Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Która z ładowarek będzie lepsza:

1. QUICK SBC 140 ERG 12V 12A
  2. AAP.TRON ACH 1215

Ładowarka miałaby ładować dwa akumulatory w czasie postoju łodzi w porcie. Może ktoś miał styczność z tymi ładowarkami, a może jest jakaś inna ładowarka godna uwagi.

Dwa akumulatory, ale nie podajesz jak są spięte (równolegle, szeregowo, wcale) ani ich pojemności ?

12A to max prąd jaki wyda taka ładowaka więc jeśli całkowita pojemność baterii 12V będzie wynosiła 100Ah to ładowarka potrzebować będzie ok. 10h (jeśli ma programy porawiające kondycję akumulatora itp).

Druga ma 15A więc czas minimalnie krótszy (dzielisz pojemność do naładowania przez max prąd ładowarki).

Przy tym budżecie polecałbym Ci te: (nie mam żadnych korzyści z podania linków):

https://www.rchubiq.eu/icharger-x6-ladowarka-800w-30a-lipo-6s-p-692.html (napięcie 10-30V, prąd 30A)

lub tą:

https://www.rchubiq.eu/icharger-308-duo-ladowarka-1300w-2x30a-lipo-2x8s-p-209.html (2 niezależne wyjścia i prąd do 30A) - mam taką i sobie bardzo chwalę.

Obie ładowaki potrzebują zasilacza zewnętrznego - kupisz na Alle za 50PLN taki od serwera, który ma 1200W i napędzi spokojnie obie ładowarki.

Zaletami są - bardzo duże możliwości konfiguracyjne, obsługa / ładowanie wszystkich* dostępnych w przyrodzie baterii, świetne statystyki.

Mariusz

Edytowane przez MarMilo
  • Like 1

• 0

Dwa akumulatory, ale nie podajesz jak są spięte (równolegle, szeregowo, wcale) ani ich pojemności ?

12A to max prąd jaki wyda taka ładowaka więc jeśli całkowita pojemność baterii 12V będzie wynosiła 100Ah to ładowarka potrzebować będzie ok. 10h (jeśli ma programy porawiające kondycję akumulatora itp).

Druga ma 15A więc czas minimalnie krótszy (dzielisz pojemność do naładowania przez max prąd ładowarki).

Przy tym budżecie polecałbym Ci te: (nie mam żadnych korzyści z podania linków):

https://www.rchubiq.eu/icharger-x6-ladowarka-800w-30a-lipo-6s-p-692.html (napięcie 10-30V, prąd 30A)

lub tą:

https://www.rchubiq.eu/icharger-308-duo-ladowarka-1300w-2x30a-lipo-2x8s-p-209.html (2 niezależne wyjścia i prąd do 30A) - mam taką i sobie bardzo chwalę.

Obie ładowaki potrzebują zasilacza zewnętrznego - kupisz na Alle za 50PLN taki od serwera, który ma 1200W i napędzi spokojnie obie ładowarki.

Zaletami są - bardzo duże możliwości konfiguracyjne, obsługa / ładowanie wszystkich* dostępnych w przyrodzie baterii, świetne statystyki.

Mariusz

Pewnie zwykłe kwasy kolega ma, a Ty mu jakiś kosmos oferujesz, gdzie na wodzie wilgotność duża, może zalać, albo jeszcze nie wiadomo co...

Pewnie chłop chce podłączyć i ma ładować a nie pie....lic się z ustawieniami i czytaniem charakterystyk jak by to były akumulatory LT czy LiFePo4.

Za te kasę będzie miał dwa CTEKi i zostanie na wodę destylowaną na dolewki do aku.  :P

• Like 1

• 0

Trzeba założyć ładowarkę o ochronie min IP68 lub 69 i full automat. Nie może mieć żadnych włączników itp...bo jak będzie chwilowy zanik prądu to zwykła się już sama nie włączy. Ja od 5 lat montuje w łodziach na stałe to...i jest super.

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/LADOWARKA-EASY-CHARGE-10A-12V-24V/619

A wygląda to tak: post-51177-0-87619500-1547075600_thumb.jpg

Edytowane przez Krzysztof Kacprzak

• 0

Pewnie zwykłe kwasy kolega ma, a Ty mu jakiś kosmos oferujesz, gdzie na wodzie wilgotność duża, może zalać, albo jeszcze nie wiadomo co...

Pewnie chłop chce podłączyć i ma ładować a nie pie....lic się z ustawieniami i czytaniem charakterystyk jak by to były akumulatory LT czy LiFePo4.

Za te kasę będzie miał dwa CTEKi i zostanie na wodę destylowaną na dolewki do aku.  :P

To prawda. Potrzebuję ładowarkę, która po prostu będzie ładowała dwa akumulatory. Nie chcę bawić się w żadne ustawienia bo po prostu po zakończonym łowieniu chce podłączyć ładowanie w porcie i zapomnieć o temacie.

• 0

Trzeba założyć ładowarkę o ochronie min IP68 lub 69 i full automat. Nie może mieć żadnych włączników itp...bo jak będzie chwilowy zanik prądu to zwykła się już sama nie włączy. Ja od 5 lat montuje w łodziach na stałe to...i jest super.

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/LADOWARKA-EASY-CHARGE-10A-12V-24V/619

A wygląda to tak: attachicon.gif b.jpg

Proszę jeszcze mi tylko powiedzieć jak jest rozwiązana kwestia samej wtyczki od ładowarki. Bo z tego co widzę to jest zwykła wtyczka. Rozumiem, że trzeba ją podłączyć do jakiegoś gniazda w łodzi, a potem podczas już samego ładowania podłączamy się kablem zasilającym z tego gniazda na łodzi do gniazda w porcie.

• 0

Proszę jeszcze mi tylko powiedzieć jak jest rozwiązana kwestia samej wtyczki od ładowarki. Bo z tego co widzę to jest zwykła wtyczka. Rozumiem, że trzeba ją podłączyć do jakiegoś gniazda w łodzi, a potem podczas już samego ładowania podłączamy się kablem zasilającym z tego gniazda na łodzi do gniazda w porcie.

https://allegro.pl/przedluzacz-adaptor-ceeschuko-150cm-2-5mm2-brunner-i7660830918.html

• 0

Ładowarkę podpina się na stałe do dwóch akumulatorów i wiesza na stałe w łodzi. A w porcie czy garażu trzeba po prostu włożyć wtyczkę ładowarki do gniazda 230V....

Często w portach są inne gniazda, okrągłe,3 pinowe 16A ...i do tego potrzeba przejściówki o której napisał Sławek.Sobolewski

• 0

Czyli DVSR podłączamy na plusie idącym od akumulatora na dziobie do plusa od aku rozruchowego? Do tego ładowarka i ewentualne ładowanie musi być zapinane na aku rozruchowe i na dziobie na raz? Dobrze rozumiem? A nic się nie stanie z DVSR jak ładowanie będzie tylko jednego aku?

Edytowane przez Lucas

• 0

DVSR łączy akumulatory po plusie. Ładowarka działa OK jak jest tak podłączona. Jedynie, to na schemacie brakuje jednego kabelka...czyli tego co łączy minusy obydwu akumulatorów.

I tak naprawdę jak ładowanie przekroczy 13,5V to DVSR też połączy akumulatory...muszę sprawdzić jak by to chodziło gdyby pod ładowarkę podłączyć tylko akumulator rozruchowy a drugi niech się naładuje poprzez DVSR

• 0

akumulatory...muszę sprawdzić jak by to chodziło gdyby pod ładowarkę podłączyć tylko akumulator rozruchowy a drugi niech się naładuje poprzez DVSR

Ładuje, u mnie tak to działa. Brakuje jeszcze minusa do separatora akumulatorów. Można dodać jeszcze wykrywanie zapłonu, żeby separował automatycznie w czasie rozruchu.

Brakuje bezpiecznika na zasilaniu pompy - błąd.

Jeżeli łódka stoi na wodzie, to podpięcie pompy zęzowej pod aku rozruchowe jest proszeniem się o kłopoty - np po dłuższej nieobecności. Nie wszystkie silniki maja szarpankę.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Witam 

​Pozwólcie że podepnę się pod temat.
Z uwagi iż jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich bardzo serdecznie icon_wink.gif 

W ostatnim czasie, zakupiłem łódź wędkarską. Stan jej jest naprawdę dobry, jednak instalacja elektryczna nie powala, tzn uważam, że należy ją całkowicie wymienić i w związku z tym miałbym kilka pytań. 
Ponieważ jak wspomniałem powyżej jest to łódź wędkarska, nie chcę robić bardzo rozbudowanej instalacji, potrzebuję wykonać taki układ: 

- akumulator żelowy 120Ah (pytanie czy żelowy i czy o takim prądzie??)
- oświetlenie składające się z 5x lampka LED 
- ładowarka USB 
- obwód do silnika elektrycznego 55lbs 
- echosonda 
- klakson 

Póki co nie zamierzam instalować rozrusznik do silnika (bo ten to YAMAHA AUTOLUBE 30KM i nawet nie znalazłem nic co by pasowało, ale okablowanie chciałbym położyć) 

Pytania jakie mnie nurtują to: 
1. Jakie zastosować zabezpieczenie główne (wartość bezpiecznika i prąd znamionowy wyłącznika głównego) - czy tu mam po prostu dodać prądy wszystkich urządzeń i na taką wartość zastosować bezpiecznik?? 
2. Jakie przekroje i typy przewodów (czy odpowiednie będą przewody np H05RR-F) 
3. Chyba dobrze byłoby, gdyby każde z urządzeń było na oddzielnym obwodzie i pytanie jakiej wartości poszczególne zabezpieczenia?? 
4. Najważniejsze. Czy akumulator żelowy może być ładowany z zaburtowego silnika spalinowego?? Silnik ma możliwość ładowania, bo obecnie to co jest, tj oświetlenie i ładowarka USB działają jak silnik pracuje. Jakie przekroje przewodów zastosować (obecnie z silnika do skrzynki z bezpiecznikami położony jest 2x2,5mm2)?? Jeśli nie to w jaki sposób wykonać instalację by była możliwość ładowania akumulatora bez jego wyjmowania (będzie dość ciężki). 

A może zastosować dwa aku, tzn zwykły do silnika i pozostałych urządzeń (pytanie ile Ah??) i dodatkowy do silnika elektrycznego i tu chyba powinien być żelowy??

Na pewno wszystkie połączenia wykonam jako szczelne, w koszulkach termokurczliwych itp, pytanie czy stosować do prowadzenia instalacji np rurki, listwy itp?? 
Niestety zarówno zbiornik paliwa (22l) jak i skrzynkę bezpiecznikową oraz akumulator (przynajmniej ten zwykły) muszę zainstalować pod sterówką, gdyż nie mam na to innego miejsca. W jaki sposób wykonać instalację by była jak najbezpieczniejsza?? Pomyślałem o podzieleniu miejsca pod sterówką płytą z poliwęglanu na 2 części.

​Jeśli będzie dodatkowe aku tzn dla silnika ele to zainstaluję go z tyłu.

Czy posiadacie na takie rozwiązania schematy??

A może jest opcja by to uprościć czy wykonać logiczniej??

Z góry dziękuję 

• 0

Dobry wieczór czy któryś z kolegów z woj lubuskiego ma wiedzę jak rozprowadzić instalacje elektyczną w łodzi  wędkarskiej ,jestem w temacie generalnie noga .Trzeba zainstalować wszystko ,łódz wyposażona w silnik dziobowy, spalinowy.Oczywiśćie za wszystko zapłace .

• 0

Ja mam podobne pytanie / prośbę na Mazowszu. U mnie chodzi w minimalnej opcji o wymianę zepsutej pompy zęzowej i podłączenie jej tak aby działała również przy wyłączonym obwodzie heblem. W opcji bardziej wypasionej o montaż oświetlenia i silnika dziobowego.

• 0

Ja mam podobne pytanie / prośbę na Mazowszu. U mnie chodzi w minimalnej opcji o wymianę zepsutej pompy zęzowej i podłączenie jej tak aby działała również przy wyłączonym obwodzie heblem. W opcji bardziej wypasionej o montaż oświetlenia i silnika dziobowego.

Chętnie pomogę prywatnie :) odezwij sie na PW