Skocz do zawartości

Wędki Voldemorta

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj trafił do mnie monoblank S781- MHX  white  :)  będzie fajna okoniowa wykałaczka :D

post-50797-0-72021600-1461010159_thumb.jpgpost-50797-0-78912500-1461010167_thumb.jpg

Uchwyt IPS16 + pianka Eva .....  reszta komponentów już w drodze,  szykuje się ciekawa wędeczka.

Edytowane przez Voldemort

A oto w pełnej krasie monoblank S781- MHX czyli 198cm w jednym kawałku 1-6g  2-6lb.

Wędka dokładnie jak w opisie do łowienia najmniejszymi/najlżejszymi przynętami.

Rękojeść pianka Eva i pierwsze przymiarki.

post-50797-0-56672500-1461390095_thumb.jpgpost-50797-0-05291100-1461390070_thumb.jpg

Króciutka rękojeść - mimo to kołowrotek wyważa gotową wędkę dokładnie pod kabłąkiem

post-50797-0-13053700-1461390300_thumb.jpgpost-50797-0-45869700-1461390312_thumb.jpg

post-50797-0-40442200-1461390388_thumb.jpgpost-50797-0-98987800-1461390399_thumb.jpg

Gwint w IPS'ie przycięty maksymalnie, by przy założonym kołowrotku nie wystawał.

post-50797-0-85666700-1461390518_thumb.jpgpost-50797-0-67125800-1461390535_thumb.jpg

• Like 10

Oj fajne są białe blanki, w zeszłym roku latałem z mhx st 1025, i lepszego kijka ( w sensie do latania w nocy ) nie miałem, jak ktoś lata wczesnym rankiem za ciemnego lub po nocach, to jak by śmigał za dnia, tak widoczna jest szczytówka i nie nadepnie na kijek jak na ziemi został po odhaczaniu rybki :) przelatałem pół sezonu i nie było śladu jakiegokolwiek na blanku. Fajnie wyszła ta okoniówka biały z niebieskim + ta króciutka rękojeść, rewelacja....

Białe omotki mają jednak jeden mały minus - po lakierowaniu stają się przeźroczyste i w związku z tym widać stopkę przelotki i ... jeśli jest dawany jakiś ozdobny tipet to widać jego zakończenia/początki.  Ale poza tym małym minusem białe omotki są ekstra - wyglądają jakby przelotka była zamocowana na blanku jedynie za pomocą warstwy lakieru  :)

Znaczy się dałeś zwykłą nie impregnowaną nitkę?.  A że widać stopkę to taki efekt bardzo mi się podoba  :good:

Tak dałem zwykłą nieimpregnowaną nitkę.

Efekt miałem niezamierzony, ale bardzo ciekawy - omotki wyglądają ekstra.

Nie trzeba zwyklej nitki. Wystarczy jedwab muszkarski.

A czy "jedwab muszkarski" jest nicią jednolitą i nie strzępi się ?

Owszem - ciut sie strzepi, trzeba byc czujnym, nie kazdy rodzaj jedwabiu sie nadaje ;) Ja uzywalem Pearsall's Gossamer . Generalnie rzecz biorac jest to material ciut trudniejszy w obsludze, bo trzeba nawijac luzniej (kurczy sie bardziej niz nylon) i trzeba uwazac na babelki powietrza - mozesz dodac krople acetonu, zeby rozcienczyc..

Polecam poszperac na rodbuilding.org; jest tam sporo informacji na ten temat i, z tego co pamietam, nawet tutorial B)

Edytowane przez madmatt

" ...i trzeba uwazac na babelki powietrza - mozesz dodac krople acetonu, zeby rozcienczyc.. "

Co rozcieńczasz acetonem?

Białe omotki mają jednak jeden mały minus - po lakierowaniu stają się przeźroczyste i w związku z tym widać stopkę przelotki i ... jeśli jest dawany jakiś ozdobny tipet to widać jego zakończenia/początki.  Ale poza tym małym minusem białe omotki są ekstra - wyglądają jakby przelotka była zamocowana na blanku jedynie za pomocą warstwy lakieru  :)

Prześliczny ten kij. Gdyby rękojeść była z flor'a i jakas drewniana wstaweczka to już byłby TOP. :)

Dokladnie tak jak Jacek napisal - w odpowiednich, minimalnych proporcjach, aceton dziala jak (znow skrot myslowy), jak zapalniczka, swieczka lub palniczek alkoholowy - po prostu rozrzedza lakier i likwiduje bable powietrza. W przypadku podgrzewania minusem jest to, ze lakier szybciej zeluje; w przypadku acetonu jest dokladnie odwrotnie - jesli dziargamy jedwabiem i celem jest uzyskanie krystalicznie przezroczystej omotki, to zalecam sie bawic w dokladne przesaczanie nici; stad rozpuszczalnik - wspiera 'przezroczystosc' nici.

Minus - trzeba co najmniej dwie, jesli nie trzy warstwy ;)

Jak ktos ciekaw - moge podrzucic link, jak mieszac :ph34r:

• Like 1