Tomy Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Popieram w całej rozciągłości.Ja miałem sprawę w sądzie za zatrzymanie obywatelskie ale tylko przez to że miałem młotek przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Nie do końca - stosunek dobra zagrożonego i dobra poświęconego to przesłanki obrony koniecznej.Przesłankami zatrzymania obywatelskiego uregulowanego w art. 243 kpk są:- ujęcie na gorącym uczynku lub w pościgu podjętym bezpośrednio po dokonaniu przestępstwa;- obawa ukrycia się sprawcy i braku możliwości ustalenia jego tożsamości. Ponadto zgodnie z par. 2 tego artykułu takiego sprawcę należy niezwłocznie oddać w ręce Policji. I jako uzupełnienie komentarz T.H. Grzegorczyka do art. 243 kpk: Prawie ok. Stosunek ten to akurat przesłanka stanu wyższej konieczności... Obrona konieczna nieco inaczej. Art. 25. § 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.§ 2. W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.§ 3. Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej pod wpływem strachu lub wzburzenia usprawiedliwionych okolicznościami zamachu.§ 4. Osoba, która w obronie koniecznej odpiera zamach na jakiekolwiek cudze dobro chronione prawem, chroniąc bezpieczeństwo lub porządek publiczny, korzysta z ochrony prawnej przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych.§ 5. Przepisu § 4 nie stosuje się, jeżeli czyn sprawcy zamachu skierowany przeciwko osobie odpierającej zamach godzi wyłącznie w cześć lub godność tej osoby. To jest stan wyżej konieczności: Art. 26. § 1. Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego.§ 2. Nie popełnia przestępstwa także ten, kto, ratując dobro chronione prawem w warunkach określonych w § 1, poświęca dobro, które nie przedstawia wartości oczywiście wyższej od dobra ratowanego.§ 3. W razie przekroczenia granic stanu wyższej konieczności, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.§ 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli sprawca poświęca dobro, które ma szczególny obowiązek chronić nawet z narażeniem się na niebezpieczeństwo osobiste.§ 5. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy z ciążących na sprawcy obowiązków tylko jeden może być spełniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ostatnio byłem oskarżycielem posiłkowym w pewnej sprawie o kłusownictwo. Każdy jest mądry przed kompem. Realia są okrutne a wygadane papugi wiedzą jak omamić prowadzących sprawę na korzyść oskarżonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ostatnio byłem oskarżycielem posiłkowym w pewnej sprawie o kłusownictwo. Każdy jest mądry przed kompem. Realia są okrutne a wygadane papugi wiedzą jak omamić prowadzących sprawę na korzyść oskarżonych.Właśnie jutro też zmierzę się z szarą rzeczywistością ciekaw jestem czy wogóle kłusol otrzyma to na co zasłużył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Podstawowa kwestia czy prowadzące sprawę ufo zapoznało się dokładnie z aktami sprawy. Wtedy śpiewanie papugi mało daje i nie ma zbytnich problemów. Ja trafiłem na ufo. Całe szczęście mieliśmy pismaka co opisał zdarzenie i było ciekawie. Dalszy ciąg za 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ostatnio byłem oskarżycielem posiłkowym w pewnej sprawie o kłusownictwo. Każdy jest mądry przed kompem. Realia są okrutne a wygadane papugi wiedzą jak omamić prowadzących sprawę na korzyść oskarżonych. Widzisz Kuba zamiast myśleć, że się jest pierwszym kogutem i jak to się na wszystkim zna, a na prawie najlepiej, trza se było wziąć profesjonalnego pełnomocnika. Pokrzywdzony, a potem oskarżyciel posiłkowy może mieć pełnomocnika... może wówczas miałbyś śpiew wyrównany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 U mnie Okręg Legnica nawet nie jest zainteresowany aby pojawić się jutro w sądzie i domagać się ukarania i naprawienia szkody przez kłusola Ręce opadają jak się na to wszystko patrzy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Widzisz Kuba zamiast myśleć, że się jest pierwszym kogutem i jak to się na wszystkim zna, a na prawie najlepiej, trza se było wziąć profesjonalnego pełnomocnika. Pokrzywdzony, a potem oskarżyciel posiłkowy może mieć pełnomocnika... może wówczas miałbyś śpiew wyrównany... Głupi jestem bo udzieliłem się w tej materii. Wy prawnicy (papugi) jesteście mądrzy w gadce w sąd itp. w realnych warunkach zastanych nad wodą nawet jak podzielacie nasza pasje to siedzicie cicho a na forum rozważacie wybór najodpowiedniejszej kamizelki czy kurtki z górnej półki bo was uwiera w delikatną skórę jakiś zamek. Ryby nie z własnej inicjatywy tylko na "Jana" za kasę. Poganiaj sobie elektryków czy inny zespół siatkowych amatorów z własnej inicjatywy. Ja zostałem nauczony w domu rodzinnym że jak coś mi nie pasuje to mówię o tym lub przeciwdziałam i możesz mnie nazywać kogutem i innym pierzakiem ale nad wodą w równych warunkach nie masz szans bo bronie tego w co wierzę i co ma w moich oczach szansę bytu. Czujecie się bezpiecznie tylko w swoich domach wybudowanych za prawdę mówiąc nie swoją kasę ale to nadaje wam nasz nieprawy rząd i władza. Po takich słowach które tu opisałeś nad rzeką na pewno byś oberwał ode mnie w twarz. Nie odpisywałem wcześniej bo kierowałem grupą która odławiała tarlaki parę dni i nocy pod moim nadzorem i o dziwo nic nie poszło na brzeg jako straty. Tarło szczupaka było przeżyciowe w pełni choć w operacie tego nie ma. Reszta ryb wróciła również do wody bez problemu. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Forecast, pełen szacunek i ukłony z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi