Skocz do zawartości

Młynek pod 400 zł

michalosix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników, tak jak w temacie proszę o pomoc w dobraniu kołowrotka, wędki jakimi operuje to black rocki 5-25/2,4m i 7-30/2,7m i wklejka do 15g, zastanawiam się nad spro red arc, penn battle oraz zauberem cf , każda opinia będzie dla mnie ważna, budżet ~400zł, z góry proszę o wyrozumiałość i czekam na Waszą pomoc :) Pozdrawiam, mL.

A według mnie kolega bardzo dobrze robi że pyta. Pyta o konkretne kołowrotkiem do konkretnych wędzisk. Według mnie do każdego z tych wędzisk potrzebujesz innego kołowrotka żeby je idealnie wyważyć. Tzn wędzisko 2,40 5-25 i wklejkę do 15gr wydaje mi się że na upartego obsłuży jeden kołowrotek wielkości 3000 ale do 2,70 do 30gr poleciłbym wielkość 4000 tzn jeśli chodzi o zaubera i jego klony. Osobiście jeśli priorytetem jest dla Ciebie nawijanie polecam do dwóch lżejszych wędzisk np spro passion 730 a do cięższej zaubera 4000. Jak dobrze poszukasz zmieścisz się za oba w 400 zl. Ewentualnie ryobi ecusima 3000-to praktycznie to samo co passion. No i w razie awarii jednej masz na zastępstwo drugiego na czas naprawy. Chociaż według mnie naprawa raczej w przypadku tych modeli nie będzie potrzebna. Ale to tylko moje zdanie i skromna propozycja.

Edytowane przez sebastian1983

A według mnie kolega bardzo dobrze robi że pyta. Pyta o konkretne kołowrotkiem do konkretnych wędzisk. Według mnie do każdego z tych wędzisk potrzebujesz innego kołowrotka żeby je idealnie wyważyć. Tzn wędzisko 2,40 5-25 i wklejkę do 15gr wydaje mi się że na upartego obsłuży jeden kołowrotek wielkości 3000 ale do 2,70 do 30gr poleciłbym wielkość 4000 tzn jeśli chodzi o zaubera i jego klony. Osobiście jeśli priorytetem jest dla Ciebie nawijanie polecam do dwóch lżejszych wędzisk np spro passion 730 a do cięższej zaubera 4000. Jak dobrze poszukasz zmieścisz się za oba w 400 zl. Ewentualnie ryobi ecusima 3000-to praktycznie to samo co passion. No i w razie awarii jednej masz na zastępstwo drugiego na czas naprawy. Chociaż według mnie naprawa raczej w przypadku tych modeli nie będzie potrzebna. Ale to tylko moje zdanie i skromna propozycja.

Witam, a moim zdaniem źle robi . Otóż dlatego, że forum zaczyna być ostatnimi czasy pomocnią, dla młodych stażem leni, którzy nawet dobrze przywitać i przedstawić się nie umieją. Oczywiście, że znajdą się pomocni z dobrym sercem, ale to tylko pogarsza sytuację jakości tego forum. Mamy wiele przykładów co i rusz powielanych wątków, które nie dalej jak tydzień , czy dwa temu tutaj gościły. Do tego pełno wpisów typu "graty panowie", "pięknie panowie", albo w wątku o woblerach trolingowych wpis "egzekutor rządzi". Nie ma , KIEDY , NA JAKIEJ WODZIE, JAKI KOLOR, ot, jest to cały wpis. Czy po to spotykamy się na tym forum ?

Tomek

A o Zauberze i podobnych mówi się emblemowate, bo klony Daiwy Emblem

Edytowane przez kostom63
  • Like 6

Pod black rocka to bym dołożył do tych 400 zł jakieś 1000 zł i kupił morethana , kolorem fajnie podejdzie chyba że stelle millenium ale to już 1200 zł trzeba dołożyć do budżetu tylko że daiwy zabkuja a stelle się świecą strasznie także sam się zgubiłem, sory.

• Like 4

Witam, a moim zdaniem źle robi . Otóż dlatego, że forum zaczyna być ostatnimi czasy pomocnią, dla młodych stażem leni, którzy nawet dobrze przywitać i przedstawić się nie umieją. Oczywiście, że znajdą się pomocni z dobrym sercem, ale to tylko pogarsza sytuację jakości tego forum. Mamy wiele przykładów co i rusz powielanych wątków, które nie dalej jak tydzień , czy dwa temu tutaj gościły. Do tego pełno wpisów typu "graty panowie", "pięknie panowie", albo w wątku o woblerach trolingowych wpis "egzekutor rządzi". Nie ma , KIEDY , NA JAKIEJ WODZIE, JAKI KOLOR, ot, jest to cały wpis. Czy po to spotykamy się na tym forum ?

Tomek

A o Zauberze i podobnych mówi się emblemowate, bo klony Daiwy Emblem

Zauber nie jest żadnym klonem Emblema moim zdaniem.

Za 3-4 stówki masz Emblema w lux stanie. Nawijać mozna pod sam rancik. Nawój jak na tą klasę rewelacja. Żywotność też.

Minus to to mało maślana chropowata praca i słaba oporówka. Niełożyskowany i niedemontowalny knob w tańszych wersjach też potrafi zaleźć za skórę.

Słuchaj, olać Stelle i Morethana.

Tutaj masz nie dość że Ryobi to jeszcze JAPAN. Próbowałem doczytać czy jest jeszcze masło ale nie pisał gościu w aukcji:

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-japonia-5latgwarancji-i5075307950.html  :D

A tak na poważnie to mam PENN-a Battle 3000 z zapasową szpulą w WYPRZedaży za 366 zł + 10 zł kurier.

Edytowane przez Kamil_Be

Za 3-4 stówki masz Emblema w lux stanie. Nawijać mozna pod sam rancik. Nawój jak na tą klasę rewelacja. Żywotność też.

Minus to to mało maślana chropowata praca i słaba oporówka. Niełożyskowany i niedemontowalny knob w tańszych wersjach też potrafi zaleźć za skórę.

Andrzeju.. moze Ty nigdy nie miales emblema w stanie chocby dostatecznym ?

Mialem ich kilka i w roznym stanie, ale kazdy pracowal bardzo miekko i gladko ( wlasnie jedyny z wiekszych konstrukcyjnych minusow to brak lozyska w knobie i przez to lekko potrafi stukac-klikac).

A autorowi watku w zalozonej cenie bym mogl zaproponowac kilka klasykow shimano lub daiwy.. tylko po co ??

..itak kupi nowa wytloczke, ktora ma 5 lat gwarancji i wgl. B) szkoda pradu

• Like 4

Oczywiście... porównywać Zaubera do Emblema... to zupełnie inne kołowrotki...

A co do nawoju pod rant i "brody" - tutaj klasa żyłeczki również ma duże znaczenie...

Co do Ryobi, to wielu klientów o nie pyta. A to bo gdzieś wyczytali, a bo to SPRO a bo to tamto itd. Fakt, że na 5 sprzedanych Ryobi 3 wracają to świadczy chyba o czymś złym. Ostatnio klient przyniósł do serwisu Zaubera 3000 ale przed kilku ładnych lat. Kręcił o niebo lepiej niż te co mam na półce  :wacko:

kupilem od ryboi arctica cf 4000 (kongera) zdecydowanie nie polecam zle nawija plecionkę po miesiacu uzytkowania mam problem z tym mlynkiem poniewaz ma na lozysku lub gdzies w srodku jakis dziwny luz czy cos nie wiem jak to wytlumaczyc w kazdym badz razie przy zwijaniu slychac takie pykanie dziwne przenosi sie to na wedke i czuc drgania strasznie dokuczajace podcza lowienia malo tego oddalem na serwis trzymali ponad meisiac kolowrotek i nic nie zrobi wrocil nie naprawiony NIE polecam

• Like 1

Andrzeju.. moze Ty nigdy nie miales emblema w stanie chocby dostatecznym ?

Mialem ich kilka i w roznym stanie, ale kazdy pracowal bardzo miekko i gladko ( wlasnie jedyny z wiekszych konstrukcyjnych minusow to brak lozyska w knobie i przez to lekko potrafi stukac-klikac).

A autorowi watku w zalozonej cenie bym mogl zaproponowac kilka klasykow shimano lub daiwy.. tylko po co ??

Miałem , miałem. Pudełkowe Emblemy, Turki i Team Daiwy. Myslę, że grubo ponad 10 sztuk. Co więcej wszystkie rozkręcałem i smarowałem. Wiele z nich miało nowe bebechy w środku.

Żaden z nich nawet nie zbliżył się maślaną pracą np. do Stelki 98 czy Super X-a nie mówiąc juz o nowszych konstrukcjach Shimano.

Tylko Turek Zit. Tak więc mam 2 x 2500 ZiT

Z pozostałych Emblemowatych najlepiej pracowały te białe.

• Like 1

Dlaczego tak sądzisz ? Chętnie wysłucham, jakie klasyki masz na myśli, tak jak pisałem, każda opinia będzie pomocna :) Pisząc klasyki, nie wiem co masz na myśli dlatego stworzyłem ten wątek :)

rowniez polecil bym penn slammera ale pod wklejke do 15 g bedzie za ciezki . penn battle mam w rozmiarze 1000 okolo pol roku czesto uzywany chodzi jak nowka ale to dopiero pol roku . a najlepiej to kup zauberka 3000-4000 a za reszte pieniedzy jakiegos tanszego ryobi np ecusime pod wklejke 

Jeśli nowy kołowrotek to mogę polecić Ryobi Zauber ale starszy model są o wiele lepsze:

coś takiego: http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-japonia-5latgwarancji-i5075307950.html

A jeśli coś używanego i solidnego to cusik w tym stylu: http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/66-shimano-super-x-4000-gtm

W drugim przypadku będziesz musiał poszperać w necie żeby wyhaczyć coś sensownego. Ale jak Ci się uda to będziesz zadowolony i zdziwiony co taka "stara" maszynka potrafi:)

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1