Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 W zasadzie swoją przygodę z rodbuildingiem zakończył bym już po pierwszych wędkach P904-2MHX, MB843-2MHX, S842-2MHX, P844-2MHX i ST1142MHX, bo miałem już to co mieć chciałem, ale ........ ta "zabawa" jednak wciąga. Odezwali się Koledzy którzy też by chcieli mieć takie wędki, no i cóż .....miałem się podołać Była to jednak dosyć droga zabawa, elementy kupowałem w Warszawie (całe szczęście miałem tam gdzie przenocować), ale koszty z zakupem i podróżą były dramatyczne dla portfela. Całe szczęście - mamy to forum i .... objawiła się pracownia BRC. Sklep jak na moje potrzeby zaopatrzony pierwsza klasa, a Pan Robert zawsze chętnie służy pomocą i koszty przesyłki w porównaniu z Warszawą :) Sklep BRC ma jeszcze tą zaletę, że jak czegoś nie posiadają w ofercie, to po sygnale, że coś takiego by się potrzebowało, potrafi to zorganizować.Tak więc po namowach kumpli, łatwym dostępie do komponentów, wolnym czasie w zimowe wieczory zabrałem się za budowę kolejnych wędek - część już z nich przedstawiłem, czas na następne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Jednak by ogarnąć krakowską Wisłę ST1142, to było jednak trochę mało.By się dobrać celowo do Boleni, czy Sandaczy potrzebna mi była mocniejsza wędka. Pierwszym kijem do tego celu był złożony St.Croix 5SC90MHF-2,ale ..... po pierwszej wywrotce na kamieniach szybko zapadła decyzja, zmieniam kij na ciut delikatniejszy i raczej z innej półki cenowej, bo złamanie takiej wędki = 100% siwych włosów na głowie. Zdjęć tej wędki już nie mam, ale wstawiam zdjęcia lżejszego St.Croixa 5SC90MLF-2 uchwyt IPS16 + przelotki Fuji ramka Y Po namyśle padło na ST1083F MHX 5-18g 275cm długości (ach ta gwarancja MHX robi swoje ) uchwyt DPS17 + przelotki Fuji ramka Y uchwyt DPS18 + przelotki Fuji ramka Y I przy tej wędce już pozostałem Miota wszystkie przynęty boleniowe, a na sandacza ma wystarczająco mocy do zacięcia z dużej odległości. Na dolnej fotce jest rękojeść zbudowana z korka aglomerowanego, miałem co do niego mieszane uczucia, ale Kolega łowiący na tą wędkę nie zgłasza żadnych zastrzeżeń co do trwałości - więc można się do tego korka przekonać Cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Do wędkowania podchodzę sentymentalnie (przez pryzmat dziecięcych lat spędzonych z wędką nad wodą), czyli jestem również tradycjonalistą, dlatego BAAARDZO podoba mi się ta ostatnia wędeczka klasycznie wykonana (pełna rękojeść)... C-U-D-O! Wstyd się przyznać ale,akurat zbudowanie takiej rękojeści było łatwizną, nic nie trzeba było kleić, czy toczyć - Sklep BRC załatwił całą robotę za mnie - wystarczyło tylko rozwiercić korek i nakleić go na blank. Jakie te ludziska nieżyczliwe - doceniają łatwiznę, a nie zauważają ciężkiej pracy Kolego Dokuś wiesz, że żartuję :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 A czy ja Pana w ogóle znam Tak Tomaszu ta jest akurat Twoja - połowiłeś już coś na nią? Jest tutaj już kilka (bądź będzie) wędek naszych Kolegów z forum, a także moich prywatnych i moich osobistych znajomych.Niestety są tylko niektóre złożone przeze mnie w ostatnich 2 latach, bo w zeszłym roku padł mi komp. i wielu zdjęć już nie odzyskałem Jacku, a połowiłem już trochę na nią. Woblerem 2 cm miota na taką odległość że szczena opada i to bez większego wysiłku. Na razie połowiłem okoni i jakieś przyłowy w postaci szczupaków, rybkę trzyma pięknie, ładnie się ugina, naprawdę jestem z tej wędki baaardzo zadowolony. No i pięknie i estetycznie wykonana . Dzięki Jacku za zbudowanie i rady Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrmr Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Jacku Gratuluję wątku!! Długo na to czekałem!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Cześć Piotrze,a Ty łowisz na "moją" wędkę, czy dalej służy ona jako ozdoba? Niestety Twojej wędki zdjęć nie umieściłem - bo ich nie mam, awaria komputera pochłonęła wiele zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 By się dostać do najdalej stojących kleni i jazi zbudowałem wędkę 320cm 4-8lb 3-14gram ST1262 MHXFakt lekkie przynęty posyła na największe odległości , smużaki można precyzyjnie poprowadzić bardo daleko od siebie, piękna praca pod rybą, praktycznie brak spadów. W tym akurat przypadku zastosowałem uchwyt Fuji SKM 17 + przelotki PacBay minima4 + Top Fuji SiC Dla mnie ta wędka miała jedną wadę - długość transportowa (podziwiam łowiących na jednoczęściowe króciaki - sam transport takich wędek zapewnia tyle emocji co łowienie na nie ) Ale zanim do tego doszedłem, musiałem to na własnej skórze doświadczyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Przez moment zapomniałem oddychać!... ...Ale właśnie - ten nieszczęsny transport - z jednoczęściowymi - ambaras, ale z dwuczęściowymi w tej długości - też nie jest lekko.... Poza tym - piękna wędeczka, świetnie dobrane komponenty i piękne wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Przez moment zapomniałem oddychać!... ...Ale właśnie - ten nieszczęsny transport - z jednoczęściowymi - ambaras, ale z dwuczęściowymi w tej długości - też nie jest lekko.... Poza tym - piękna wędeczka, świetnie dobrane komponenty i piękne wykonanie! Konstruktywne słowa krytyki - czyli pochwały są jakże mile widziane Dla mnie wszystko co się nie zmieści do bagażnika auta, jest niezbyt poręczne.Czasami auto z częścią sprzętu zostawia się gdzieś na odludziu i ..... po co kusić złodzieja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Z kolei na mniejsze rzeczki pod pstrąga, klenia, czy sandacza i szczupaka na lekko złożyłem wędkę na blanku ST1023F MHX260cm długości 7-18 gram. Wędka bardzo szybka, cięta z czułą szczytówką do woblerów 4-8cm, błystek 2,3 czy do jigowania z główkami 4 - 15 gram. uchwyt DPS17 + przelotki Fuji KR-H + FST na szczycie uchwyt DPS17 + przelotki PacBay minima4 + ICFST na szczycie Cdn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrmr Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Cześć Piotrze,a Ty łowisz na "moją" wędkę, czy dalej służy ona jako ozdoba? Niestety Twojej wędki zdjęć nie umieściłem - bo ich nie mam, awaria komputera pochłonęła wiele zdjęć Jacku na wędkę już łowię i jestem MEGA zadowolony!!! ma ona u mnie dożywocie!!!! to jest to czego szukałem od dłuższego czasu! już myślę nad kolejną konstrukcją oczywiście twojego wykonania!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 "Ale zanim do tego doszedłem, musiałem to na własnej skórze doświadczyć ...." Powstał więc pomysł zbudowania wędki jednoczęściowej, chciałem wędkę troszkę delikatniejszą od MB843 MHX, z bardziej pracującą szczytówką Wybór padł na SB812 Blend MHX 205cm 10-18gram.Wyszła wędka bardzo "elektryczna" i cięta, pięknie pokazująca opad przynęty od ~ 12 gramowej główki. Ta akurat wędka była zbudowana na Alconitach Fuji ramka Y od30 do 6 + Top FST6 i bardzo wygodny uchwyt DNPS18 Gunsmoke Miała jednak jedną wadę, tak jak pisałem wcześniej - transport nad wodę, to było prawdziwe wyzwanie Cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 "Ale zanim do tego doszedłem, musiałem to na własnej skórze doświadczyć ...." Powstał więc pomysł zbudowania wędki jednoczęściowej, chciałem wędkę troszkę delikatniejszą od MB843 MHX, z bardziej pracującą szczytówką Wybór padł na SB812 Blend MHX 205cm 10-18gram.Wyszła wędka bardzo "elektryczna" i cięta, pięknie pokazująca opad przynęty od ~ 12 gramowej główki. S5000501.JPGS5000505.JPGA (2).JPGTa akurat wędka była zbudowana na Alconitach Fuji ramka Y od30 do 6 + Top FST6 i bardzo wygodny uchwyt DNPS18 Gunsmoke Miała jednak jedną wadę, tak jak pisałem wcześniej - transport nad wodę, to było prawdziwe wyzwanie CdnJednoczęściówka... Dla mnie wyzwaniem jest zdecydować się na nią! Niby wszystko jest na TAK, ale jak pomyślę właśnie o tym nieszczęsnym transporcie... ...Ano, chyba jeszcze wszystko przede mną!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Jednoczęściówka... Dla mnie wyzwaniem jest zdecydować się na nią! Niby wszystko jest na TAK, ale jak pomyślę właśnie o tym nieszczęsnym transporcie... ...Ano, chyba jeszcze wszystko przede mną!... Ale wie kolega jakie są emocje podczas pakowania się do auta i później wyjmowania z niego (oby całego) sprzętu Można to porównać do solidnego kopnięcia sandacza po 3 godzinach pustego łowienia i to czterokrotnie (załadunek/wyładunek pod domem i nad wodą). W zasadzie to można jechać z wędką na basen i tak będzie dzień pełen wrażeń :lol: Pomijając transport, naprawdę udany blank, łowiłem nim kilka razy (inną wędką na tym blanku) i był cały czas banan na twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ale wie kolega jakie są emocje podczas pakowania się do auta i później wyjmowania z niego (oby całego) sprzętu Można to porównać do solidnego kopnięcia sandacza po 3 godzinach pustego łowienia i to czterokrotnie (załadunek/wyładunek pod domem i nad wodą). W zasadzie to można jechać z wędką na basen i tak będzie dzień pełen wrażeń :lol: Pomijając transport, naprawdę udany blank, łowiłem nim kilka razy (inną wędką na tym blanku) i był cały czas banan na twarzy. Wiem, wiem! ...a zwłaszcza jak się jedzie autkiem z jednoczęściówkami i ...całą rodzinką! Ja tak akurat mam, bo często jeżdżę na wieś do rodziców lub około 200km do krewnych i tam łączę odwiedziny z wypadami wędkarskimi. Samochód zapakowany pod sufit, pełna obsada i wszyscy się wiercą (zwłaszcza dzieciaki), bo długa podróż nuży... Z dwuczęściowymi wychodzi to zgrabniej i mniej stresująco... Przynajmniej dla mnie. Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Do transportu ktoś kiedyś wymyślił tuby,i po kłopocie Ja jeżdżę pociągami (fiatem punciakiem,zdarzyło się też seiciento) i nie widzę problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Do transportu ktoś kiedyś wymyślił tuby,i po kłopocie Ja jeżdżę pociągami (fiatem punciakiem,zdarzyło się też seiciento) i nie widzę problemu.Tylko, że tubę ~ 215cm, też nie jest łatwo upchać do samochodu jak jedzie w nim więcej, niż jedna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Jednak znalazłem rozwiązanie, by łowić komfortowo trochę lżej niż MB843-2 i nie musieć jednocześnie wozić ze sobą monoblanku, złożyłem do tego celu wędkę na blanku MB842-2 MHX. Dobre czucie przynęty w zakresie 10-25g i jest czym zaciąć sandacza nawet z dużej odległości I dwa moje wykonania: Pierwsze standardowo DPS18 + rękojeść korkowa + Fuji Alconite ramka Y + Top Fuji SiC Drugie DPS17 + rękojeść korek/brunt/korkoguma + Fuji Alconite ramka Y + Top Fuji SiC Cdn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Fajne badyle ,czysta robota i klasyczne wykonanie,które podoba się zawsze. Blanki też bardzo dobre ,szczególnie w relacji cena/jakość.Lżejszym łowi mój ojciec i jest bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Dzięki za dobre słowo Fakt stosunek cena jakość jest pierwsza klasa.Jeśli do tego dołożymy warunki gwarancji jakie oferuje MHX, to żal nie złożyć sobie kija na takim blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Fajne patyczki.Też mam tego mag bassa (842) i na prawdę fajny kijek. Fajnie pobija się nim koguciki a i pod szczupłego się nadaje. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 A tym razem pokażę parkę Spin Jig'ów, zbudowanych pod koguty i duże gumy - SJ783-2 MHX 198cm realnie ~15 - 40 gram.Jak dla mnie, jest to blank bardzo podobny do serii Mag Bass, może z minimalnie płynniej uginającą się szczytówką. Wersja "standard" uchwyt DPS17 + Fuji Alconite ramka Y + Top Fuji SiC Wersja "wypasiona" uchwyt DPS17 + pełny komplet Fuji SiC ramka V Cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Wędka dopiero co zdjęta z suszarki ST1083F MHX 7-18g 275cm. Krótka rękojeść z korka Brunt - 42cm, od stopki kołowrotka do końca wędki 32cm (do łokcia). DPS17 Gunsmoke + Fuji Alconite ramka Y, nici pod kolor uchwytu ProWrap 9820 Gunsmoke + złoty tipet I oto gotowa wędka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 7'11" w jednym kawalku to dopiero jest zabawa ale warto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 7'11" w jednym kawalku to dopiero jest zabawa ale warto !240cm ??? Toż to czysty masochizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi