marxxl5 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Witam.Nie dość, że kołowrotek do d..y, to jeszcze rolka zaczęła szumić . Myślę o wymianie łożysk w rolce, tylko nie wiem na jakie i gdzie kupić. Będę wdzięczny za pomoc osób, które już taką wymianę przeprowadziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Takie lozyska to mozna kupic w kazdym sklepie z lozyskami A wedle kompendium wiedzy o kolowrotkach Shimano : http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02430.pdf 4 x 7 x 2,5 sa wymiary lozysk w rolce (sa tam dwa lozyska) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marxxl5 Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Dzięki Guzu. A może jest sens włożyć tam jakieś lepsiejsze łożyska? Z tych ogólnie dostępnych:http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-nierdzewne-s-mr-74-zz-4x7x2-5-ezo-i5124030596.htmlhttp://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-zz-4x7x2-5-mm-i5092869292.htmlhttp://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-2rs-4x7x2-5-mm-i5092869310.htmlktóre warte polecenia? Edytowane 6 Marca 2015 przez marxxl5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 jak to moze byc stella do d..y to moze spruboj daiwy a jesli chodzi o lozysko to koledzy podrzucaja mi tu rozne sprzety przez zime do ogarniecia jak nie chca dalej inwestowac powiedzmy w lozyska i mowie ze ani zeta nie dadza otwieram jeden dekielek laduje smar jakis rzadki i chodza po kilka lat jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Ja bym smarnął jakimś dobrym smarem,łożysko,pomimo,że kryte,nie jest hermetycznie szczelne,smar mógł uciec,więc trzeba mu go dostarczyć,w mojej eFce pomogło,ale to chyba jeszcze model z tych nie do dupy . Edytowane 6 Marca 2015 przez CM Punk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Do łożysk to oliwka panie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Dzięki Guzu. A może jest sens włożyć tam jakieś lepsiejsze łożyska? Z tych ogólnie dostępnych:http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-nierdzewne-s-mr-74-zz-4x7x2-5-ezo-i5124030596.htmlhttp://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-zz-4x7x2-5-mm-i5092869292.htmlhttp://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-2rs-4x7x2-5-mm-i5092869310.htmlktóre warte polecenia? Nie wymienialem nigdy jeszcze lozysk w rolce Stelli. Najpierw sprawdz, czy rolka jest czysta. Bez smieci. Zalej lozyska oliwka i zobacz jaki to skutek przyniesie.Potem siegniesz po lozyska. Kupowalbym nierdzewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Do łożysk to oliwka panie A już najlepiej Bambino... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 ...przy plecionce często miedzy łożysko a rolkę dostaje sie syf z rzeki, włókna z linki itp..raz zdarzyło mi się to w modelu FD...wystarczy rozebrać, oczyścić, i nasmarować ( ja zrobiłem to miesznka oliwki i smaru).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 kamil oliwka do lozysk w rolce sie kpmpletnie nie nadaje chyba ze lowisz w jakich slodkich wodach przy mnie na wisle to by trzeba bylo co 2 tygodnie rozkrecac sprawdzone w boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Łożysko zamknięte jeżeli tylko szumi, a niema luzów można jeszcze jakoś zregenerować ale nie daje to gwarancji ze dotrwa do końca sezonu. Łożysko zamknięte należy otworzyć (zdjąć ZABEZPIECZENIE(pól księżyce) oraz uszczelnienie gumowe bądź z metalu) a następnie wsadzić do izopropanolu na co najmniej 24 godziny, następnie przedmuchać sprężonym powietrzem i wysuszyć. Kolejny etap to smarowanie, przy małych łożyskach używa się oleju maszynowego z dodatkami antykorozyjnymi (ja polecam Ardent Bearing Lube) , po zakropleniu łożyska olejem , zamykamy je i montujemy w rolce kabłąka. Jeżeli to nie przyniosło dobrych rezultatów to zamawiamy nowe łożysko (koniecznie nierdzewne). To tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 kamil oliwka do lozysk w rolce sie kpmpletnie nie nadaje chyba ze lowisz w jakich slodkich wodach przy mnie na wisle to by trzeba bylo co 2 tygodnie rozkrecac sprawdzone w bojuW każdych warunkach będzie się tak zachowywać... oliwka jest zbyt rzadka. Mieszanka oleju + smaru lub nawet sam smar wciśnięty w łożysko (byle z umiarem...) daje rade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W każdych warunkach będzie się tak zachowywać... oliwka jest zbyt rzadka. Mieszanka oleju + smaru lub nawet sam smar wciśnięty w łożysko (byle z umiarem...) daje rade...Bander zalezy jaka oliwka, ezo w swoich łożyskach miniaturowych stosuje olej maszynowy, kazdy olej ma inną gęstość(oliwka-oliwce nierówna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 @mateczek masz rację co do różnych właściwości różnych oliw. I zdaję one doskonale egzamin... tylko krótkoterminowo. Nie mam głowy aby pamiętać o co tygodniowym smarowaniu rolki... Z moich doświadczen wynika, że najlepiej zachowuje się mix oleju i smaru... oczywiście dobrej jakości. A co kto włoży, wprasuje czy zaleje... jego sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Tylko jak sie doda smaru do łożyska np w kołowrotku okoniowym, łożysko wtedy robi bardzo duże opory- łowienie już nie jest takie przyjemne, wręcz wkurzające. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 panowie dobrym rzadkim smarem i tyle nie do lozysk bo bedzie stawiala dosc spor opor rolka a lowienie ma byc przyjemnoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Tylko jak sie doda smaru do łożyska np w kołowrotku okoniowym, łożysko wtedy robi bardzo duże opory- łowienie już nie jest takie przyjemne, wręcz wkurzające. PozdrawiamRęka w górę, kto jeszcze jest w stanie wyczuć "w ręku, w czasie wedkowania" te różnice oporów... Ps. Prawdziwe Królewny, te od ziarnka grochu, nie biorą udziału w konkursie... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ręka w górę, kto jeszcze jest w stanie wyczuć "w ręku, w czasie wedkowania" te różnice oporów... Ps. Prawdziwe Królewny, te od ziarnka grochu, nie biorą udziału w konkursie... Przynete sie wolniej zwija. Opor na rolce jest taki, ze rotor sie kreci normalnie...a linki na szpuli wolniej przybywa. Takie rzeczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Aaaaaaa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Czyli wniosek nasuwa się jeden-jeśli masz Stellę Millennium z rolką przesmarowaną smarem-zostań w domu,i tak nic nie pomoże,bo nie złowisz żadnej ryby,cienie biegające po wodzie + ciężko obracająca się rolka = zero brań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ręka w górę, kto jeszcze jest w stanie wyczuć "w ręku, w czasie wedkowania" te różnice oporów... Ps. Prawdziwe Królewny, te od ziarnka grochu, nie biorą udziału w konkursie...No jeżeli chcesz zwijać żyłkę z oporem 100 gramowego pilkera to powodzenia z stosowaniem smaru do łożysk w kołowrotku okoniowo-szczupakowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No.... można nadgarstek zwichnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No jeżeli chcesz zwijać żyłkę z oporem 100 gramowego pilkera to powodzenia z stosowaniem smaru do łożysk w kołowrotku okoniowo-szczupakowym A kiedyś kołowrotki nie miały łożysk w rolkach,ba,miały nawet rolki w rozmiarze mini,a ja,jako 5-6cio latek dawałem radę i nawet 2 szczupaki pod rząd potrafiłem wyjąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 A kiedyś kołowrotki nie miały łożysk w rolkach,ba,miały nawet rolki w rozmiarze mini,a ja,jako 5-6cio latek dawałem radę i nawet 2 szczupaki pod rząd potrafiłem wyjąć .Nic dziwnego, bo kiedyś, to nawet i ludzie jakoś lepiej zrobieni byli i z lepszych materiałów... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam.Nie dość, że kołowrotek do d..y, to jeszcze rolka zaczęła szumić . Myślę o wymianie łożysk w rolce, tylko nie wiem na jakie i gdzie kupić. Będę wdzięczny za pomoc osób, które już taką wymianę przeprowadziły.Swego czasu piałeś zachwyty na temat tego kołowrotka .Napisz do Przemysława Grobelnego na fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100012186886077&fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi