Skocz do zawartości

Blank pod szczupaka na lekko

ciechan

Rekomendowane odpowiedzi

Crankbait, zdecydowanie. Były takie Batsony z RX7, sygnatura CB, jak weźmiesz takiego do 14lb to będzie się giął dokładnie tak jak mówisz. Oczywiscie ten woblerek 10 cm to nie kilkudziesięciogramowy jerk czy Hornet 9 w tym przypadku, bo w tym gabarycie taki patyk pociągnie coś niezbyt ciężkiego i raczej o oszczędnej pracy.

Z pewnością są dobre propozycje wśród innych marek blanków, ale ten Batson automatycznie przyszedł mi do głowy jak napisałeś czego szukasz - głębokie ładowanie, kołowe ugięcie aż po rękojeść no i nie za wielka moc - taki blank żeby była zabawa pod średnią rybką, pod casta idealny

No właśnie. St Croix. Pewnie ciut drożej niż Batson ale z drugiej strony jak trafisz w to co się podoba to nie trzeba za miesiąc wystawiać na giełdzie.

Mój typ, Avid Inshore 7'0 MM, fabryczny opis trochę mylący bo niby 17lbs a gnie się znacznie "pełniej" niż wszystkie moje 10lbs.

Bardzo fajny kijek na polski standard szczupaka, takiemu z przedziału 40-60 cm jak chcemy możemy dać szansę na powalczenie (jeśli chcesz) bo tych 17lbs na pierwszy rzut oka nie czuć wcale. Niemniej jak siędzie metrówka to okazuję się że wpomniane lbs gdzieś tam są, przyciskasz szpulę palcem i banan na twarzy, skoczy czy nie szkoczy.... :rolleyes:

Do wspomnianych wobków nada się jak najbardziej, z drugiej strony okazuje się że czułość nie zawsze zależy od szybkości kija. Prace ogonka przy 3" gumie na główce 12-15 gram czuć całkiem dobrze.

Przy zwartych przynętach 10-25gram obsługuje.

Ostatnio to najcześciej używany kij z belly boat'a, przy podebraniu nie mam żadnych oporów przed odchyleniem go daleko w tył o podebraniu ryby do ręki.

Można zbroić blank, można gotowca choć dobór rozmiarówki przelotek może budzić wątpliwości.....

tomaszek11

St. Croix , grafit jaki chcesz, modele z sygnarturą MM.

Potwierdzam. Piękny Blank, sprężysty i akcja moderate. 

Robi wrażenie. Mój jest opisany do 5/8 oz i 14 lb. 

Z metrową prababcia się jeszcze nie zmierzył, ale 80 cm to nie wyzwanie.