Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witam,może i ja przedstawię kilka wędek które wyszły spod moich rąk Zacznę od tego, że ..... odnalazłem w sieci to forum, a że jestem osobą ciekawską i lubię sobie przy sprzęcie podłubać, a nie do końca byłem zadowolony ze sklepowych wędek (również tych ręcznie składanych ale niestety byłem ich kolejnym właścicielem).Wpadłem na jakże odkrywczy pomysł - ukręcę sam sobie kija (proszę nie domyślać się innego znaczenia tego zdania).Jako, że w tamtym okresie łowiłem głównie sandacze ze sprzętu pływającego, padło więc na P904-2 MHX i jak się później okazało, był to moim zdaniem bardzo dobry pomysł Wędka idealnie obsługiwała przynęty w zakresie 7-28g + gumiak. Czucie przynęty wzorowe, z zacięciem i wyholowaniem sandacza nie było żadnego problemu.(niestety zdjęć tej wędki nie posiadam - zamieszczę więc kilka innych P904 złożonych przeze mnie)uchwyt Fuji IPS16 + przelotki Fuji KR-H uchwyt Fuji IPS16 + HPS16 + przelotki KR-H uchwyt Fuji IPS16 + przelotki Fuji ramka V Jak widać na zdjęciach lubię "ciepłe" uchwyty IPS16, ale również VSS16, VSS17 Jednak brakowało na łódce wędziska do obsługi cięższych gum i kogutów, trzeba było pomyśleć o następnym kiju Niebawem cd. nastąpi 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 No wreszcie Jacku!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Nareszcie! Sam od Jacka mam kilka wędek - super wykonanie i nienaganna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Ostatnia bardzo fajna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Super! Super! Super! Suuuuuuuuper! Jak się tak napatrzę ...to też bym tak chciał! Śliczne wykonanie! Gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Przeglądając oferty blanków, czytając nasze forum padło również na MHX'a z serii Mag Bass MB843-2Wędka miała być pod główki od15gram do 35gram (tak łowię) + gumiak do 3" . W praktyce okazało się, że spokojnie można założyć główki 40-45 gramowe.Oraz do podbijania kogutów, czy łowienia na duże obrotówki (na "mojej" wodzie są jeszcze duże szczupaki) uchwyt IPS16 + HPS16 + przelotki Fuji otwierająca BMNAG 30 uchwyt DPS17 + przelotki Fuji Y uchwyt DPS18 + Fuji Y Jak widać zacząłem również eksperymentować z dzielonymi rękojeściami i korkiem Brull Z początku do Brula podchodziłem jak z płachtą do byka:-pewnie będzie dużo cięższy od korka (trochę cięższy jest, ale przy krótkich rękojeściach, a takie lubię ta troszkę większa waga ma jednak plus - łatwiej wyważyć wędkę)- będzie się łuszczył (nie łuszczy się wcale, myślę, że jest nawet trwalszy od "zwykłego" korka)- będzie go trudniej szlifować (i tu się myliłem, obrabia się go łatwiej)- będą jakieś wżery, ubytki (nic podobnego - korek czasami potrafi rozczarować, brull mnie nie zaskoczył nigdy) Już wkrótce cd. wszak apetyt rośnie w miarę jedzenia, a czasami fajnie też lżej z łódki (okonie) połowić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dzięki wszystkim za miłe słowa Ci co chcą ponarzekać proszę się trzymać z daleka od tego wątku - będą z forum natychmiast usuwani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Oczekiwałem ze nazwa zobowiązuje, rękojeści z drewna sandałowego lub drewna wiązu, z rdzeniem z włosów jednorożca czy włosów z pod pachy smoka górskiego :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Oczekiwałem ze nazwa zobowiązuje, rękojeści z drewna sandałowego lub drewna wiązu, z rdzeniem z włosów jednorożca czy włosów z pod pachy smoka górskiego :D Mozna jeszcze dodac rdzen ze zlamanej kuski feniksa w tytanach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dzięki wszystkim za miłe słowa Ci co chcą ponarzekać proszę się trzymać z daleka od tego wątku - będą z forum natychmiast usuwani Aaaa... To taka sprawa!... Chciałem dodać jeszcze, że jestem praworęczny, więc wolałbym opisy nie "do góry nogami", ale jak TAK, to się powstrzymam!... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Oczekiwałem ze nazwa zobowiązuje, rękojeści z drewna sandałowego lub drewna wiązu, z rdzeniem z włosów jednorożca czy włosów z pod pachy smoka górskiego :DW każdą wędkę wkładam trochę innego rodzaju magii - tych którzy psioczą na sprzęt którym łowią, a nie na swoje umiejętności, czeka albo oberwanie chmury, albo wypadnięcie z łódki przy wsiadaniu/wysiadaniu, bądź jeszcze inne licho. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Aaaa... To taka sprawa!... Chciałem dodać jeszcze, że jestem praworęczny, więc wolałbym opisy nie "do góry nogami", ale jak TAK, to się powstrzymam!... ;) Z tymi opisami (naklejkami) to miałem wielki problem jak je naklejać.Również jestem praworęczny i opis powyżej foregripu (jak też pewnie uważasz) jest naklejony jak trzeba.Natomiast poniżej uchwytu pomiędzy dzieloną rękojeścią wydaje mi się, że ładniej wygląda trzymany/ czytany jednak od uchwytu w kierunku końca wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 A tak w ogóle to czas zacząć ręcznie je opisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Z tymi opisami (naklejkami) to miałem wielki problem jak je naklejać.Również jestem praworęczny i opis powyżej foregripu (jak też pewnie uważasz) jest naklejony jak trzeba.Natomiast poniżej uchwytu pomiędzy dzieloną rękojeścią wydaje mi się, że ładniej wygląda trzymany/ czytany jednak od uchwytu w kierunku końca wędki.Jacku, wszystko naprawdę jest super! Oczywiście zażartowałem sobie zaczepiając o te opisy - to sprawa bardzo indywidualna i w zasadzie nie ma związku z główną ideą Twojego wątku! Większość topowych blanków zaczęła napływać do Polski z USA (Talon, Lamiglas, Seeker, Sevier, Pacific Bay i inne...) i na modę amerykańską (Amerykanów leworęcznych jest więcej niż Polaków) były opisywane "do góry nogami" jak ich seryjne odpowiedniki z rynku amerykańskiego... Więc i u nas się tak przyjęło... Pozdrawiam serdecznie! Edytowane 4 Marca 2015 przez Dokuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabciu Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jacek robi super wędki - mam jedną spod jego rękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witamy w świecie pozytywnie zakręconych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Ponieważ nie lubię łowić okoni około wymiarowych (w ogóle) wędkami które takie okonie wyginają po rękojeść, a jednocześnie chciałem złożyć wędkę pod lżejsze jigi, małe obrotóweczki, czy czasami na mniejszych rzeczkach do łowienia na małe woblerki, padło i tym razem na blank ze stajni MHX'a mianowicie S842-2Blank tym razem opisany według mnie prawidłowo (poprzednicy mieli mocno zaniżone możliwości) główki 1 do 9 gram + okoniowy gumiaczek to jest to do czego jest ten blank stworzony.Poniżej kilka różnych wcieleń tego blanku: uchwyt IPS16 + HPS16 + przelotki Fuji ramka Y uchwyt DNPS16 + przelotki PacBay Minima4 uchwyt SKSS16 + przelotki Fuji ramka Y W pierwszym projekcie, uchwyt może się wydawać "duży", jest on jednak bardzo wygodny, a jeśli jeszcze łowiący ma duże dłonie, to ten uchwyt jest jak najbardziej dla niego.Druga wędka ma uchwyt DNPS16 (wygodny i bardzo lekki) cała wędka ważyła 92 gramy.Trzecia wędka to już uchwyt SKSS z insertem w środku (tego chciał przyszły właściciel),niby likwidował on korzyść z "czucia blanku" , ale za to nie męczy on dłoni podczas wielogodzinnego łowienia (mnie pusty SKSS męczy - choć znam łowiących, którzy za żadne skarby nie założyli by w tym miejscu wypełnienia-insertu). Użycie w tej wędce Brulla do budowy rękojeści podniosło trochę jej wagę - 105gram (przy zwykłym korku było by z pewnością 10gram mniej) Wkrótce cd. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 A tak w ogóle to czas zacząć ręcznie je opisywać By ładnie ręcznie opisywać wędki , trzeba mieć niesamowitą precyzję i lekkość ręki.Jest tu na forum kilka osób , które opanowały tę sztukę do perfekcji.Ja niestety nawet na kartce stawiam jedynie bohomazy, a co dopiero na zaokrąglonej powierzchni blanku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) By ładnie ręcznie opisywać wędki , trzeba mieć niesamowitą precyzję i lekkość ręki.Jest tu na forum kilka osób , które opanowały tę sztukę do perfekcji.Ja niestety nawet na kartce stawiam jedynie bohomazy, a co dopiero na zaokrąglonej powierzchni blanku.Bohomazy? ...ale, że aż tak? Według słownika SJP "bohomaz" - to "Boży znak" a wędki z takim "piętnem" mogą być sporo warte i obdarowywać łowiącego w sposób szczególny! Edytowane 4 Marca 2015 przez Dokuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ostatnia bardzo fajna Bardzo lubię właśnie takie rękojeści jak w tej wędce - są bardzo wygodne, ciepłe w uchwycie (to ma znaczenie jak się łowi w chłodnych porach toku) i pozwalają uzyskać minimalną wagę całego dolnika/wędki.A kolor omotek wyrazisty ,by nie było nudy jak rybki słabo żerują (można łatwo liczyć omotki, ba nawet zwoje nici - pod warunkiem, że ma się sokoli wzrok) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Apetyt rośnie w miarę jedzenia ......człowiek zaczyna wybrzydzać, może by tak wszystkie wędki mieć na łódce tej samej długości .Znając już Poppinga P904-2 (który okazał się wędką podstawową na łajbie) przyszła kolej na jego krótszego braciszka P844-2 MHX uchwyt IPS16 + przelotki Fuji ramka V uchwyt DNPS16 + przelotki Fuji ramka Y uchwyt DPS17 + przelotki Fuji ramka V a tutaj już klasyczna pełna rękojeść + DPS17 + przelotki Fuji ramka Y Tym blankiem lubię łowić gdy głównym celem jest sandacz, ale spodziewam się również okoni. Główki w zakresie 7-25g + gumiaczek (w moim przypadku do 2,5")Bądź gdy głównym celem są okonie żerujące głęboko poniżej 8m i trzeba założyć główkę minimum 10g + niewielkiego gumisia. Mam wrażenie, że ten blank jest ciut delikatniejszy od dłuższego brata P904-2, którego z kolei używam, gdy się spodziewam poza sandaczem przyłowu w postaci szczupaka.Osobiście łowię na P844-2 uzbrojoną w uchwyt IPS16 + Fuji Alconity od 25 do 5,5. Ciąg dalszy wkrótce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Do wędkowania podchodzę sentymentalnie (przez pryzmat dziecięcych lat spędzonych z wędką nad wodą), czyli jestem również tradycjonalistą, dlatego BAAARDZO podoba mi się ta ostatnia wędeczka klasycznie wykonana (pełna rękojeść)... C-U-D-O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 To może na chwilę zostawimy "króciaki" w spokoju, wszak mieszkam w Krakowie, a płynie tu czysta (taki żarcik) i rybna rzeka Wisła.Uwielbiam łowić jazie, klenie z częstym przyłowem bolenia, sporadycznie sandacza.Używam do tego wędki również na blanku MHX - ST1142 290cm 5-14g. Gotowa wędka jest bardzo lekka ~ 130 gram. można łowić bez zmęczenia cały dzień Dla mnie to taki rzeczny lekki uniwersał, można z jedną wędką jechać na ryby i całą wymienioną wyżej czwórkę obsłużyć woblerami w zakresie 2g - 10/12g . Rzuca ona bardzo ładnie małymi smużakami, a w razie potrzeby lekki boleniowy wobler posyła na drugą stronę Wisły. Nie ma problemu z zacięciem, czy wyholowaniem np. 70cm rapki. uchwyt IPS16 + przelotki Fuji ramka Y uchwyt DPS17 + przelotki PacBay Minima4 uchwyt DPS17 + przelotki Fuji ramka Y Osobiście używam wędki z uchwytem IPS16 z kpl. przelotek Fuji Alconite Y (w 99% używam cienkiej plecionki do łowienia tą wędką)Wkrótce będę składał dla siebie nową wędkę na tym blanku, ale z przeszczepionym uchwytem z wędek Dragona serii Guide Select - również bardzo lubię takie rękojeści (nie omieszkam się pochwalić gotową wędką ) Cd. nastąpi wkrótce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) B-005.jpgB (1)-005.jpg uchwyt DPS17 + przelotki PacBay Minima4 To chyba moja ? Edytowane 5 Marca 2015 przez tebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 To chyba moja ? A czy ja Pana w ogóle znam Tak Tomaszu ta jest akurat Twoja - połowiłeś już coś na nią? Jest tutaj już kilka (bądź będzie) wędek naszych Kolegów z forum, a także moich prywatnych i moich osobistych znajomych.Niestety są tylko niektóre złożone przeze mnie w ostatnich 2 latach, bo w zeszłym roku padł mi komp. i wielu zdjęć już nie odzyskałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi