michalosix Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witam wszystkich użytkowników, tak jak w temacie proszę o pomoc w dobraniu kołowrotka, wędki jakimi operuje to black rocki 5-25/2,4m i 7-30/2,7m i wklejka do 15g, zastanawiam się nad spro red arc, penn battle oraz zauberem cf , każda opinia będzie dla mnie ważna, budżet ~400zł, z góry proszę o wyrozumiałość i czekam na Waszą pomoc Pozdrawiam, mL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalosix Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dodam, że aktualnie posiadam mistralla space master 2000, w którym powstają brody, nierówne nawijki i inne mankamenty, zależy mi na czymś sprawdzonym, gdzie nawijanie będzie równe oraz nie będzie powstawania bród przy nawijce pletki pod rant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Ciekawe pytanie które padało 100 tysięcy razy... za tą kasę red arc lub klony... jak używany to stradic lub emblem. .. Edytowane 4 Marca 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Pytasz o kołowrotki o których na forum jest cała masa informacji.Wyszukiwarka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Tak jak napisał Tomek, kup reda. Edytowane 4 Marca 2015 przez urasenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian1983 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) A według mnie kolega bardzo dobrze robi że pyta. Pyta o konkretne kołowrotkiem do konkretnych wędzisk. Według mnie do każdego z tych wędzisk potrzebujesz innego kołowrotka żeby je idealnie wyważyć. Tzn wędzisko 2,40 5-25 i wklejkę do 15gr wydaje mi się że na upartego obsłuży jeden kołowrotek wielkości 3000 ale do 2,70 do 30gr poleciłbym wielkość 4000 tzn jeśli chodzi o zaubera i jego klony. Osobiście jeśli priorytetem jest dla Ciebie nawijanie polecam do dwóch lżejszych wędzisk np spro passion 730 a do cięższej zaubera 4000. Jak dobrze poszukasz zmieścisz się za oba w 400 zl. Ewentualnie ryobi ecusima 3000-to praktycznie to samo co passion. No i w razie awarii jednej masz na zastępstwo drugiego na czas naprawy. Chociaż według mnie naprawa raczej w przypadku tych modeli nie będzie potrzebna. Ale to tylko moje zdanie i skromna propozycja. Edytowane 4 Marca 2015 przez sebastian1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 We Wrocławiu jest kilka nieźle zaopatrzonych sklepów wędkarskich.Najlepiej zabrać swoje kije i w sklepie zobaczyć jak się to wszystko komponuje z w/w młynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exhaust13 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Od pewnego czasu jestem posiadaczem Spro Red Arc'a 10300, i jest na prawdę godny polecenia. Używam go do kijka 7-30g, ładnie zwija i ciężko go zajechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) A według mnie kolega bardzo dobrze robi że pyta. Pyta o konkretne kołowrotkiem do konkretnych wędzisk. Według mnie do każdego z tych wędzisk potrzebujesz innego kołowrotka żeby je idealnie wyważyć. Tzn wędzisko 2,40 5-25 i wklejkę do 15gr wydaje mi się że na upartego obsłuży jeden kołowrotek wielkości 3000 ale do 2,70 do 30gr poleciłbym wielkość 4000 tzn jeśli chodzi o zaubera i jego klony. Osobiście jeśli priorytetem jest dla Ciebie nawijanie polecam do dwóch lżejszych wędzisk np spro passion 730 a do cięższej zaubera 4000. Jak dobrze poszukasz zmieścisz się za oba w 400 zl. Ewentualnie ryobi ecusima 3000-to praktycznie to samo co passion. No i w razie awarii jednej masz na zastępstwo drugiego na czas naprawy. Chociaż według mnie naprawa raczej w przypadku tych modeli nie będzie potrzebna. Ale to tylko moje zdanie i skromna propozycja.Witam, a moim zdaniem źle robi . Otóż dlatego, że forum zaczyna być ostatnimi czasy pomocnią, dla młodych stażem leni, którzy nawet dobrze przywitać i przedstawić się nie umieją. Oczywiście, że znajdą się pomocni z dobrym sercem, ale to tylko pogarsza sytuację jakości tego forum. Mamy wiele przykładów co i rusz powielanych wątków, które nie dalej jak tydzień , czy dwa temu tutaj gościły. Do tego pełno wpisów typu "graty panowie", "pięknie panowie", albo w wątku o woblerach trolingowych wpis "egzekutor rządzi". Nie ma , KIEDY , NA JAKIEJ WODZIE, JAKI KOLOR, ot, jest to cały wpis. Czy po to spotykamy się na tym forum ?TomekA o Zauberze i podobnych mówi się emblemowate, bo klony Daiwy Emblem Edytowane 4 Marca 2015 przez kostom63 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Pod black rocka to bym dołożył do tych 400 zł jakieś 1000 zł i kupił morethana , kolorem fajnie podejdzie chyba że stelle millenium ale to już 1200 zł trzeba dołożyć do budżetu tylko że daiwy zabkuja a stelle się świecą strasznie także sam się zgubiłem, sory. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witam, a moim zdaniem źle robi . Otóż dlatego, że forum zaczyna być ostatnimi czasy pomocnią, dla młodych stażem leni, którzy nawet dobrze przywitać i przedstawić się nie umieją. Oczywiście, że znajdą się pomocni z dobrym sercem, ale to tylko pogarsza sytuację jakości tego forum. Mamy wiele przykładów co i rusz powielanych wątków, które nie dalej jak tydzień , czy dwa temu tutaj gościły. Do tego pełno wpisów typu "graty panowie", "pięknie panowie", albo w wątku o woblerach trolingowych wpis "egzekutor rządzi". Nie ma , KIEDY , NA JAKIEJ WODZIE, JAKI KOLOR, ot, jest to cały wpis. Czy po to spotykamy się na tym forum ?TomekA o Zauberze i podobnych mówi się emblemowate, bo klony Daiwy EmblemZauber nie jest żadnym klonem Emblema moim zdaniem.Za 3-4 stówki masz Emblema w lux stanie. Nawijać mozna pod sam rancik. Nawój jak na tą klasę rewelacja. Żywotność też.Minus to to mało maślana chropowata praca i słaba oporówka. Niełożyskowany i niedemontowalny knob w tańszych wersjach też potrafi zaleźć za skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radrian Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 ponieważ zwróciłeś uwagę na nawijanie żyłki to za 3 stówki kupisz jeszcze shimano exage. Jedyny minus zaubera to brak drugiej szpuli. Ale w 400 zł może się zmieścisz z domówieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Słuchaj, olać Stelle i Morethana. Tutaj masz nie dość że Ryobi to jeszcze JAPAN. Próbowałem doczytać czy jest jeszcze masło ale nie pisał gościu w aukcji: http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-japonia-5latgwarancji-i5075307950.html A tak na poważnie to mam PENN-a Battle 3000 z zapasową szpulą w WYPRZedaży za 366 zł + 10 zł kurier. Edytowane 5 Marca 2015 przez Kamil_Be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ała, ała, ała... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zauber nie jest żadnym klonem Emblema moim zdaniem.Za 3-4 stówki masz Emblema w lux stanie. Nawijać mozna pod sam rancik. Nawój jak na tą klasę rewelacja. Żywotność też.Minus to to mało maślana chropowata praca i słaba oporówka. Niełożyskowany i niedemontowalny knob w tańszych wersjach też potrafi zaleźć za skórę.Andrzeju.. moze Ty nigdy nie miales emblema w stanie chocby dostatecznym ?Mialem ich kilka i w roznym stanie, ale kazdy pracowal bardzo miekko i gladko ( wlasnie jedyny z wiekszych konstrukcyjnych minusow to brak lozyska w knobie i przez to lekko potrafi stukac-klikac). A autorowi watku w zalozonej cenie bym mogl zaproponowac kilka klasykow shimano lub daiwy.. tylko po co ??..itak kupi nowa wytloczke, ktora ma 5 lat gwarancji i wgl. szkoda pradu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zauber nie jest żadnym klonem Emblema moim zdaniem.Za 3-4 stówki masz Emblema w lux stanie. Nawijać mozna pod sam rancik. Nawój jak na tą klasę rewelacja. Żywotność też.Minus to to mało maślana chropowata praca i słaba oporówka. Niełożyskowany i niedemontowalny knob w tańszych wersjach też potrafi zaleźć za skórę. Oczywiście... porównywać Zaubera do Emblema... to zupełnie inne kołowrotki... A co do nawoju pod rant i "brody" - tutaj klasa żyłeczki również ma duże znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Co do Ryobi, to wielu klientów o nie pyta. A to bo gdzieś wyczytali, a bo to SPRO a bo to tamto itd. Fakt, że na 5 sprzedanych Ryobi 3 wracają to świadczy chyba o czymś złym. Ostatnio klient przyniósł do serwisu Zaubera 3000 ale przed kilku ładnych lat. Kręcił o niebo lepiej niż te co mam na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 kupilem od ryboi arctica cf 4000 (kongera) zdecydowanie nie polecam zle nawija plecionkę po miesiacu uzytkowania mam problem z tym mlynkiem poniewaz ma na lozysku lub gdzies w srodku jakis dziwny luz czy cos nie wiem jak to wytlumaczyc w kazdym badz razie przy zwijaniu slychac takie pykanie dziwne przenosi sie to na wedke i czuc drgania strasznie dokuczajace podcza lowienia malo tego oddalem na serwis trzymali ponad meisiac kolowrotek i nic nie zrobi wrocil nie naprawiony NIE polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Darowałbym sobie Redy, Zaubery i Battle, dołożyłbym 5 dych i zakupił to: http://www.szczupak.pl/daiwa-freams-a-i3785.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenti20 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) A ja zaproponuje slammera 260 i będziesz pan zadowolony.Tylko nie nawijaj pod rant. Edytowane 5 Marca 2015 przez lenti20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Andrzeju.. moze Ty nigdy nie miales emblema w stanie chocby dostatecznym ?Mialem ich kilka i w roznym stanie, ale kazdy pracowal bardzo miekko i gladko ( wlasnie jedyny z wiekszych konstrukcyjnych minusow to brak lozyska w knobie i przez to lekko potrafi stukac-klikac). A autorowi watku w zalozonej cenie bym mogl zaproponowac kilka klasykow shimano lub daiwy.. tylko po co ??..itak kupi nowa wytloczke, ktora ma 5 lat gwarancji i wgl. szkoda praduMiałem , miałem. Pudełkowe Emblemy, Turki i Team Daiwy. Myslę, że grubo ponad 10 sztuk. Co więcej wszystkie rozkręcałem i smarowałem. Wiele z nich miało nowe bebechy w środku.Żaden z nich nawet nie zbliżył się maślaną pracą np. do Stelki 98 czy Super X-a nie mówiąc juz o nowszych konstrukcjach Shimano.Tylko Turek Zit. Tak więc mam 2 x 2500 ZiTZ pozostałych Emblemowatych najlepiej pracowały te białe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalosix Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 A autorowi watku w zalozonej cenie bym mogl zaproponowac kilka klasykow shimano lub daiwy.. tylko po co ??..itak kupi nowa wytloczke, ktora ma 5 lat gwarancji i wgl. szkoda pradu Dlaczego tak sądzisz ? Chętnie wysłucham, jakie klasyki masz na myśli, tak jak pisałem, każda opinia będzie pomocna Pisząc klasyki, nie wiem co masz na myśli dlatego stworzyłem ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlito Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ja zakupilem ostatnio red arca, chodzi jak żyleta. Kolega mnie namówi, gdyż sam nim młuci od 5 lat bez jakichkolwiek awarii.A czas pokaże jak z moim będzie....oby jak u kolegi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 rowniez polecil bym penn slammera ale pod wklejke do 15 g bedzie za ciezki . penn battle mam w rozmiarze 1000 okolo pol roku czesto uzywany chodzi jak nowka ale to dopiero pol roku . a najlepiej to kup zauberka 3000-4000 a za reszte pieniedzy jakiegos tanszego ryobi np ecusime pod wklejke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Jeśli nowy kołowrotek to mogę polecić Ryobi Zauber ale starszy model są o wiele lepsze:coś takiego: http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-japonia-5latgwarancji-i5075307950.htmlA jeśli coś używanego i solidnego to cusik w tym stylu: http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/66-shimano-super-x-4000-gtm W drugim przypadku będziesz musiał poszperać w necie żeby wyhaczyć coś sensownego. Ale jak Ci się uda to będziesz zadowolony i zdziwiony co taka "stara" maszynka potrafi:) Edytowane 8 Marca 2015 przez Qcyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi