zybi Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 " Strzały na rybachKłusownicy nielegalnie łowiący ryby na Biebrzy zaatakowali usiłujący zatrzymać ich patrol. Jeden z nich wiosłem uderzył strażnika Państwowej Straży Rybackiej, drugi machając ościeniem (przedmiotem przypominającym widły) straszył policjanta. Dopiero oddane przez niego dwa strzały ostrzegawczy w powietrze sprawiły, że kłusownicy rzucili się do ucieczki. Dramatyzmu sytuacji dodaje fakt, że wszystko to rozgrywało się po ciemku w samym środku nocy.""Jak relacjonuje Ewelina Szlesińska, oficer prasowy KMP w Łomży, zdarzenie miało miejsce nocą z czwartku na piątek. Patrol złożony z policjantów i strażnika Państwowej Straży Rybackiej sprawdzał brzegi Biebrzy. W pewnym momencie funkcjonariusze zauważyli na rzecze łódkę z której ryby w sieci łowiło trzech mężczyzn. Gdy łódka dobiła do brzegu mundurowi ruszyli by zatrzymać kłusowników. Wówczas doszło do incydentu. Jeden z kłusowników drewnianym wiosłem uderzył w strażnika PSR, a drugi wymachując ościeniem groził policjantowi. W obliczu zagrożenie ten – jak przekazuje Szlesińska - wyjął pistolet i dodał dwa strzały ostrzegawcze w powietrze. To powstrzymało ataki kłusowników, którzy dopiero wówczas rzucili się do ucieczki. Jeden z nich wskoczył do rzeki prawdopodobnie chcą przepłynąć na drugi brzeg. Nie udało mu się. W wodzie dopadł go policjant. Okazało się, że był to 33-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Już za dnia w piątek policjanci ustalili i zatrzymali dwóch jego kolegów z nocnego połowu. Byli nimi 27-letni mieszkaniec gminy Wizna i 28-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Cała trójka usłyszała zarzut nielegalnego połowu ryb – w łódce znaleziono sieć typu drygawica, oraz złowione przez kłusowników ryby: szczupaki, płocie, bolenie, karasie i liny. Dwóch z trzech zatrzymanych mężczyzny usłyszało także zarzuty czynnej napaści na interweniujących funkcjonariuszy. Za to przestępstwo kara jest o wiele wyższa niż za nielegalny połów ryb. 33-latkowi z gminy Jedwabne i 27-latkowi z gminy Wizna grozi od roku do nawet 10 lat pozbawienia wolności." Nie ukrywam, że cieszę się z takiej akcji.Brawo dla patrolu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 "Strzały na rybachKłusownicy nielegalnie łowiący ryby na Biebrzy zaatakowali usiłujący zatrzymać ich patrol. Jeden z nich wiosłem uderzył strażnika Państwowej Straży Rybackiej, drugi machając ościeniem (przedmiotem przypominającym widły) straszył policjanta. Dopiero oddane przez niego dwa strzały ostrzegawczy w powietrze sprawiły, że kłusownicy rzucili się do ucieczki. Dramatyzmu sytuacji dodaje fakt, że wszystko to rozgrywało się po ciemku w samym środku nocy.""Jak relacjonuje Ewelina Szlesińska, oficer prasowy KMP w Łomży, zdarzenie miało miejsce nocą z czwartku na piątek. Patrol złożony z policjantów i strażnika Państwowej Straży Rybackiej sprawdzał brzegi Biebrzy. W pewnym momencie funkcjonariusze zauważyli na rzecze łódkę z której ryby w sieci łowiło trzech mężczyzn. Gdy łódka dobiła do brzegu mundurowi ruszyli by zatrzymać kłusowników. Wówczas doszło do incydentu. Jeden z kłusowników drewnianym wiosłem uderzył w strażnika PSR, a drugi wymachując ościeniem groził policjantowi. W obliczu zagrożenie ten – jak przekazuje Szlesińska - wyjął pistolet i dodał dwa strzały ostrzegawcze w powietrze. To powstrzymało ataki kłusowników, którzy dopiero wówczas rzucili się do ucieczki. Jeden z nich wskoczył do rzeki prawdopodobnie chcą przepłynąć na drugi brzeg. Nie udało mu się. W wodzie dopadł go policjant. Okazało się, że był to 33-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Już za dnia w piątek policjanci ustalili i zatrzymali dwóch jego kolegów z nocnego połowu. Byli nimi 27-letni mieszkaniec gminy Wizna i 28-letni mieszkaniec gminy Jedwabne. Cała trójka usłyszała zarzut nielegalnego połowu ryb – w łódce znaleziono sieć typu drygawica, oraz złowione przez kłusowników ryby: szczupaki, płocie, bolenie, karasie i liny. Dwóch z trzech zatrzymanych mężczyzny usłyszało także zarzuty czynnej napaści na interweniujących funkcjonariuszy. Za to przestępstwo kara jest o wiele wyższa niż za nielegalny połów ryb. 33-latkowi z gminy Jedwabne i 27-latkowi z gminy Wizna grozi od roku do nawet 10 lat pozbawienia wolności." Nie ukrywam, że cieszę się z takiej akcji.Brawo dla patrolu.No i wszystko na ten temat!... Ja bardzo lubię westerny - wtedy rozwiązywało się problemy szybko, od ręki, bez ceregieli... Z drugiej strony poddaję refleksji ile jest warte życie i jaką my - ludzie mamy hierarchię wartości skoro dla kilku rybek (szczupaki, płocie, bolenie...) jeden taki jest gotów zabić drugiego człowieka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 No i wszystko na ten temat!... Ja bardzo lubię westerny - wtedy rozwiązywało się problemy szybko, od ręki, bez ceregieli... Z drugiej strony poddaję refleksji ile jest warte życie i jaką my - ludzie mamy hierarchię wartości skoro dla kilku rybek (szczupaki, płocie, bolenie...) jeden taki jest gotów zabić drugiego człowieka...Nie dla paru płotek. Dla uniknięcia kary. Mysleli że umkną pewnie. Poza tym na 90% napici byli a to powoduje mocniejsze reakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 No i wszystko na ten temat!... Ja bardzo lubię westerny - wtedy rozwiązywało się problemy szybko, od ręki, bez ceregieli... Z drugiej strony poddaję refleksji ile jest warte życie i jaką my - ludzie mamy hierarchię wartości skoro dla kilku rybek (szczupaki, płocie, bolenie...) jeden taki jest gotów zabić drugiego człowieka... Nie dla paru płotek. Dla uniknięcia kary. Mysleli że umkną pewnie. Poza tym na 90% napici byli a to powoduje mocniejsze reakcje.Na Warcie złapano w ubiegłym roku kłusownika, który sprzedał za ponad 10 000zł ryb, które mu udowodniono (a sprzedawał za pół ceny!) i wiecie jaką karę dostał po roku procesu? 800zł grzywny (!!!) - za niską szkodliwość społeczną... I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zrobić sprawę cywilną o wyrządzone straty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 800zł grzywny (!!!) - za niską szkodliwość społeczną... I co Wy na to?ja akurat nic , z moich wyliczeń wynika że jeszcze nogą go złapać 12 razy , zostaną mu wtedy jeszcze 4 stówki .Dobrze rozwiązałem zadnie oczywiście żart , na pewno mu nie zostaną a papieroski i wódeczka Bezczelność i arogancja bydlaków nie zna granic .Ile jeszcze potrzeba edukacji ................? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybi Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Moim zdaniem powinni takim gościom do......lić tak, żeby wielu innych im podobnych miało stracha i przekazali jeszcze innym.Wiem,że kłusoli się nie wytępi, ale każda akcja to moim zdaniem jakieś ograniczenie dla innych.Tępić i jeszcze raz tępić kłusoli!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Biebrza, Wizna... ostatnie w Polsce, naturalne siedlisko batalionów i wielu innych gatunków ptaków, przepiękne krajobrazy, filmy i zdjęcia Puchalskiego... a z drugiej strony napici tubylcy, gotowi zabić człowieka dla uniknięcia kilkuset-złotowej grzywny... ech. Ja bym oddał pięć strzałów i dopiero czwarty i piąty byłyby ostrzegawczymi. Wybaczcie Koledzy, tak tylko... poniosło mnie... Edytowane 6 Marca 2015 przez Fiskare 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Biebrza, Wizna... ostatnie w Polsce, naturalne siedlisko batalionów i wielu innych gatunków ptaków, przepiękne krajobrazy, filmy i zdjęcia Puchalskiego... a z drugiej strony napici tubylcy, gotowi zabić człowieka dla uniknięcia kilkuset-złotowej grzywny... ech. Ja bym oddał pięć strzałów i dopiero czwarty i piąty byłyby ostrzegawczymi. Wybaczcie Koledzy, tak tylko... poniosło mnie...Czyli tak jak ja - lubisz westerny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Lubię, ale tylko klasyki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Biebrza, Wizna... ostatnie w Polsce, naturalne siedlisko batalionów i wielu innych gatunków ptaków, przepiękne krajobrazy, filmy i zdjęcia Puchalskiego... a z drugiej strony napici tubylcy, gotowi zabić człowieka dla uniknięcia kilkuset-złotowej grzywny... ech. Ja bym oddał pięć strzałów i dopiero czwarty i piąty byłyby ostrzegawczymi. Wybaczcie Koledzy, tak tylko... poniosło mnie... Z tymi tubylcami to prawda, kiedyś wróciłem do auta i dwie opony przebite nożem. Trzeba uważać, a na wszelki wypadek gaz najlepiej mieć zawsze przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ja gaz noszę od czasu jak mnie zaatakował byk na łące.Na psy też polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jak? gaz na byka pomaga? Uspokaja się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jak? gaz na byka pomaga? Uspokaja się Na pewno byk, po dawce gazu, zaczyna warować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Na, i dla byka najlepsza jest krowa byk ma zajęcie, a my możemy obłowić niedostępną miejscówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_aug Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 BPN ogłosił ten rok rokiem Suma, tak pytam z ciekawości złowił ktoś ostatnio albo widział złowionego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 BPN ogłosił ten rok rokiem Suma, tak pytam z ciekawości złowił ktoś ostatnio albo widział złowionego? http://www.biebrza.org.pl/816,2015-rok-rokiem-suma.html"(...)Od 2003 roku, Park sprzedając licencje na połów ryb, prosi wędkarzy o sporządzanie rzetelnych rejestrów połowów. Połowy sumów od tego roku odnotowywane są sporadycznie i tylko w niektórych latach. W 2013 roku odnotowano w Biebrzy złowienie 7 sumów (od Dolistowa po Rutkowskie) o wadze od 2 do 7 kg (średnio 4,4 kg). Instytut Rybactwa Śródlądowego w sierpniu 2011 roku w Jegrzni i Biebrzy, przeprowadził odłowy doświadczalne – rezultat - odłowiono tylko jednego suma. (...)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Z tego co wiem to Park niestety nie zarybia, nie ingeruje w środowisko, pozostawiając rozmnażanie ryb prawom natury. Lecz w takim przypadku jak została garstka gatunku warto byłoby wpuścić kilkaset sztuk i je dobrze przypilnować (choć oczywiście w te ostatnie słowo mało wierzę). Pewnie i tak po wpuszczeniu znaczny procent ryb skończyłby w sieci kłusowniczej czy z rosówką i hakiem w przełyku bo miejscowi nie patrzą na wymiary i okresy ochronne. P.S. W 2013 widziałem jednego suma ok. 80-90cm złowionego z gruntu w miejscowości Rutkowskie. Może to ten jeden z siedmiu :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Na Biebrzy bywam często okonie, szczupaki, klenie wdziałem, suma jeszcze nie .Wypatrzeć te 7 sztuk co tam pływa, jest bardzo trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Gdyby orzekajacy sędziowie mieli pojęcie jakie szkody kłusole wędkarscy wyrządzają to i wyroki były by inne. Natomiast jeżeli sprawa dotyczy kłusownictwa na zwierzętach to wyroki zapadają konkretnie a to tylko dlatego że większość sędziów jest myśliwym. Taka to sprawiedliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Poraża tak niska kara , a zwłaszcza za ryby sprzedane o wartości 10 000 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Byłem wczoraj na Biebrzy wracając służbowo z Mazur.Cztery godziny rzucania i ani jednego brania szczupaka Ale w tym roku to BPN rozpoczął bardzo chwalebną akcję o nazwie " 2015 rokiem suma "Każdy sum złowiony na Biebrzy jest pod ochroną i ma zostać wypuszczony :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skinner7 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Ja bylem na majowce i okolo 20 szczupakow po 50 cm nic dozego. W tym roku byla bArdzo niska woda moze dlatego ryba nie wymenila sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Albo kłusownicy, wytrzebili pogłowie szczupaka W okolicznych wioskach to rzemiosło przechodzi z ojca na syna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skinner7 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Slyszalem ze w majowke trafili 13 kg szczupaka Ja znalazlem fajne starorzecze tylko dzieki temu ze mam quada i dojazd zwyklym samochodem nie jest mozliwy od strony gielczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi