Skocz do zawartości

Blank pod szczupaka na lekko

ciechan

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Panowie zaczniemy od kasy Max 800zł

Długość od 190cm do210cm

Cw. I tutaj teraz zaczynają się schody czy istnieje taki blank żeby ogarnąć główki od 5g plus 4 calowe gumy do 35g w górze zależy mi żeby w tym dolnym cw było czuć opad.

Akcja ultra fast

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Panowie zaczniemy od kasy Max 800zł

Długość od 190cm do210cm

Cw. I tutaj teraz zaczynają się schody czy istnieje taki blank żeby ogarnąć główki od 5g plus 4 calowe gumy do 35g w górze zależy mi żeby w tym dolnym cw było czuć opad.

Akcja ultra fast

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

nie ma czegoś takiego , a już już na pewno nie z tym budżetem niestety 

• 9 miesięcy temu...

4g i 20g komfortowo pogodzić jednym kijek będzie bardzo ciężko o ile to w ogóle możliwe. Myślę, że jeżeli chodzi o ten niższy c.w czyli od 4g to Kraag F 11lb byłby całkiem fajny pod takie łowienie. No i dolnik ma trochę zapasu na łowy w trudnych warunkach. Tyle, że te 20g może być troszkę za dużo.

4g i 20g komfortowo pogodzić jednym kijek będzie bardzo ciężko o ile to w ogóle możliwe. Myślę, że jeżeli chodzi o ten niższy c.w czyli od 4g to Kraag F 11lb byłby całkiem fajny pod takie łowienie. No i dolnik ma trochę zapasu na łowy w trudnych warunkach. Tyle, że te 20g może być troszkę za dużo.

Może jeszcze jakiś boron byłby w stanie ogarnąć taki zakres.

Ja swoją M-ką od 5g+gumki do 20g +4 cale spokojnie ogartam.

Znam te blanki. Żaden z nich nie obsłuży komfortowo 4g czy nawet 5g.

To chyba inaczej komfort rozumiemy. Oczywiście, że te blanki lepiej współpracują z przynętami cięższymi, ale każdym z nich bez problemu rzucisz Aglią 1 (3,5g) jak i Algą 2 (z grubej blachy - 21g)

To chyba inaczej komfort rozumiemy. Oczywiście, że te blanki lepiej współpracują z przynętami cięższymi, ale każdym z nich bez problemu rzucisz Aglią 1 (3,5g) jak i Algą 2 (z grubej blachy - 21g)

No fakt przy skupionej masie 4g jaką jest blacha wahadłowa będzie na pewno łatwiej za równo jeżeli chodzi o ten dolny c.w jak i górny. Ale czy to będzie 100% komfortu?

Jak ja opisuję komfortowy c.w to oznacza na prawdę komfortowy bez znaczenia czy to kulka ołowiu czy płaski wobler pływający z dużym sterem. 

Rzucić 4 gramowym ciężarkiem to tak na prawdę da się każdym kijek o mocy powyżej 6lb, tylko nie zawsze ma to sens i nie zawsze będzie to komfort łowienia.

Przy takim zakresie CW komfort będzie zmienny, ale da się i to wcale nie boli B) . Batsonem IST1084 łowiłem okonie na Aglię 1, a potem rzucałem Algą 2 za zębatym i nie czułem dyskomfortu. Ale my tu sobie gadu-gadu, a "pytek" napisał: "Czyli realnie pełen komfort 5-15? Bardziej zależy mi na dolnym zakresie"

Czyli zaczynamy mówić o np. NFC ST903-2, albo może o MHX HS9600-2, ale tego ostatniego nie miałem jeszcze w łapie (niedługo się zmieni :P ) .

Swego czasu zrobiłem fajny kij na Cousins 2,75 do 12lb i do 18g. To jest coś podobnego do tego NFC ST903-2. Dołem jeszcze lepiej, niż te mocniejsze, górą do dużych kilkunastu gramów dociągnie, moc w dole jest i da radę zębatego zaciąć.

Tak jeszcze chodzi mi po głowie Batson IST993F/REVST83ML, ale miałem go dawno, więc pewności nie mam. :unsure:

Krótkie pytanie, da się pogodzić szczupaka i bolenia na lekko w jednym blanku? Długość 240 - 275 cm, niewielkie przynęty od 4 do 20 g, ale szeroki wachlarz, mocny dolnik, bo łowię wśród trzcin i zarośli.

Blaas F Nano 15lb

Mam takiego trochę wzmocnionego dołem do 16lb CW 5-25g. W jednym kawałku 228cm. Polecam z czystym sumieniem bo i nie drogo można go ukręcić. A ryby trzyma pięknie.