Skocz do zawartości

Blank pod szczupaka na lekko

ciechan

Rekomendowane odpowiedzi

Havy tak napisał :angry:

Można sporo zaoszczędzić - właśnie stosując jak najtańsze.

Poza tym najtańsze, nie znaczy złe.

Ja sam zrobiłem sobie kij na tym blanku, dając przelotki Forecast. Taniej u nas porządnych się raczej nie dostanie. Taniej, niż pianka nie da się (no, może owijka do rakiety tenisowej), jedynie uchwyt kołowrotka powinien być dobry. Poza tym można z odzysku ...

Pzdr,

Fatso

Hej.Sam niestety nie uzbroję bo nawet woblera nie potrafiłem wystrugac a odpowiedni dobór i rozkład przelotek to dla mnie czarna magia.Jeżeli zdecyduję się na nowy kijek to kwota oczywiście będzie wyższa.Najważniejsze żebym trafił za pierwszym razem bo na drugi na pewno nie wyskrobię.

Moim zdaniem oba wskazane blanki będa nieco zbyt mocne do wskazanego c.w. przynęt. Autor wątku napisał że zamierza łowić na gumy na główkach od 5 gram - to prawie okoniowy zestaw. Poza tym pozostaje pytanie - na co ten kijek? Na sandacze i szczupaki blanki typu spinnbass będą OK, na okonie mogą byc już zbyt sztywne.

Myślę że w zależności od wykorzystania jest jeszcze wiele propozycji wartych rozwaznia, np. SB 841 lub ISB 841 albo nowe poppingi z RX6 którą są bardzo ciekawą serią i nie wiem czy np. taki SP 843 nie byłby dobrym kompromisem. Najlepiej chyba byłoby zapytać Irka Matuszewskiego, który ma je wszystkie pod ręką

Pozdrawiam

Na lżejsze główki łowię głównie w maju szczupaki,okonie raczej tylko jako przyłów.Najczęściej są to gł 10-20gr jesienią na dołach czasem 25gr.Jak też już wspomniałem będą jeszcze koguty.Zaglądałem na stronkę FC i różnica w cenach batsonów to ok.150 więc nasunęło się pytanie czy ten ISB802.75 będzie najlepszy czy najekonomiczniejszy.

Widzę ze jesteś z Warszawy, najlepiej więc będzie jak pójdziesz do FishinCenter na róg Wawelskiej i Grójeckiej. Uzyskasz kompetentną poradę a przede wszystkim wezmiesz blanki do ręki.

802.75 z parametrów wygląda bardzo dobrze ale coś kojarze że chyba Irek mi mówił że blank jest zaskakująco mocny i zdecydowanie lepiej spisuje się od głowki 20 gram w górę - nie jestem pewien czy chodziło o ten model ale chyba tak, bo Irek zrobił na nim wędkę na własne potrzeby i testował ją na ZZ.

Przyznaję, że użyłem tego kija raptem parę razy Embarassed , ale było to zawsze miłe doznanie :mellow: . Zanim go kupiłem, poczytałem m.in. forum Fishing Center. Przeczytawszy tam:

Po wielu próbach z różnymi wędkami doszedłem do następującego wniosku:

1. pod gumę w zakresie 15-25g, koguta 12-20g - ISB802.75

nie zastanawiałem się wiele, a badyl spodobał mi się.

Pzdr,

Fatso

Musisz zastanowić się na jakie główki będziesz łowił najczęściej, bo 3calowe kopyto i główka 5-20 a nawet 25g to żaden z blanków wyżej wymienionych nie nadaje się i ja sam nie znam takiego blanku żeby przyjemnie łowić 3calowym kopytem z główkami 5-25g.

Do takich przynęt potrzebne są dwa kije,oczywiście żeby łowienie sprawiało Ci przyjemność.

• 1 rok później...

Szukam dla siebie czegoś lżejszego. Chodzi o to że poprzedni 20 funtowy Lamiglas nie oferuje mi komfortu przy rzucaniu lekkimi przynętami. Teraz chciałbym zbudować coś co da się stosować z obrotówką nr. 2 (4,5g). Poprzez poppery 6-7g. Kończąc na 11cm Shakerze na 7g główce (17g), lub kopycie 3 na 10-12g główce (17-19g). Ma to być wędka do w miarę lekkich wabiów, która będzie miała na tyle mocny dół by podołać średniemu szczupakowi, zarówno w holu jak przy przenikliwym zacięciu. Ugięcie raczej łagodne.

Oglądałem Lamiego LP842 jest super lekki i czuły ale wydaje się, że nie da rady z tymi większymi przynętami no i ma trochę za słaby dół...

Mam już IMC781 ale jeszcze nieuzbrojony i nie wiem jak z niego poleci te 5g. Tak więc szukam alternatywy dla tego IMC, który oferowałby większy komfort przy 5 gramach. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ja pod korbą na koguty 10-20g mam resstafina serię knigt

2,13m 5-20g 6-16lb dla mnie pod koguta i gumisie 7-12g+ gumki ideał :D.Cięty mocny w dolniku branie okonia 20cm już jest dobrym kopnięciem.Szczytówka igła 1,21mm.Jak by Tobie leżał nie wiem dla mnie jest idealny.

O jaaa, jaki szybki odzew :D. Dzięki!

Jozi cieszę się, że jesteś zadowolony ze swojej wędki. Od czasu jak nabyłem pierwszego jednoczęściowca rozglądam się za tylko za takimi. Poza tym troszku drogi...

jerzy - dzięki za linka. Faktycznie ten XC to mój IMC :D. Zobaczymy co z niego wyjdzie. Jak mi się spodoba to tez sobie takiego zrobię.

Ale jak macie jeszcze jakieś propozycje chętnie posłucham.

• 1 rok później...

witam zastanawiam się który blank będzie dobry do woblerów wielkości 6-10 cm, taki żeby głęboko się ładował na przynęcie i wchodził łatwo w parabole pod rybą... ma byc na szczupaki... długość do 2.30...  pajki do 60 cm powyżej to jak trafi w totka :D hehe