sage na pstragi mi spokojnie wystarcza- najwieksze jakie wyjalem mialy ponad 60 cm, z wiekszymi tez sobie dawal rade ale zylka juz nie koniecznie :(

Pozdrowionka,

Bujo

P.S. Z waga to trzeba by bylo zobaczyc jaka wedke Remek zamierza uzywac i jaka jest optymalna waga kreciolka.

Hardy Uniqua Reel Size 3 for 7 and 8 Weights

~ Uniqua No. 3 Capacity: DT7 + 90m / WF8 + 135m

~ Weight: 6.31 oz.

~ Diameter: 3.50 inches

Retails for: $299.00

Our Price: $135.00

lub

Hardy Uniqua Reel Size 2 for 5 and 6 Weights

~ Uniqua No. 2 Capacity: DT5 + 55m / WF6 + 75m

~ Weight: 3.43 oz.

~ Diameter: 3.00 inches

Retails for: $275.00

Our Price: $130.00

A tu Friko masz nowy na 2010 model Uniquy :D Miałem w łapkach,prosta jak na Hardiego konstrukcja ale ładna :D

http://fly.hardyfishing.com/en-gb/products/reels/performance -reels/uniqua-reels/

Jak tak, to może coś od Ari t'Harta albo Jacka Charltona???? \no, w ostateczności jakiś Nautilus lub Islander.....jeśli koniecznie chcesz wydać kasę i świecić marką.... ale jeśli potrzebny Ci muchowy kręciołek na lata, prawdziwy kołowrotek, a nie nazwa, to kup po prostu Pflueger Trion za niecałe 100$ i łów Remek, ŁÓW !!! a nie patrz na napisy....

Jeśli można wtrącić słowo do tematu.

Moim zdaniem każdy markowy młynek z górnej półki będzie ok. Jest to tylko sprawa środków które chcemy zainwestować. Osobiście posiadam młynek kupiony w 2003 roku - LOOP evotec lw 2fiwe nr egzemplarza 207. Oryginalny szwedzki produkt, miałem też odpowiednik - Danielssona. Obecnie dokupiłem NAUTILUS-a.

W moim odczuciu technicznie, materiałowo i estetycznie kołowrotki są podobne. Świetnie wykonane, spasowane, stosunkowo lekkie, precyzyjne hamulce.

Nie mam preferencji na firmę, taka była dostępność i tak kupiłem. Trzymałem w łapce kilka innych podobnych konstrukcji konkurencyjnych firm.

Wszystkie były zaawansowane technologicznie, dobrze prezentowały się przy kiju, podobne cenowo...