Skocz do zawartości

Nowe uprawnienia US?

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś myśli, że IIIRP to państwo policyjne, niech zrewiduje poglądy. Jest jeszcze duże pole do ekspansji. Kontrola funkcjonariuszy w domu, za zgodą podatnika, ale odmowa = grzywna.  :rolleyes:

http://www.elblag24.pl/88597-fiskus-wejdzie-polakom-do-domow.html

O sprawie było głośno już w 2013, ale zdaje się, że nabiera realnych kształtów.

- Dzień dobry.

- Dzień dobry.

- Proszę o okazanie kolekcji kołowrotków, wędek, przynęt i dowodów zakupu.

- Proszę uprzejmie. 

- A ta łódź, o tam, w garażu?

- Proszę bardzo, oto umowa kupna- sprzedaży.

....

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 1

Jeśli ktoś myśli, że IIIRP to państwo policyjne, niech zrewiduje poglądy. Jest jeszcze duże pole do ekspansji. Kontrola funkcjonariuszy w domu, za zgodą podatnika, ale odmowa = grzywna.  :rolleyes:

http://www.elblag24.pl/88597-fiskus-wejdzie-polakom-do-domow.html

O sprawie było głośno już w 2013, ale zdaje się, że nabiera realnych kształtów.

- Dzień dobry.

- Dzień dobry.

- Proszę o okazanie kolekcji kołowrotków, wędek, przynęt i dowodów zakupu.

- Proszę uprzejmie. 

- A ta łódź, o tam, w garażu?

- Proszę bardzo, oto umowa kupna- sprzedaży.

....

Podobno paleczki do bocznego troka beda szczegolnie dokladnie sprawdzane, ze nie wspomne o oslonkach na kotwiczki (z importu we wlasnym zakresie z kraju kwitnacej czeresni) . 

Tak mi sie skojarzylo...

• Like 1

Myślę, że kary za niewykazywanie dóbr podlegających opodatkowaniu będą jednak rozsądne. Pewnie będzie tak jak w przypadku przedsiębiorców. Każdy urząd dostanie kwotę kar które musi nałożyć, podzieli się to przez jakąś rozsądną liczbę, na podstawie zeznań podatkowych wybierze się podatników o potencjale uiszczenia kary, potem będą naloty. 

Przepisy regulujące obrót są jawne, a niekoniecznie stosowane. Jak ktoś jest takim jełopem, że nabywa "grube" fanty na "krzywy ryj", to prędzej czy później obudzi się z ręką w nocniku. Ludzie, toż bez jakiegoś udokumentowania transakcji nie chroni was rękojmia za wady fizyczne i prawne, względnie ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej . Naprawdę warto ryzykować np. te 2% wartości? Co do kontroli - ja np. nie mam nic do ukrycia. Dochody mam jawne, nabywam legalnie. Moje zeznania ze względu na znaczne odliczenia są kontrolowane rok w rok. Mam większe, bieżące zmartwienia...

Przepisy regulujące obrót są jawne, a niekoniecznie stosowane. Jak ktoś jest takim jełopem, że nabywa "grube" fanty na "krzywy ryj", to prędzej czy później obudzi się z ręką w nocniku. Ludzie, toż bez jakiegoś udokumentowania transakcji nie chroni was rękojmia za wady fizyczne i prawne, względnie ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej . Naprawdę warto ryzykować np. te 2% wartości? Co do kontroli - ja np. nie mam nic do ukrycia. Dochody mam jawne, nabywam legalnie. Moje zeznania ze względu na znaczne odliczenia są kontrolowane rok w rok. Mam większe, bieżące zmartwienia...

Zakładasz dobrą wolę. Od zeszłego roku stało się jasne, że wzrost uprawnień US nie jest po to aby kontrolować, ale aby karać. Każda kontrola przedsiębiorcy musi zakończyć się karą. Jak skończy się pole tam, to będą mieli furtkę do domów. Urzędników nie zabraknie, to czy ktoś jest w zgodzie z prawem nie ma znaczenia. 

Edytowane przez Krzysiek_W

Zakładasz dobrą wolę. Od zeszłego roku stało się jasne, że wzrost uprawnień US nie jest po to aby kontrolować, ale aby karać. Każda kontrola przedsiębiorcy musi zakończyć się karą. Jak skończy się pole tam, to będą mieli furtkę do domów. Urzędników nie zabraknie, to czy ktoś jest w zgodzie z prawem nie ma znaczenia. 

Osobiście nie stwierdziłem. Rodzina zarządza całkiem dużym biznesem. W przypadku wykrycia nieprawidłowości w czasie kontroli, najczęściej kończy się na czynnej skrusze, spłacie zadłużenia i odsetkach. Gdyby nie głupota i nieuctwo zewnętrznej księgowości, to często nie byłoby podstaw. Ale nie przeczę, bywa różnie, wszyscy chyba znamy grube kejsy...

Właściciel nie życzy sobie polityki na tym portalu. W żadnej postaci. Ani w postaci "satyry", ani w postaci "Historii Polski po 1945 roku", ani w żadnej innej. Bez względu na to w jakim wątku / w jakim dziale. Nie ma to [...] nic wspólnego ze zgodnością czy brakiem zgodności z prawem, poczuciem humoru etc. Jest tylko jeden wyznacznik - wola Właściciela.

Ja tylko nawołuję do przestrzegania prawa :)

@cristovo - znowu dramatyzujesz. :D Pamiętam Twoją akcję z kropkowaniem postów, powód był podobny i też wietrzyłeś nadchodzącego bana, który jednak nigdy nie nadszedł. Wrzuć na luz, to pomaga. Podobnie jak dystans do forum. Powiedziano Ci na nim NIE? Trudno! Jest od cholery miejsc w sieci, gdzie powiedzą Ci TAK, a na j.pl wpadaj o rybkach porozmawiać.

I nie, nie pisze tego by Ci dopiec, ani by moralizować. Też się z kilkoma rzeczami nie zgadzam, albo nie zgadzałem wcześniej. Nauczyłem się więc pewnych tematów nie poruszać i ... tyle.

Frajdy z bycia częścią j.pl wcale mi to nie zmniejszyło. Wbrew pozorom. :)  ;)

Pozdrawiam, Darek.

Edytowane przez Dagon
  • Like 2

Osobiście nie stwierdziłem. Rodzina zarządza całkiem dużym biznesem. W przypadku wykrycia nieprawidłowości w czasie kontroli, najczęściej kończy się na czynnej skrusze, spłacie zadłużenia i odsetkach. Gdyby nie głupota i nieuctwo zewnętrznej księgowości, to często nie byłoby podstaw. Ale nie przeczę, bywa różnie, wszyscy chyba znamy grube kejsy...

Spokojnie. Nie zapomną, bo wzrost represji dopiero przed nami. Dla przypomnienia:

http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/artykul/kontrole-skarbowe-2015-osiem-na-dziesiec-musi-skonczy-sie-kara-w-wysokosci-1000-zl

Wspolczuje Wam Materialisci.

Wystarczy niczego nie miec, nie zarabiac. Miec z glowy takie przyziemnosci .

Praca jest dluga, ale finisz jest przepiekny.

Powoli opanowuje laczenie sie z internetem na poziomie mysli, bez koniecznosci uzywania jakichkolwiek urzadzen technicznych. Na razie tylko proste protokoly. Ale nie od razu Krakow zbudowano...

To samo na rybach. Umiem juz w myslach zacinac i wyholowywac ryby srednich rozmiarow. Jak opanuje lowienie okazow, to pochwale sie zyciowka w stosownym watku.

Sprobujcie odnalezc sens bytu, poza dobrami materialnymi i pogonia za nimi !

Szczescie jest tak blisko !!

Pozdrawiam

• Like 1