Skocz do zawartości

Daiwa Legalis Ha Opinie czy Zauber?

Jerzuu

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze parametry:

aluminiowy korpus HardBody-Z

4 Łożyska kulkowe

rotor Air

blokada obrotów wstecznych Infinite®

Silent Oscillation

nawój Cross Wrap - krzyżowe nawijanie żyłki

kabłąk AirBail®

rolka prowadząca Twist Buster® II

frezowana CNC aluminiowa korbka

aluminiowa szpula ABS

aluminiowa szpula zapasowa

sprężyna kabłąka o wydłużonej żywotności

Daiwa w komplecie ma 2 metalowe szpule i nie jest plastikowa cenowo za 300 myślę że ok. Ale roybi 5 lat gwarancji i młynek sprawdzony. Dlatego poszukuję opinii użytkowników.

• 1 rok później...

Dobrze, że zapytałeś bo takiego tematu jeszcze nie przerabialiśmy.

Jeżeli kij ma do 2,13m to dobry będzie Zauber, a jeśli między 2,13m a 2,9m to ta Daiwa Legalis, ale jeśli kij ma być dłuższy to tylko Red Arc

Co ma długość kija do kołowrotka?

A wracając do opinii na temat kręciołka.

Mam Daiwe Exceler 3000ha i jestem z niej zadowolony. Fakt że to jej pierwszy sezon ale polecił mi ją starszy wedkarz który kilka sezonów już obskoczył identyczną przy łowienie szczupaków i sandaczy na rzekach.

Pracuje równo i lekko, ma dobry hamulec i dobrze nawija i żyłki i plecionki (próbowałem pletki 0.08 0.16 i 0.2).

Jedyny minus to farba którą po 2 tygodniach użytkowania potrafi zejść ze stopki.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 8 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Posiadam nowego Legalisa 2500h oraz Zaubera FD 4000 i powiem wam że myślałem że będzie lepiej....Na początek Legalis 2500h :) Kupiłem go do lekkiego łowienia głównie na obrotówki nr.2,3,4 i gumy.Łowie mało głównie motława i zbiorniki retencyjne.Legalis mnie dziwi jak na razie ? Obrotówka 2,3,4,gumy i nawet Salmo Slider 25 dają rade !! Fakt dopiero z 4 razy na rybach ale żadnych dźwięków trzasków itp.po prostu bajka:) Zobaczymy za rok.Teraz słynny Zauber z korbką normalną a nie łamaną.Też może 5 razy na rybach i co ? Na sucho masełko i miodzio.Pierwszy wypad na ryby i mówię sobie obrotówka nr.4,5 i w Zauberku cisza żadnych zgrzytów.Po 2 godzinach machania zaczynam czuć tryby na Zauberku :( Wkurw...wracam do domu i myślę sobie nowy kołowrotek i od razu ząbkowanie na każdej przynęcie !!

Wiem że te nowe Zaubery to nie ta jakość co z 5 lat temu ale bez przesady aby czuć tryby po 1 łowieniu:) Teraz trochę żałuje że nie poczekałem na nową Daiwe BG 3000.Kupiłem Zaubera w zamian za reklamacje Penna Battla 3000 ! Penn po roku i może z 20 razy na rybach pękła sprężynka kabłąka !!! Reklamacja Centrum Wędkarstwa Gdańsk.Dwa miesiące zero odzewu i postępu.Dogadałem się na wymianę na inny kołowrotek z moja dopłatą ewentualnie:) I tutaj podziękowania dla chłopaków ze sklepu :)Nie było tego kołowrotka co chciałem po przeczytaniu wielu testów:) Daiwa BG 3000 .Kupiłem sobie Zaubera bo Daiwa miała być za tydzień dopiero.Miły sprzedawca odradzał mi Daiwe jak i Penna  mówiąc że gwarancja jest za granicą i będzie się ciągnąć miesiącami jak coś :) Na koniec kilka refleksji co do nowych kołowrotków :) Mam Arctice 4000 chyba z 3 lata ma ząbkowanie,czuć tryby ale działa.Nowy Legalis jest ok Zauber czuć tryby.Z ciekawości rozkręciłem aby sprawdzić jak ze smarem w kołowrotkach.Daiwa jak i Zauber smaru jak kot na płakał,dodałem nowego smaru za 40 zł.Zauber dalej czuć ząbkowanie.ps.A teraz najlepsze !!!!  Daiwa jak i Zauber po zdemontowaniu szpuli i kabłąka szorowały tryby w kołowrotkach !!! Po zamontowaniu z powrotem tylko w Zauberze słychać tryby:) Widocznie tak spasowanie i wyważone jak zamontujemy kabłąk i szpule.

Na wiosnę i tak kupię tą  Daiwe BG 3000.Model waży 305 g zamiast 405 g z Modelu 4000.Kręci jak masło i czuć moc.Jedyna wadą top brak szpul zapasowych dostępnych.PS.Co do Penna Battla 3000 wydawał się ok ? Lecz już pod obrotówką 3 coś w środku słychać było zawsze :)