Skocz do zawartości

shimano catana

jacob1993

Rekomendowane odpowiedzi

osobiście nie łowiłem, ale przymierzałem się w sklepie. Spostrzeżenia po chwilowym machaniu kijkiem 2.40 15-40:

1. bardzo miękki. nie porywałbym się na niego w kontekście sandacza;

2. 15 cm gumą + 10 g. ołowiu rzucałbym nią baaaaardzo ostrożnie.

Niedawno jeden z kolegów odradzał mi ją jako za miękką nawet na szczupłego.

osobiście nie łowiłem, ale przymierzałem się w sklepie. Spostrzeżenia po chwilowym machaniu kijkiem 2.40 15-40:

1. bardzo miękki. nie porywałbym się na niego w kontekście sandacza;

2. 15 cm gumą + 10 g. ołowiu rzucałbym nią baaaaardzo ostrożnie.

Niedawno jeden z kolegów odradzał mi ją jako za miękką nawet na szczupłego.

Jak Ona jest za miękka na szczupłego to kolego polecam Ci to http://sklep.kije-kurczak.pl/sites/default/files/1_0.jpg

Twardość będziesz miał odpowiednią. Jaka jest frajda z łowienia takim drągiem? Każda następna wędka którą kupuje jest bardziej miękka od poprzedniej i łowi się jeszcze lepiej. NIe cieszyło was nigdy jak np na okoniówkę zapiął się ładny szczupak i długo pięknie z nim walczyliście? Delikatne kijki dają większa frajde!

• Like 1

Delikatne kijki dają większa frajde!

zwłaszcza rybie....

a serio - chodzi też o dobór przynęt. nie podpiąłbym 15 cm gumy pod zbyt miękką wędkę. oczywiście nie chodzi mi o sztywną szpadę, ale jednak trochę sztywności powinno być.

i zwróć uwagę, że kolega pytał o wędkę m.in. pod sandała. cataną koguta nie poderwie.

dokladnie chodzi mi o wislany i wisloczany  nocny spinning lowie tak kilka razy w roku i nie potrzebuje poki co jakiegos ultra sprzetu potrzebuje wedki ktora poprowadze wiggle warta 7cm jak i gumy 10-15 g jak i salmo thrilla 9 cm przed zmrokiem nie chcial bym aby kijek mi trzasnal przy 20lb plecionce jak siadzie wiekszy sumek do innych metod polowu mam inne wedki

a wiec venengance 270 do 50g bedzie ok ?

jak spodoba mi sie taki rodzaj wedkowania kupie sobie wedke z wyzszej polki poki co mam inne wydatki i nie moge sobie pozwolic na spinning za 500-600zł

Edytowane przez jacob1993

Używałem kiedyś cx270 do 28gram (chyba) na plus bardzo wygodny uchwyt jeśli ktoś lubi trzymać "stopke" pomiędzy palcami, plecionka nie niszczyła przelotek, korek też nie odlatywał. Lakier na omotkach szybko popękał. Pod sandacza kiepski wybór. Szczyt kija bardzo miękki. Lepszy wybór w podobnej cenie to  http://epirania.com/wedka-konger-black-tiger-spin-24035-p-1319.htmli to już klucha nie będzie ale kij trochę waży. Co do suma to (catana do 15gram):

widzialem filmik z holu suma 170cm z wedka shimano venengance do 100g tylko z tego co widze jest to bardzo ciezka wedka wersja do 40g wazy 260g 

Z tego co widzę to wersja 270 14-40 gram waży 216 gram, więc trochę przesadziłeś :P

Edit: Widzę mówicie o zwykłej wersji :P zobacz sobie vengeance shad :) mam takiego tylko 300 20-50, ogólnie wędeczka fajna, tylko trochę leci na pysk, pewnie wersja 270 będzie lepsza pod względem wyważenia.

Edytowane przez Czerwc

co sadzicie o wedce shimano catana 2.7 20-50 lub 14-40 czy wedka nada sie na bolenia sandacza czy przylow suma ?

jaka wedka ma akcje jest to typowa klucha ?

pletka nie zniszczy przelotek ?

czy wersja do 40g da rady poprowadzic gume 15cm z 10g glowka razem ok 40?

Ja bym bral Catane 20-50 gr jak chcesz lowic ww przynetami przy zestawie z dobrym kolowrotkiem I plecionka ok 20 lb powinienes zatrzymac sredniego suma ,wiekszego to juz zalezy od warunkow na lowisku...

• 4 lata później...

Witam!

Czy posiada ktoś ten kijek Shimano Catana EX o długości 2,70 lub 2,40, wersję ML? Prosiłbym o zmierzenie długości dolnika, a konkretnie od stopki kołowrotka do końca wędki. Jestem ciekaw czy w tym modelu trochę go skrócili, bo DX był bardzo długi co mi wyraźnie przeszkadzało.