Skocz do zawartości

Blank pod szczupaka na lekko

ciechan

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel. :D Nie neguje ze jest mozliwe, natomiast niech mi bedzie wolno tego nie sprawdzac.(w mysl zasady:jakos to tak szło:lepsze wrogiem dobrego <_<)

To sa moje spostrzezenia - wszystko o czym pisze...i rzeczywiscie na Talonie swiat sie nie konczy...jest jeszzce Lamiglas...i nieraz cos szukam w St.Croixie lub Batsonie...

A co do meritum czyli Budowa lekkiego kija na szczupaki to musze stwierdzic, ze ten kij jest lekki ale tylko jesli chodzi o wage...jesli chodzi o wykorzystanie to jest juz waga ciezka (20LB).

Na podobny kij, tyle ze 2,6m zdarzalo mi sie wyjmowac sumy okolo 20kg z lodki.

Jezeli sie przedtem uzywalo kija 15g ze sklepu to bedzie to duzy przeskok.

Szczytoweczka 2mm a dolnik tez ze 2mm ale grubosci scianki.

Gumo

Używam tylko plecionek 15-20lb tak mi się wydaje bo na funtach to ja się średnio znam. Po polskiemu 0.08-0.01 w granicach 7-9kg.

Warto by było ostatecznie wyjaśnić, z jaką linką zamierza używać Krisu23 swojej lekkiej wędki na duże szczupaki. Trudno mi bowiem wyobrazić sobie, że dotąd do seryjnego spinningu o c.w. 15 g stosował plecionkę 20 lb. Padły też średnice 0,08 – 0,10 (?), które, być może, u naszych dystrybutorów mają opisy 7-9 kg; wynikałoby z tego, że równie dobrze może chodzić o linki w typie PP 8,10 lb.

Dlaczego drążę ten temat? Dla mnie plecionka 15, a jeszcze częściej 20 lb to oczywisty wybór do takiego łowienia. Jednak dla większości wędkarzy, których znam, takie coś to monstrualnie gruby sznur, dobry na jakieś sumy albo dorsze. Jeśli więc Krisu bez reszty zaprzedał duszę skrajnej finezji, i łowi plecionkami cieńszymi, bo bardziej mu współgrają z drobnymi przynętami, może powinien kierować się raczej ku hotshotowatym blankom opisywanym jako 8-17 lb, by wykorzystać przy holu ryby coś więcej niż kawałek cienkiej szczytówki i hamulec kołowrotka?

To nie do końca jest tak, że duszę zaprzedałem, po prostu mam parę łowisk na których muszę łowić bardzo lekko. I nie chodzi tu nawet o wielkość gumy bo czasem i 3-4 calowa jest w robocie. Potrzebuję wolny opad a to dają mi lekkie główki. Kijek musi być maksymalnie czuły do tych lekkich przynęt. Wiem, że oznaczenia producentów odnośnie średnicy i wytrzymałości na węźle to bujda. Mógłbym wsadzić linkę o większej średnicy i spowolnić opad, ale wtedy jest gorzej z braniami. Odnośnie linek to też żaden ze mnie ekspert kupuję zawsze wyższe modele z dragona i ew kamatsu techron. Staram się trzymać oznaczeń na pudełkach 0.08mm jak to się ma do rzeczywistej średnicy to nigdy nie sprawdzałem. Robię to bardziej tak na oko. Jak linka spodoba mi się w sklepie to ją kupuję.

Mam takie jeziorko o którym kilka lat temu nie wiedział nikt. Szczupaki brały wtedy dosłownie na wszystko, teraz sytuacja się zmieniła. Duża presja, co prawda ryby dalej są, ale brania tak delikatne, że najlepiej łowi mi się jak na razie na sklepowe 15gr kijki. Do tego czysta woda przejrzystość do 2.5m stąd te cienkie linki. Własnie na to i kilka podobnych łowisk potrzebuję złożyć kijek. Dodatkowo może się on okazać pomocny w łowieniu sandaczy a mieszkam nad zaporówką.

Tak przeczuwałem, że w delikatnym łowieniu, jakie opisujesz, mogło Ci być nie po drodze z plecionkami 15-20 lb: ich wersje Power Pro opisywane są jako 0,19 i 0,23 mm (choć to raczej tylko orientacyjna grubość).

Na Twoim miejscu poeksperymentowałbym jednak z trochę mocniejszym sznurkiem: piszesz, że trafiają Ci się kabany, nad którymi nie jesteś w stanie zapanować. Choćby kij był nie wiadomo jak mocny - trzeba odpowiedniej linki, która z niego tę moc wydobędzie. Do linek podobnych tym, jakie dotąd stosowałeś, z wymienianych tu blanków najprędzej chyba nadadzą się wspominane wyżej Lamiglasy.

Nie mam na tym polu żadnych osobistych doświadczeń, ale coś czuję, że do Twojego łowienia najtrafniejszym wyborem mógłby być jednak spinning na blanku jednoczęściowym.

Strasznie boję się jednoczęściowego blanku. Roztrzepany jestem jak cholera i jak sobie wyobrażę tego lamiglasa talona czy cokolwiek innego przytrzaśniętego tylnymi drzwiami to już mi się włosy na głowie jeżą :angry:

@Krisu23 Ty roztrzepany. Dzisiaj założyłem gumiaki bez wkładek i dłuuugo zastanawiałem się, czy to nogi mi się skurczyły, czy pianka buta się rozchodziła

@popper he he niezłe. A tak na poważnie to napisałem do paru pracowni czekam na odpowiedzi. Wtedy może jeszcze się o coś dopytam. Na razie to mnie koledzy zarzucili taką masą wiedzy, współczynników i symboli, że mi ta roztrzepana głowa puchnie.

• 5 tygodni później...

No nie tak na sucho, co prawda ten kijek ma być na szczupaki, ale... Odbieram go w sumie po drodze jadąc w bory tucholskie. Więc jeśli tylko na Brdzie będzie jakaś dziura wolna od lodu to nie omieszkam machnąć nim w realu :mellow:. Zrobiona na pac bay Rainforest II 6-10lb. Dwuskład 2.53m. Rękojeść ze split gripem. Mam już do niej młynek. Stradica fc. W sumie kij był pod niego robiony wizualnie, więc powinno fajnie się komponować. Na razie po prostu przykręcę na chwilę pstrągowy i postaram się na brdzie znaleźć jakiś dołek żeby spróbować gumką jak śmiga. Doczekać się nie mogę.

Witaj Krisu 23

Odnośnie Twojego zapytania , ja mam Lamiglasa Certiefeld Pro

2,13 m 2 - skład całość na sic 7-28 g 10-20 lbs.ta wędka ma stosunkową delikatną szczytówkę lecz szybko się ona wzmacnia

i jest tam w dole sporo mocy.3 gramy plus kopyto ca 7 cm

myślę że da radę ,natomiast 5 g sam łowiłem i jest ok ,na opisywane ryby da sobie radę .Porównując do talona ITM MXF2

7-28 g też do 28 g , ten pierwszy zdecydowanie lepiej

spisze sie na stojącej wodzie z glowkami ca 4/5/6 g plus guma ca 7-10 cm. Jesli zdecydujesz się na jednoskład co polecam

z łódki sam mam doświadczenia z ATC III ISJ 663 15 LBS 18 g

łowi mi się super z potonu zarówno szczupaki ca 75 cm jak i większe okonie od 25 cm.Jeśli nie musi to być nowy kij wspomniany Lami jest do sprzedania w dobre ręce...

Pozdrawiam

maciej

Doczekałem się i mam! Mój pierwszy custom kijek. Testowałem w warunkach nie z myślą o nim stworzonych bo do lekkiego szczupakowania jeszcze dwa miesiące. Ale myślę, że na pstrągi to też fajny wybór. Pac Bay rainforest II. 6-10lb. Pewnie są jeszcze ładniejsze i lepsze wędki do lekkiego spiningowania na gumy, ale dla mnie ten jest najlepszy. Pewnie do momentu kiedy nie zachoruję na coś innego z pracowni, bo już wiem, że to choroba :mellow:.

Łowiłem nim na Brdzie i sprawdził się bardzo dobrze. Najpierw na woblerki i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Szczytówka pięknie chodzi pod woblerkiem. Firm oczywiście nie wymieniam.

Póżniej znalazłem wielką dziurę tak na oko 2.5m i spróbowałem gumowania. Na szczęście temperatura na plusie więc plecionkę też mogłem założyć dla lepszego oglądu. W moim odczuciu super.

To trochę inna bajka niż wędka ze sklepu za 2stówki. No i zaczep się trafił, wielka gałąź, więc mogłem się przekonać, że trochę mocy w tej delikatnej na pozór wędeczce drzemie.

To tyle wrażeń na początek, bo kropkowanego potwora niestety nie było. Teraz pewnie zacznę zbierać kasę na jeszcze jedną <_<

Gratulacje

Nie ma nic lepszego niż zrobić sobie prezent , przecież pewnie sam wiesz co sprawi Ci radość .Ogladałem ten blank u Daniela

i porównywałem go do Batsona IST 993 F. Twój blank wydał

mi się subtelniejszy , tak jak dla mnie bardziej w stronę

okonia....

Pozdrawiam

maciej

Może i ku okoniom, ale sam pisałem, że tak właśnie wyglądało moje łowienie:na sklepowe mocniejsze okoniówki. Na pewno nie zabrałbym tego kijka myśląc o szczupakach do np Szwecji. Ale nie oszukujmy się, łowiąc na Polskich wodach i w 99% przypadków z łódki ten kijek wystarczy. A jeśli nie, to będę szukał czegoś innego. Na razie nic jeszcze nie wiem. Zabrałem go nad rzekę pstrągową bo akurat tam byłem. Prawdziwy test będzie w maju i wtedy będę mógł coś powiedzieć. Bo jak tu dywagować, kiedy nie miałem na nim jeszcze żadnej pożądnej ryby?

• 8 miesięcy temu...

Nie jestem pewien, jak z cięższymi przynętami, ale bardzo sympatyczny i niedrogi jest np. Batson ISB802.75. Gdziesz wyczytałem, że można go trochę przeciążyć, ale nie wiem o ile. Natomiast jest przyjemnie lekki, sprężysty i czuły. Przyznaję, nie mam porównania z innymi blankami do takich zastosowań, ale ten, 215 zł kosztując, jest bez wątpienia wart rozważenia.

Pzdr,

Fatso

Nie jestem pewien, jak z cięższymi przynętami, ale bardzo sympatyczny i niedrogi jest np. Batson ISB802.75. Gdziesz wyczytałem, że można go trochę przeciążyć, ale nie wiem o ile. Natomiast jest przyjemnie lekki, sprężysty i czuły. Przyznaję, nie mam porównania z innymi blankami do takich zastosowań, ale ten, 215 zł kosztując, jest bez wątpienia wart rozważenia.

Pzdr,

Fatso

Fatso. Co przyjdzie @havy'emu z samego blanku?? Trzeba go jeszcze uzbroić, a nie zrobi tego w ramach zamierzonego budżetu. Chyba, że własnoręcznie.