Skocz do zawartości

Okoniówka Kleniówka Dam Daiwa Konger Shimano

ŁatekCMR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów po kiju. Więcej czytam niż piszę ale przyszedł czas i na moje pytania bo odpowiedzi google nie udziela a na forach nikt nie pyta... Szukam czułego wędziska okoniowego do paproszenia i mikro wobków pod ponton i wodery na średnią rzeczkę z olbrzymimi kleniami czyli i z zapasem mocy maks dł 220-240cm. Zakres cenowy raczej ograniczony bo nie będą to zbyt częste wyprawy maks 150zł. Skłaniam się w kierunku;                                                                                                                                                                                                                    

DAM WHISLER ULTRA LIGHT JIG 2,10m 2-12g http://allegro.pl/wedka-dam-whisler-ultra-light-jig-2-10m-2-12g-i4996691662.html

Daiwa Sweepfire Ultralight 2.10m 2-7g http://allegro.pl/daiwa-sweepfire-ultralight-2-10m-2-7g-promocja-i5081856597.html

Konger Wędka Troker Spin UL 2,28 2-8g  http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-troker-spin-p-6666.htmlten trudno dostepny

KONGER Virago Twist-R 215/10g http://allegro.pl/wedka-spinning-konger-virago-twist-r-215-1-10g-hit-i5123496201.html

SHIMANO CATANA CX 210UL  http://allegro.pl/wedka-spinning-shimano-catana-cx-210ul-i5140572515.html

Jeżeli znacie coś niedrogiego a sprawdzonego to chętnie poczytam...jaram się najbardziej Damem i Daiwą ale na temat tych wedek mogę liczyć tylko na was z góry dziękuje za wsparcie... Pozdrawiam

Edytowane przez ŁatekCMR

Pytanie, czy ma być wklejka, czy nie. Jeśli wklejka, to obadaj Mikado Sapphire/Diamon/Black Draft, kongera wyżej wspomnianego. Jeśli nie wklejka, to już trudniej, ale:

- wspomniany Daiwa Exceler 2-10g - miałem, ok kijek

- catanę bierz 2,4m, bo ma długaśny dolnik

- SG Parabellum 215cm - super przyjemny kijek, sprzedałem tylko ze względu na długość (dla mnie za krótki), chyba najlepsze, co można na szybko dorwać

- Konger Stallion Strike Furion 2-12g, 223 cm - koszt 200 zł, kijek na pełnym fuji.

Też wybierałem pomiędzy Daiwa Sweepfire i Cataną, wybrałem Catanę i nie żałuje. Złego sowa o niej nie powiem, jak dla mnie jest wystarczająco czuła, no i ma jakiś zapas mocy bo wymiarowego szczupaka dało się wyholować bez problemu. Użytkuję tą wędką od roku, i właściwie nie mam porównania do innych, ale dla mnie odpowiada.

Raczej nie istotne czy wklejka czy nie ważne żeby nie pękła na pierwszym kleniu... Mam Konger'a  IRI Lucky akcja parabola nawet mi pasuje z kijami fast też nie ma problemu o ile współpracują ze szczytówką...

To jak ktoś jeszcze może mi pomoc z tym Damem???? I on i Daiwa ważą troszkę wiecej mam nadzieje że to moc waży

Edytowane przez ŁatekCMR

Lucky jest słaby do 1gr główek a mam 3m bede łowił z pontonu i w woderach na zarośniętej rzece ok 5-10m szer wiec taki długi odpada... Klenie 50+ 60 tak mniej wiecej dlatego nie może to być zwykły kij okoniowy tylko mega super wytrzymały kij okoniowy... nie idzie w parze ale do 150zł :D Jack_Daniels nie ma w rzece suma co najwyżej jakiś szcupak ale bez przesady... Co ty tam wiesz o paleniu cygara :P 

Kolego kupiłem mikado diamond 240 do 10g, sprzęt za 130 zł bardzo czuły choć zasięg, opad i komfort łowienia zaczyna się od ok 3-4 gram okonka 12cm wyczułem ale i sandacza 80+ wyholowałem ale nie oszukuję mikro jigami to się na same wyczucie nie połowi trzeba patrzeć na plecionkę/żyłkę ale od tych paru gram już nawet w kompletnej nocy mogę łowić tylko dzięki czuciu ręki. Naprawdę fajny sprzęt za niewielkie pieniądze. Sam stałem przed podobnym dylematem i trochę żałuję bo bym wziął maxteraz coś do 7g max i wolał dołożyć do mikrosa czy tango bo jak ma przynęty powyżej 5g to mogę łowić inazumą do 18g ale mikrojigi na główce 0.8g to prawie pod nogi spadają a mikros kilka metrów dalej je wysyła. Patrząc z perspektywy czasu wolę dorzucić 100-150zł i mieć coś do max 7g cw  

• Like 1

Kolego kupiłem mikado diamond 240 do 10g, .... bardzo czuły

Zakładam, że jakbyś dostał do ręki np Phenixa, St Croixa z wysokiej serii czy jakiś kij na dobrze zrobionym rezonansie to podczas brania dostałbyś zawału serca :) .... bo coś mi się wydaje, że "bardzo czuły" dla mnie i dla Ciebie to niekoniecznie to samo.

No niestety ale nie posiadam w budżecie tysiecy zl na wedke a ta za takie pieniadze calkie dobrze sie sprawia i nie porównuje diamonda do st croxa bo to jakby porownywac golfa gti do bolidu formuly nie tal liga i nie te pieniadze.

A koledze zależało na kiju na kilka wypadow w roku za 150zl a nie na każdy wypad nad wode za 1500,i zawsze morzna znalesc cos lepszego drozszego ale nie o to w tym chodzi 

Dokładnie o takie odpowiedzi mi chodziło dzieks Mejdżor... Daiwa zdobywa punkt :P     

A jeśli nikt nie ma wedeczki DAM to może chociaż macie jakieś zdanie na temat marki co o niej myślicie warto zaryzykować??? 

http://allegro.pl/wedka-dam-whisler-ultra-light-jig-2-10m-2-12g-i4996691662.html

Może miesiąc temu leciałem obadać DAM Impressa Felchen. Taki krótki kijek do 5g. FM odpisało mi, że to nie wklejka, ale nie uwierzyłem - i dobrze. W bydgoskim sklepie zmacałem kijek. Raz, że wklejka, dwa - fatalnie wykonana. Lakier na omotkach tnie palce, zaś połączenie wykonano tak jakby to była wędka z lat 70tych na skuwce. Zero pracy, srogie przesztywnienie. Cena była podobna, też "nowość 2015", więc bez samodzielnego obmacania nie radzę brać.

Co do Daiwy Sweepfire - ich model do 7g był sztywniejszy niż model do 9g z serii Exceler. Przy 7g SG Parabellum różnica była jeszcze wyraźniejsza.

Pytanie czy opłaca Ci się aż tak ciąć budżet. Obadaj sobie tego Kongera, o którym wspominałem. Widziałem nówkę już za 180 zł, a to tylko 30 zł więcej niż zakładany przez Ciebie budżet. Dziwię się również, że nie kupiłeś Kongera Iri Lucky 245 cm, który wczoraj pojawił się na forumowej giełdzie. Super kijek, trudno dostępny (nówek brak), więc gdyby nie spasował, to spokojnie mógłbyś oddać dalej w tych samych pieniądzach.

Jeśli naprawdę nie dasz się namówić, aby ustrzelić coś fajniejszego, to podrzucę jeszcze takie coś: Robinson Bluebird Perch. Nawet model 4-15g jest bardzo delikatny. Uwzględnij jednak, że pracuje po sam dolnik. Pod kleniem to ok, ale nie licz na "zapas mocy". Szczupak taki 50 cm czy kilogramowy okoń robi z tego kijka półkole :) Cenowo jest fajnie, bo za 100 zł spokojnie kupisz. Catana ma ciut więcej mocy w dolniku jakby co, więc jeśli ta moc jest wymagana, to nic lepszego za około 110 zł nie kupisz.

Dokładnie o takie odpowiedzi mi chodziło dzieks Mejdżor... Daiwa zdobywa punkt :P     

A jeśli nikt nie ma wedeczki DAM to może chociaż macie jakieś zdanie na temat marki co o niej myślicie warto zaryzykować??? 

http://allegro.pl/wedka-dam-whisler-ultra-light-jig-2-10m-2-12g-i4996691662.html

Cataną tez powinienes ogarnąc temat ,do kleni jest dobra i paprocha ok 2 gr jeszcze zbiera...lzej niema co bo jak chcesz "Paruchy"lowic to...sam wiesz co sie dzieje... ;)

Polecam Ci przejrzeć ofertę DAMa bo robią porządne patyki w dobrej kasie. Z takich okoniówek mam Neo Rockfishing- bardzo fajny kij, rzuty dalekie i precyzyjne bo przelotek na nim naładowane od groma, waga w okolicach 100g bardzo lekki w każdym razie. Miał być dla mojej lubej ale jakoś ciężko mi się z nim rozstać ;)