Skocz do zawartości

Biebrza

zybi

Rekomendowane odpowiedzi

"

Strzały na rybach

Kłusownicy nielegalnie łowiący ryby na Biebrzy zaatakowali usiłujący zatrzymać ich patrol. Jeden z nich wiosłem uderzył strażnika Państwowej Straży Rybackiej, drugi machając ościeniem (przedmiotem przypominającym widły) straszył policjanta. Dopiero oddane przez niego dwa strzały ostrzegawczy w powietrze sprawiły, że kłusownicy rzucili się do ucieczki. Dramatyzmu sytuacji dodaje fakt, że wszystko to rozgrywało się po ciemku w samym środku nocy."

"Jak relacjonuje Ewelina Szlesińska, oficer prasowy KMP w Łomży, zdarzenie miało miejsce nocą z czwartku na piątek. Patrol złożony z policjantów i strażnika Państwowej Straży Rybackiej sprawdzał brzegi Biebrzy. W pewnym momencie funkcjonariusze zauważyli na rzecze łódkę z której ryby w sieci łowiło trzech mężczyzn. Gdy łódka dobiła do brzegu mundurowi ruszyli by zatrzymać kłusowników. Wówczas doszło do incydentu. Jeden z kłusowników drewnianym wiosłem uderzył w strażnika PSR, a drugi wymachując ościeniem groził policjantowi. W obliczu zagrożenie ten – jak przekazuje Szlesińska - wyjął pistolet i dodał dwa strzały ostrzegawcze w powietrze. To powstrzymało ataki kłusowników, którzy dopiero wówczas rzucili się do ucieczki. Jeden z nich wskoczył do rzeki prawdopodobnie chcą przepłynąć na drugi brzeg. Nie udało mu się. W wodzie dopadł go policjant. Okazało się, że był to 33-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Już za dnia w piątek policjanci ustalili i zatrzymali dwóch jego kolegów z nocnego połowu. Byli nimi 27-letni mieszkaniec gminy Wizna i 28-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Cała trójka usłyszała zarzut nielegalnego połowu ryb – w łódce znaleziono sieć typu drygawica, oraz złowione przez kłusowników ryby: szczupaki,  płocie, bolenie, karasie i liny. Dwóch z trzech zatrzymanych mężczyzny usłyszało także zarzuty czynnej napaści na interweniujących funkcjonariuszy. Za to przestępstwo kara jest o wiele wyższa niż za nielegalny połów ryb. 33-latkowi z gminy Jedwabne i 27-latkowi z gminy Wizna grozi od roku do nawet 10 lat pozbawienia wolności."

Nie ukrywam, że cieszę się z takiej akcji.Brawo dla patrolu.

• Like 6

"

Strzały na rybach

Kłusownicy nielegalnie łowiący ryby na Biebrzy zaatakowali usiłujący zatrzymać ich patrol. Jeden z nich wiosłem uderzył strażnika Państwowej Straży Rybackiej, drugi machając ościeniem (przedmiotem przypominającym widły) straszył policjanta. Dopiero oddane przez niego dwa strzały ostrzegawczy w powietrze sprawiły, że kłusownicy rzucili się do ucieczki. Dramatyzmu sytuacji dodaje fakt, że wszystko to rozgrywało się po ciemku w samym środku nocy."

"Jak relacjonuje Ewelina Szlesińska, oficer prasowy KMP w Łomży, zdarzenie miało miejsce nocą z czwartku na piątek. Patrol złożony z policjantów i strażnika Państwowej Straży Rybackiej sprawdzał brzegi Biebrzy. W pewnym momencie funkcjonariusze zauważyli na rzecze łódkę z której ryby w sieci łowiło trzech mężczyzn. Gdy łódka dobiła do brzegu mundurowi ruszyli by zatrzymać kłusowników. Wówczas doszło do incydentu. Jeden z kłusowników drewnianym wiosłem uderzył w strażnika PSR, a drugi wymachując ościeniem groził policjantowi. W obliczu zagrożenie ten – jak przekazuje Szlesińska - wyjął pistolet i dodał dwa strzały ostrzegawcze w powietrze. To powstrzymało ataki kłusowników, którzy dopiero wówczas rzucili się do ucieczki. Jeden z nich wskoczył do rzeki prawdopodobnie chcą przepłynąć na drugi brzeg. Nie udało mu się. W wodzie dopadł go policjant. Okazało się, że był to 33-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Już za dnia w piątek policjanci ustalili i zatrzymali dwóch jego kolegów z nocnego połowu. Byli nimi 27-letni mieszkaniec gminy Wizna i 28-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Cała trójka usłyszała zarzut nielegalnego połowu ryb – w łódce znaleziono sieć typu drygawica, oraz złowione przez kłusowników ryby: szczupaki,  płocie, bolenie, karasie i liny. Dwóch z trzech zatrzymanych mężczyzny usłyszało także zarzuty czynnej napaści na interweniujących funkcjonariuszy. Za to przestępstwo kara jest o wiele wyższa niż za nielegalny połów ryb. 33-latkowi z gminy Jedwabne i 27-latkowi z gminy Wizna grozi od roku do nawet 10 lat pozbawienia wolności."

Nie ukrywam, że cieszę się z takiej akcji.Brawo dla patrolu.

No i wszystko na ten temat!... Ja bardzo lubię westerny - wtedy rozwiązywało się problemy szybko, od ręki, bez ceregieli... Z drugiej strony poddaję refleksji ile jest warte życie i jaką my - ludzie mamy hierarchię wartości skoro dla kilku rybek (szczupaki, płocie, bolenie...) jeden taki jest gotów zabić drugiego człowieka...

• Like 1

No i wszystko na ten temat!... Ja bardzo lubię westerny - wtedy rozwiązywało się problemy szybko, od ręki, bez ceregieli... Z drugiej strony poddaję refleksji ile jest warte życie i jaką my - ludzie mamy hierarchię wartości skoro dla kilku rybek (szczupaki, płocie, bolenie...) jeden taki jest gotów zabić drugiego człowieka...

Nie dla paru płotek. Dla uniknięcia kary. Mysleli że umkną pewnie. Poza tym na 90% napici byli a to powoduje mocniejsze reakcje.

Nie dla paru płotek. Dla uniknięcia kary. Mysleli że umkną pewnie. Poza tym na 90% napici byli a to powoduje mocniejsze reakcje.

Na Warcie złapano w ubiegłym roku kłusownika, który sprzedał za ponad 10 000zł ryb, które mu udowodniono (a sprzedawał za pół ceny!) i wiecie jaką karę dostał po roku procesu? 800zł grzywny (!!!) - za niską szkodliwość społeczną... I co Wy na to?

800zł grzywny (!!!) - za niską szkodliwość społeczną... I co Wy na to?

ja akurat nic , z moich wyliczeń wynika że jeszcze nogą go złapać 12 razy , zostaną mu wtedy jeszcze 4 stówki .

​Dobrze rozwiązałem zadnie  :ph34r: 

oczywiście żart , na pewno  mu nie zostaną a papieroski i wódeczka  :) 

Bezczelność i arogancja bydlaków nie zna granic .

Ile jeszcze potrzeba edukacji ................?

• Like 1

Moim zdaniem powinni takim gościom do......lić tak, żeby wielu innych im podobnych miało stracha i przekazali jeszcze innym.

Wiem,że kłusoli się nie wytępi, ale każda akcja to moim zdaniem jakieś ograniczenie dla innych.

Tępić i jeszcze raz tępić kłusoli!!!

Biebrza, Wizna... ostatnie w Polsce, naturalne siedlisko batalionów i wielu innych gatunków ptaków, przepiękne krajobrazy, filmy i zdjęcia Puchalskiego... a z drugiej strony napici tubylcy, gotowi zabić człowieka dla uniknięcia kilkuset-złotowej grzywny... ech. Ja bym oddał pięć strzałów i dopiero czwarty i piąty byłyby ostrzegawczymi.

Wybaczcie Koledzy, tak tylko... poniosło mnie...

Edytowane przez Fiskare
  • Like 1

Biebrza, Wizna... ostatnie w Polsce, naturalne siedlisko batalionów i wielu innych gatunków ptaków, przepiękne krajobrazy, filmy i zdjęcia Puchalskiego... a z drugiej strony napici tubylcy, gotowi zabić człowieka dla uniknięcia kilkuset-złotowej grzywny... ech. Ja bym oddał pięć strzałów i dopiero czwarty i piąty byłyby ostrzegawczymi.

Czyli tak jak ja - lubisz westerny.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Z tymi tubylcami to prawda, kiedyś wróciłem do auta i dwie opony przebite nożem. Trzeba uważać, a na wszelki wypadek gaz najlepiej mieć zawsze przy sobie. 

BPN ogłosił ten rok rokiem Suma, tak pytam z ciekawości złowił ktoś ostatnio albo widział złowionego?

http://www.biebrza.org.pl/816,2015-rok-rokiem-suma.html

"(...)Od 2003 roku, Park sprzedając licencje na połów ryb, prosi wędkarzy o sporządzanie rzetelnych rejestrów połowów. Połowy sumów od tego roku odnotowywane są sporadycznie i tylko w niektórych latach. W 2013 roku odnotowano w Biebrzy złowienie 7 sumów (od Dolistowa po Rutkowskie) o wadze od 2 do 7 kg (średnio 4,4 kg).  Instytut Rybactwa Śródlądowego w sierpniu 2011 roku w Jegrzni i Biebrzy, przeprowadził odłowy doświadczalne – rezultat - odłowiono tylko jednego suma. (...)"

Z tego co wiem to Park niestety nie zarybia, nie ingeruje w środowisko, pozostawiając rozmnażanie ryb prawom natury. Lecz w takim przypadku jak została garstka gatunku warto byłoby wpuścić kilkaset sztuk i je dobrze przypilnować (choć oczywiście w te ostatnie słowo mało wierzę). Pewnie i tak po wpuszczeniu znaczny procent ryb skończyłby w sieci kłusowniczej czy z rosówką i hakiem w przełyku bo miejscowi nie patrzą na wymiary i okresy ochronne.

P.S. W 2013 widziałem jednego suma ok. 80-90cm złowionego z gruntu w miejscowości Rutkowskie. Może to ten jeden z siedmiu :-).

Gdyby orzekajacy sędziowie mieli pojęcie jakie szkody kłusole wędkarscy wyrządzają to i wyroki były by inne. Natomiast jeżeli sprawa dotyczy kłusownictwa na zwierzętach to wyroki zapadają konkretnie a to tylko dlatego że większość sędziów jest myśliwym. Taka to sprawiedliwości.

• 1 miesiąc temu...

Byłem wczoraj na Biebrzy wracając służbowo z Mazur.

Cztery godziny rzucania i ani jednego brania szczupaka :(

Ale w tym roku to BPN rozpoczął bardzo chwalebną akcję o nazwie  " 2015 rokiem  suma "

Każdy sum złowiony na Biebrzy jest pod ochroną i ma zostać wypuszczony :D :D