Skocz do zawartości
  • 0

Echo z sonarem bocznym

Jezi0rko

Pytanie

Witam kolegów. Chciałbym kupić echo z sonarem bocznym. Zastanawiam się nad modelami Humminbird 698 Si, Garmin echoMap 92sv (oba mają wbudowaną w/w funkcję) lub Lowrance HDS rozbudowanym o LSS (tutaj niestety odpowiednio wyższa cena :( ). Nie chcę niepotrzebnie wyrzucać pieniedzy więc interesują mnie Wasze doświadczenia z użytkowania w/w modeli - jeśli można je wogóle porównywać? Do tej pory nie byłem posiadaczem echa więc nie mam doświadczenia w tym temacie, a nie chcę za jakiś czas wymieniać. Proszę o Wasze opinie aby móc podjąć właściwą decyzję. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Źle zrozumiałeś mój wpis , po pierwsze nikogo o nic nie oskarżam tylko stwierdzam fakt że nie miałeś pojęcia o takim urządzeniu skoro piszesz o sonarze SI "żaden inny sonar nie jest w stanie tego pokazać "

Po drugie na razie nie odczuwam żadnej euforii , pożyjemy zobaczymy . Po trzecie przed sprawdzeniem w realu nie wypowiadałbym się tak kategorycznie jak ty o przydatności czegokolwiek, a stawiam sprawę uczciwie, sprawdzę to opiszę a z tego co oglądałem w necie oraz z programu demo wyciągam wniosek że nie jest tak jak piszesz . Jeżeli chodzi o twoją intencję to jest ona zasadna i im mniejszy ekran tym gorsza jakość obrazu i mniej szczegółów ale też jest na to sposób , można  obszar przeszukiwania zawęzić do wycinku koła i zmniejszyć promień a co za tym idzie zasięg sonaru .Posiadam Humminbirda 999CXI HD SI COMBO więc myślę że zapewni wyraźny obraz.  Jeżeli budowałeś sobie opinię o SI parę lat i znajdujesz ten system jako pomocny i dobry to  technologia 360 st jest jeszcze lepsza i wręcz rewolucyjna ponieważ do poprawnego obrazu otoczenia łódź może stać w miejscu na kotwicy i otrzymasz obraz otoczenia w czasie rzeczywistym co jest niemożliwe w przypadku systemu SI . Jak już pisałem całą robotę wykonuje obrotowa głowica . Oczywiście wstawię zrzuty ekranu i podyskutujemy o przydatności urządzenia.

• 0

Nie zostałem przekonany do zakupu. A to znaczy, że nadal mam wątpliwości do celowości stosowania. Przerażają mnie również gabaryty tego urządzenia a tym samym wątpliwa mobilność. Być może parametry użytkowe będą powalające ale jak mam to zabierać na łowiska ze sobą ? Musiałbym za każdym razem targać np. do Norwegii czy Szwecji swoją łódź bo żaden miejscowy właściciel nie pozwoli mi wiercić w jego łodziach. 

Okaże się, że mamy do czynienia z technologią która nie znajdzie w naszej rzeczywistości szerokiej rzeszy użytkowników tak jak SI ( a może znajdzie  :huh: ) a tym samym będzie marginalna a w zasadzie pomijalna. A być może już firmy pracują nad na tyle kompaktową wersją, że faktycznie zawojuje naszą wędkarską rzeczywistość ?

Jak na razie znam w Polsce tylko jedną osobę, która zakupiła takie urządzenie (twoje się nie liczy - Hamburg) ale znam również wiele takich które oczekują na opinie innych użytkowników tego cudu techniki.

Na dzisiaj gratuluję zakupu i czekam na opinie z użytkowania.

• Like 1

• 0

Jeżeli chodzi o gabaryty to są znaczne .W wersji złożonej ponad 80 cm i spora waga około 15 kg co może nieco szokować jeżeli chodzi o przetwornik.Pytasz jak zabierać na łowisko ....hmmm , można przed wyjazdem zapiąć do łódki a jak wybierasz się bez łodzi i będziesz wypożyczał to zmieści się do bagażnika :) Wiercić łodzi nie potrzeba , wystarczy dokupić specjalny uchwyt zapinany na pawęż i gotowe . Szokuje cena uchwytu bo ja płaciłem około 300 euro + cło i waga 5 kg, jest możliwa tańsza wersja i można zakupić przetwornik zapinany na silnik elektryczny i dokupić na eBay zapięcie pod silnik elektryczny ,dotoczyć tuleję adapter dopasający średnicę i otrzymamy duszo tańszą wersję ponieważ przetwornik zapinany na elektryczny silnik jest tańszy o około 400 dolców od wersji na pawęż. Odchodzą koszty uchwytu na pawęż a aluminiowy uchwyt pod elektryka kosztuje około 50 dolców. Obie wersje mobilne :) Jest trzecia możliwość to system 360 st imaging pod silnik elektryczny Minn Kota i właściwy silnik elektryczny MK i nic nie trzeba dorabiać tylko zapiąć ,spuścić MK do wody i łowić .Wersja zapinana na silnik elektryczny jest dużo lżejsza i waży tylko 8kg ale nieco dłuższa bo 88 cm co nie jest taką długością która uniemożliwia transport .

a59cf187f99c742agen.jpga9c7ba37668c96fbgen.jpg

Uchwyt do wersji zapinanej na pawęż.

Edytowane przez mrWhite7

• 0

wszystkie nowe systemy są zaj...te tylko nie każdy ma super łódź żeby je na niej montować na stałe, hamerykańce mają łodzie że hoho a my przeważnie pontoniki (bez urazy też mam). powiem tak, początki z sondami też tak było, że człowiek się patrzył jak szpak w wiadomo co, wciskał, oglądał, napalał się na pikanie jak się coś pojawiło, piknęło, zamiast łowić - np teraz nie mógł bym sobie pozwolić na stratę czasu i opcję kuszenia mnie przez ekran z super systemu (bo coś pokazał), wolałbym połowić na maxa :D jak dożyje chwili, że kasa będzie i ryby będą to pewnie też taki bajer będę chciał mieć. to co poda wodą (ryby) nie zawsze chce współpracować, możemy je widzieć na różnych sprzętach a one jak nie będą chciały to nie wezmą

nie wiem czy to off czy nie ale Panowie każdy ma swoje racje, będzie dobrze :D

• 0

Od jakiegoś czasu używam 798cisi, wcześniej miałem 788 i powiem szczerze, że łowiłem dużo więcej ryb z tą słabszą ale tylko dzięki temu, że spędzałem na wodzie praktycznie każdy wolny czas :) 
A tak serio, boczny sonar jest świetny. To co wydawało mi się np. małym dołkiem okazywało się długim zatopionym rowem z którego zdejmowałem ryby. Stare drogi czy inne ciekawostki znajdujące się na dnie bez SI to o wiele więcej czasu na ich rozpoznawanie, do tego właśnie mi to służy. Przydaje się bardzo kiedy jestem na nowej wodzie. Jedynym minusem jest prędkość z jaką trzeba płynąć by dość dokładnie pokazywało. Na rybach się z reguły nie skupiam. Oceniam miejscówki i +/- wiem czego i gdzie mogę się spodziewać bo przecież wiem na jakiej jestem wodzie i z reguły nastawiam się na konkretny gatunek ryby. 

• Like 1

• 0

Panowie, nie to zebym cos podwazal albo co gorsza wysmiewal ale....do watku pasuje mi idealnie wypowiedz jednego z kolegow, ktora popelnil w trakcie jakiejs prezentacji aktualnej nowosci echosondowej.

Gosc, ktory przedstawial walory urzadzenia, wszedl juz na wysokie C, gdy padlo stwierdzenie: "..dobra, biore to za te xxxxx zl pod 1 warunkiem - zagwarantujesz pan, ze bede lowil 3 razy tyle ryb.."

Natomiast dodajac do tego wymiar racjonalny i sprawdzony w praktyce - wiele razy zlapalem sie na tym, ze wykorzystuje w sondzie 1no ustawienie. I czesto byly to dni, kiedy polowilem...czyli wyglada na to, ze bylo tak, ze nie mialem czasu "bawic sie".

A odwrotnie? Tego niestety nie jestem w stanie sprawdzic...

• 0

Czasy sie zmienily. Dawniej sondy by sie przydaly, z tym, ze rybi ruch mozna bylo juz zaobserwowac na powierzchni.....a dzisiaj? No coz, odwiedzilem niedawno kilka miejsc pamietanych z dawniejszych czasow - bez komentarza...

Natomiast odnosnie tego, co jest potrzebne i na co jest zapotrzebowanie....to wszystko dzis mozna w duzej mierze dowolnie kreowac... ;)

• 0

W tym wątku jest użytkownik który od wiosny już używa tego urządzenia. Pewnie już wyrobił sobie o nim opinię. Może będzie chciał się podzielić zarówno opinią jak i praktycznymi uwagami dotyczącymi  użytkowania. Napisz priva do mrWhite7.

• Like 1

• 0

czy znacie  przetwornik XDRC do garmina

A gdzie taki znalazłeś ? XDCR to często stosowany skrót znaczący tyle samo co przetwornik. Jakbyś był tak miły i podesłał link z takim przetwornikiem to zobaczę coś nowego. Przecież nikt nie zabroni inżynierom wprowadzić nowe oznaczenie.

• 0

Miałem ostatnio w pracy kurs obsługi pomiarowych urządzeń hydrograficznych, ale po przejrzeniu tego wątku jestem zaskoczony jak technika w branży "amatorskiej" poszła do przodu.

A u mnie w firmie robi się to tak: ;)

Echosonda wielowiązkowa Reson

A jako ciekawostkę, jeśli chodzi o sonary boczne i tego typu sprzęt to dobre "zabawki" robi Coda:

• 0

Jakość odczytów genialna. Tylko, że urządzenia mają cenę która jest poza zasięgiem nawet największych entuzjastów wędkowania z echosondą. Masz może jakieś przykładowe ceny tych urządzeń? Ciekawość mnie zjada ile to trzeba by lat zbierać  :)

• 0

Jakość odczytów to podstawa w tej robocie ale nie wyrażona w jakości graficznego obrazu lecz w dokładności odzwierciedlenia obiektów względem układu współrzędnych geograficznych. W przypadku echosond wielowiązkowych mówimy tu o dokładności rzędu 3cm. Przy sonarze bocznym niestety uzyskujemy mniejsze dokładności (0,5-2m) w zależności od sposobu wyznaczania (usbl) lub przeliczania (layback) pozycji samego urządzenia holowanego za rufą. Jeśli chodzi o ceny to... no cóż zaczynając od samego GPS-a Trimble to już koszt ok. kilkudziesięciu tys. PLN, echo to już pod kilkaset tys., do tego koniecznie MRU (kompensacja przechyłów, żyro i system inercyjny) no i oczywiście system który to wszystko zepnie do kupy (QPS). Tak więc w przybliżeniu na dzień dobry to pół bańki ;).

• Like 5

• 0

nie zapomnijcie jeszcze doliczyć jeszcze jakiejś łajby do tego :)

Na upartego cały sprzęt można zapakować na każda łódkę czy nawet ponton (hybrydę)  tylko trzeba wszystko dobrze podomierzać względem anteny i COG łódki. Byle kawałek daszku był na wypadek deszczu.