Skocz do zawartości

Stella FE 2500 - wymiana łożysk w rolce

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Guzu. A może jest sens włożyć tam jakieś lepsiejsze łożyska?

Z tych ogólnie dostępnych:

http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-nierdzewne-s-mr-74-zz-4x7x2-5-ezo-i5124030596.html

http://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-zz-4x7x2-5-mm-i5092869292.html

http://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotowe-mr-74-2rs-4x7x2-5-mm-i5092869310.html

które warte polecenia?

Edytowane przez marxxl5

jak to moze byc stella do d..y :D to moze spruboj daiwy a jesli chodzi o lozysko to koledzy podrzucaja mi tu rozne sprzety przez zime do ogarniecia jak nie chca dalej inwestowac powiedzmy w lozyska i mowie ze ani zeta nie dadza otwieram jeden dekielek laduje smar jakis rzadki i chodza po kilka lat jeszcze :)

Nie wymienialem nigdy jeszcze lozysk w rolce Stelli. 

Najpierw sprawdz, czy rolka jest czysta. Bez smieci. Zalej lozyska oliwka i zobacz jaki to skutek przyniesie.

Potem siegniesz po lozyska.

Kupowalbym nierdzewne.

Łożysko zamknięte jeżeli tylko szumi, a niema luzów można jeszcze jakoś zregenerować ale nie daje to gwarancji ze dotrwa do końca sezonu. Łożysko zamknięte należy otworzyć (zdjąć ZABEZPIECZENIE(pól księżyce) oraz uszczelnienie gumowe bądź z metalu) a następnie wsadzić do izopropanolu na co najmniej 24 godziny, następnie przedmuchać sprężonym powietrzem i wysuszyć. Kolejny etap to smarowanie, przy małych łożyskach używa się oleju maszynowego z dodatkami antykorozyjnymi (ja polecam Ardent Bearing Lube) , po zakropleniu łożyska olejem , zamykamy je i montujemy w rolce kabłąka. Jeżeli to nie przyniosło dobrych rezultatów to zamawiamy nowe łożysko (koniecznie nierdzewne). To tyle. Pozdrawiam

kamil oliwka do lozysk w rolce sie kpmpletnie nie nadaje chyba ze lowisz w jakich slodkich wodach przy mnie na wisle to by trzeba bylo  co 2 tygodnie rozkrecac sprawdzone w boju

W każdych warunkach będzie się tak zachowywać... oliwka jest zbyt rzadka. Mieszanka oleju + smaru lub nawet sam smar wciśnięty w łożysko (byle z umiarem...) daje rade...

W każdych warunkach będzie się tak zachowywać... oliwka jest zbyt rzadka. Mieszanka oleju + smaru lub nawet sam smar wciśnięty w łożysko (byle z umiarem...) daje rade...

Bander zalezy jaka oliwka, ezo w swoich łożyskach miniaturowych stosuje olej maszynowy, kazdy olej ma inną gęstość(oliwka-oliwce nierówna).

@mateczek masz rację co do różnych właściwości różnych oliw. I zdaję one doskonale egzamin... tylko krótkoterminowo. Nie mam głowy aby pamiętać o co tygodniowym smarowaniu rolki... Z moich doświadczen wynika, że najlepiej zachowuje się mix oleju i smaru... oczywiście dobrej jakości. A co kto włoży, wprasuje czy zaleje... jego sprawa  :P

Tylko jak sie doda smaru do łożyska np w kołowrotku okoniowym, łożysko wtedy robi bardzo duże opory- łowienie już nie jest takie przyjemne, wręcz wkurzające. Pozdrawiam

Ręka w górę, kto jeszcze jest w stanie wyczuć "w ręku, w czasie wedkowania" te różnice oporów... :rolleyes:

Ps. Prawdziwe Królewny, te od ziarnka grochu, nie biorą udziału w konkursie...

• Like 5

Ręka w górę, kto jeszcze jest w stanie wyczuć "w ręku, w czasie wedkowania" te różnice oporów... :rolleyes:

Przynete sie wolniej zwija. Opor na rolce jest taki, ze rotor sie kreci normalnie...a linki na szpuli wolniej przybywa.

Takie rzeczy :o

• Like 2

No jeżeli chcesz zwijać żyłkę z oporem 100 gramowego pilkera to powodzenia z stosowaniem smaru do łożysk w kołowrotku okoniowo-szczupakowym 

No jeżeli chcesz zwijać żyłkę z oporem 100 gramowego pilkera to powodzenia z stosowaniem smaru do łożysk w kołowrotku okoniowo-szczupakowym 

A kiedyś kołowrotki nie miały łożysk w rolkach,ba,miały nawet rolki w rozmiarze mini,a ja,jako 5-6cio latek dawałem radę i nawet 2 szczupaki pod rząd potrafiłem wyjąć :rolleyes: .

A kiedyś kołowrotki nie miały łożysk w rolkach,ba,miały nawet rolki w rozmiarze mini,a ja,jako 5-6cio latek dawałem radę i nawet 2 szczupaki pod rząd potrafiłem wyjąć :rolleyes: .

Nic dziwnego, bo kiedyś, to nawet i ludzie jakoś lepiej zrobieni byli i z lepszych materiałów... :rolleyes:

• Like 3

• 2 lata później...

Witam.

Nie dość, że kołowrotek do d..y, to jeszcze rolka zaczęła szumić :angry: . Myślę o wymianie łożysk w rolce, tylko nie wiem na jakie i gdzie kupić. Będę wdzięczny za pomoc osób, które już taką wymianę przeprowadziły.

Swego czasu piałeś zachwyty na temat tego kołowrotka .

Napisz do Przemysława Grobelnego na fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100012186886077&fref=ts