Patryk1125 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) co do suzuki to robie właśnieRXF 20lb 762opisany do 41 gram...ale myślę że można posiągnąć do 50 gram, blanki pieknie wykonane, gruba równiutka ścianka, ciepła akcja i bardzo przyjemne progresywne ugięcie, pod szczupaka jak znalazł50g i raczej nic więcej Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Patryk1125 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batza Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Przejrzyj ten watek http://jerkbait.pl/topic/8334-blank-pod-du%C5%BCe-gumy/ zwlaszcza ostatni wpis - Phenix PSW-790-2 25lb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregox Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 To co kolega @baca napisał będzie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankier Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Dziękuję koledzy. Tak sądziłem, że Suzuki mogą być za delikatne. Phenixy mnie kuszą nie powiem. W przyszłości planuję ukręcić na nich coś na sandacza. Właśnie nie wiem czemu ale wydają mi się one raczej sandaczowe (chyba przez Dąbka który narobił mi smaka na Tx-y) niż szczupakowe... Nie będę za sztywne na szczupłego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Z nowszych Phenixowych konstrukcji idealny też będzie SP-722-XH 10-30lbhttp://rodmas.pl/?page_id=41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Jest jeszcze taki wynalazek jak MATAGII LESSON EIGHT 8'4" - line PE 1-2; lure 3-4.5; piece -2; tip 1.8; butt 13. Wprawdzie ciut dłuższy niż zakładane przez Ciebie 8" i powinien dać radę no i bardzo czuły jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Ciekawa opcja bedzie tej M1 SMX od Phenixa. Mam model robiony w Rodmasie na blanku 25lb, skracany od dołu do długości 6'4". Bardzo fajny patyk wyszedł (podobno te blanki można skracać od dołu bez utraty mocy). Z tego co pamietam wyjściowym blankiem był M1 SMX 25lb 7'7" Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ciekawa opcja bedzie tej M1 SMX od Phenixa. Mam model robiony w Rodmasie na blanku 25lb, skracany od dołu do długości 6'4". Bardzo fajny patyk wyszedł (podobno te blanki można skracać od dołu bez utraty mocy). Z tego co pamietam wyjściowym blankiem był M1 SMX 25lb 7'7"Ale to jednoskład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankier Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Dziękuję koledzy. Liczyłem, że podacie kilka opcji i się nie zawiodłem. Powiem wręcz... Bałagan mam teraz w głowie niemały. Za komuny był ocet i życie było prostsze . W odpowiednim czasie zbiorę tę wiedzę do kupy i udam się do wędkoroba. Jednego takiego mam już nawet na oku którego dzieła bardzo przypadły mi do gustu Ps. Te Lessony obiły mi się o uszy... Macie jakieś doświadczenia z tymi blankami? Może kolega miaramar który coś mi tu kręci... pisze, że wynalazek ale wie, że czuły... Coś mi mówi, że chyba jednak już je macał Za góry bo są i za ryby co by brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankier Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Jednoskład odpada. To pod Szwecję... Pognali by mnie z nim z auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankier Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Pewnie nim a szkoda by było patyka... Jak ma się połamać to na zębach mamuśki a nie mojej twardej makówie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/38879-wszyscy-mog%C4%85-a-ja-nie/page-9 , tak to wyszło z pod mojej ręki.Mocny kij o grubych ściankach, szybki ale o progresywnej akcji. Mocy w dolniku to mu na pewno nie braknie, a przy tym czuła szczytówka.Kijek patrząc już po parametrach dość zbieżny ale jak to w MATAGI nie przeszkadza w ładnym uginaniu się.Seria prawie nieznana u nas ale jeżeli ktoś szuka mocnego kija z "zapasem" a przy tym wizualnie "delikatnego" to fajna rzecz.Trzeba by to wcześniej pomacać czy przypadnie Ci do gustu. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankier Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Przegapiłem Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Cześć, Na prośbę kolegi, chciałem zapytać o kilka blanków. Może ktoś robił na nich wędki i będzie mógł co nieco powiedzieć. Wymagania:Kij do łowienia szczupaków na lekko i średnio (jezioro, kanał).Długość 2 - 2,2 m.Koniecznie w dwóch składach.Przynęty gumowe 2" - 4" na główkach 4 - 10 g.Czasem obrotówka 2 - 3 i niewielkie wahadło. Kij niezbyt sztywny, taki semiparabolik. Ale fajnie by było, żeby przy główce 4 g, nawet słabo, ale pokazywał opad. Wstępnie wybrane zostało kilka blanków, ale może jest coś innego fajnego na rynku: MHXMB842-2 5-18gr 8-15lbSJ842-2 3-14 gr 6-12lbSJ843-2 5-18gr 8-15lbP843-2 7-14gr 6-12lbBATSONISP 843F 4-10gr 6-12 lbTalon70LF2 7-14gr 4-6 lb70MLF2 4-10gr 4-10 lb Problematyczny jest zwłaszcza MHX. Oznaczenia niewiele mówią, a w opisie wszystkie są fast o mocy medium. Z góry dziękuję.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 A nie myślisz o Matagi SS L ? Chyba był by idealny mam LL i jest piekielnie czuły. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Tak jak pisałem, to nie dla mnie. Matagi nie były brane pod uwagę, chyba ze względu na cenę.Koszt gotowej wędki nie powinien przekroczyć 1000 zł, a tu sam blank to 650. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Cześć, Na prośbę kolegi, chciałem zapytać o kilka blanków. Może ktoś robił na nich wędki i będzie mógł co nieco powiedzieć. Wymagania:Kij do łowienia szczupaków na lekko i średnio (jezioro, kanał).Długość 2 - 2,2 m.Koniecznie w dwóch składach.Przynęty gumowe 2" - 4" na główkach 4 - 10 g.Czasem obrotówka 2 - 3 i niewielkie wahadło. Kij niezbyt sztywny, taki semiparabolik. Ale fajnie by było, żeby przy główce 4 g, nawet słabo, ale pokazywał opad. Wstępnie wybrane zostało kilka blanków, ale może jest coś innego fajnego na rynku: MHXMB842-2 5-18gr 8-15lbSJ842-2 3-14 gr 6-12lbSJ843-2 5-18gr 8-15lbP843-2 7-14gr 6-12lb BATSONISP 843F 4-10gr 6-12 lb Talon70LF2 7-14gr 4-6 lb70MLF2 4-10gr 4-10 lb Problematyczny jest zwłaszcza MHX. Oznaczenia niewiele mówią, a w opisie wszystkie są fast o mocy medium. Z góry dziękuję.AndrzejCo do MHX to te dwie propozycje jak najbardziej ok, dodam jeszcze MHX HS 9600-2Na temat Batsona sie nie wypowiem, Talon moim zdaniem może być za slaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 A dlaczego wykreśliłeś te dwa MHXy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 St.Croix 70MLF2. Od Avida w górę. I na pewno będzie lepiej niż Batson czy MHX. A te MHXy, które zostały na liście są na 100 % za mocne. Ten Talon też wygląda nieźle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) St.Croix AXS70MLF2 ogarnia od 5-15g guma od 2-4 cali w zależności od ciężaru zbrojenia... Mam i polecam. Potworna czułość i przyjemna praca. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Tak jak pisałem, to nie dla mnie. Matagi nie były brane pod uwagę, chyba ze względu na cenę.Koszt gotowej wędki nie powinien przekroczyć 1000 zł, a tu sam blank to 650.A wcale nie, bo blank 519 zeta Gotowiec wyjdzie max 1000 No chyba ze w torzite ....wtedy trochę więcej : ) Edytowane 5 Stycznia 2016 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 St.Croix 70MLF2. Od Avida w górę. I na pewno będzie lepiej niż Batson czy MHX. A te MHXy, które zostały na liście są na 100 % za mocne. Ten Talon też wygląda nieźle.Te Dwa MHX wcale nie sa takie mocne, oczywiście MB pociągnie duzo więcej...ale komfortu nie będzie, SJ842 jest delikatniejszy, te dwa wykresliłem bo sa za mocne, idealny bedzie HS9600-2 lub SJ9000-2. Z wymienionych MHX robiłęm wszystkie i łowiłem na wszystkie, jakby co to zapraszam na PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Mam MHX-y: MB842-2 oraz SJ9000-2 oba robione przez Hubertusa. Moim zdaniem do takiego łowienia jak opisałeś MB jest zdecydowanie za mocny, nie ma mowy żeby przy 4 gramach był jakikolwiek komfort, kijek na blanku SJ9000-2 zrobiłem pomimo wielu negatywnych opinie że jest "nijaki". Kij robiony był pod okoniowanie a nie paproszenie. Jak dla mnie rewelacyjny sprzęt. Na rozkładzie ma okonie od 10 cm do szczupaków 80+, w międzyczasie łowił sandacze. Spodobał mi się do tego stopnia, że w Szwecji wolałem łowić na lekko właśnie tym kijem i pletką 0.8 niż MB który leżał na łódce pod ręką. Świetna katapulta i szybka kosa, działa tak naprawdę od 5gram + guma, ale najprzyjemniej łowi się 8/10gram + kopytko 5,5cm. Pozdrawiam,malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Odkopie trochę temat, ponieważ interesuje mnie pewna sprawa. Czy jest ktoś kto ciął i wstawiał spigot w blanku CB66M? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Koledzy poradźcie - szukam blanku pod szczupaka w długości 200-215cm w dwóch częściach.Ma obsługiwać gumy 3" na główkach 5-20gram. Z wędką sandaczową nie miałbym problemu a tu mam.Szukałem w zasobach forum, ale jakoś nic o podobnym króciaku nie znalazłem.Wstępnie myślałem o Blaas F np SLF6615-2 bądź SLF7015-2 (ewentualnie wersje nano) ale może jest coś w podobnych pieniążkach nad czym warto by bardziej pomyśleć ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi