Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I taka tam łamigłówka

attachicon.gif instalacja_v3-1.jpg

Kupiłem u Was ten przekaźnik i jak połączyłem jak na schemacie to w momencie rozłączenia akumulatora startowego miałem napięcie na silniku (sprawdzałem trymem) poprzez to ustrojstwo, świeciła się cały czas czerwona dioda, tak to ma działać?

• 0

Czy są pompy zenzowe dzialające w dwie strony? Chodzi mi o to aby jedną pompą napełniać i wypuszczać wodę z bakisty na ryby.Te

Też szukałem i niestety nie namierzyłem :( Kupiłem dwie pompy Seaflo 800 - jedną do pobierania a drugą do wyciągania wody - najtaniej to wyszło..

• 0

muszę zakupić obrotomierz do silnika mariner 25km 2t z 2003r elektryczny rozruch. Czy to musi być jakiś dedykowany model, czy pierwszy lepszy w którym sprzedawca zapewni ze pasuje do 2t? jesli na tabliczce znamionowej silnika pisze ze maksymalne obroty silnika to 6000 to obrotomierz mam kupic ze skalą do 6000 czy może być większy?

• 0

Zamiast "pozlacanych" - można kupić to : https://allegro.pl/oferta/licznik-motogodzin-obrotomierz-reset-motocykl-8253204086 - spełnia swoją rolę, dodatkowo liczy Mh (także w dół czyli odlicza czas do następnego serwisu). Na obrotmierz bacznie patrzyłem tylko w czasie 'zabawy' z doborem śruby do silnika - teraz sprawdzam tylko Mh..

• 0

Tu zapytam bo nie mogę znaleźć wątku o akumulatorach. Czy ktoś znający się na rzeczy może mi napisać czy żelowy akumulator AGM może być ładowany z alternatora, który znajduje się w silniku Yamaha F25GW ?

Mam na łódce dwa akumulatory i się zastanawiam czy jednego nie pozbyć się na stałe.

• 0

Tu zapytam bo nie mogę znaleźć wątku o akumulatorach. Czy ktoś znający się na rzeczy może mi napisać czy żelowy akumulator AGM może być ładowany z alternatora, który znajduje się w silniku Yamaha F25GW ?

Mam na łódce dwa akumulatory i się zastanawiam czy jednego nie pozbyć się na stałe.

Na gieldzie chyba masz wymagany dodatek:

http://jerkbait.pl/topic/129407-s-przetwornica-do-%C5%82adowania-akumulatorow-%C5%BCelowych/

• 0

Zdecyduj się czy żelowy czy AGM. Jeżeli AGM, to można ładować.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja wolną chwilą zacząłem przerabiać elektryke do dziobówki. Wszystko przygotowane pod drugi akumulator, skróciłem kable od silnika, już się nie waląją po pokładzie, dałem wtyczkę wysokoprądową, voltomierz i do tego osobny hebel. DVSR już czeka na drugie aku i podłączenie.

post-52585-0-71517400-1564907421_thumb.jpeg

• 0

Gdybym chciał spiąć całą elektrykę pod jeden aku GEL 120Ah...to nie mogę go ładować z silnika? (silnik 12 Amp). Może trzeba by zastosować jakiś przetwornik?

Silnik jest z rozruchem elektr. i elektr. podnoszenie. Dodatkowo oświetlenie zew. łodzi i chciałbym dorobić ośeietlenie wew. led z 2-3 lampki, oświetlenie pewnie będzie używane nie często. Ponadto chcę dać wyciągarkę elektr. na dziób (mam płytkie wody także się nie napracuje raczej). Echo może też chciałbym podłączyć do tego aku. i zrobić jakieś wyprowadzenie/wtykę pod elektryk, który byłby na pawęży (tylko raczej po to żeby był w razie "w" gdyby coś ze spaliną się stało lub któtkie podpływanie na miejscówce). Instalację mam w sumie wyciągniętą i spiętą pod panel z przełącznikami. A mam jeszcze podpiętą pompę zęzową.

A chciałbym mieć jeden aku. duży ten żelowy bo akurat taki mam i chciałbym też nim trochę obciążyć dziób (waży 33kg), umiejscowić go w bakiście pod półpokładem przednim i żelowy taki duży musiałby leżeć na boku (dlatego żel). W razie potrzeby aku. ładowałbym zewnętrzną ładowarką...jeżeli nie można żelu ładować z silnika.

Może ktoś z Kolegów by mi pomógł to za jakiś czas ogarnąć z tą elektryką z woj. lubelskiego.

Edytowane przez pio76
  • Like 1

• 0

Cześć,

Ja mam trochę inne pytanie.. Czy mogę natrafić na jakieś problemy podczas przeprowadzania przewodów z bakisty dziobowej do rufowej? Chciałbym samodzielnie rozprowadzić instalację i zastanawiam się czy podejmować wyzwanie czy brać opcję dodatkową u producenta łodzi. Łódka Wigry 355.

Dzięki.

• 0

Cześć,

Ja mam trochę inne pytanie.. Czy mogę natrafić na jakieś problemy podczas przeprowadzania przewodów z bakisty dziobowej do rufowej? Chciałbym samodzielnie rozprowadzić instalację i zastanawiam się czy podejmować wyzwanie czy brać opcję dodatkową u producenta łodzi. Łódka Wigry 355.

Dzięki.

Mi producent za małą opłatą zamontował rurkę i sznurek do przeciagniecia instalacji w razie potrzeby...

• 0

Tak, chodzi o tunel pomiędzy płaszczami. Generalnie to moje Wigry były puste w środku, więc zrobienie dziurki tu i tam i przeciągnięcie kabla to nie problem. Trzeba tylko się zastanowić nad ewentualną szczelnością tego. Według mnie lepiej zapłacić za tunel i mieć spokój.

• 0

Tak, chodzi o tunel pomiędzy płaszczami. Generalnie to moje Wigry były puste w środku, więc zrobienie dziurki tu i tam i przeciągnięcie kabla to nie problem. Trzeba tylko się zastanowić nad ewentualną szczelnością tego. Według mnie lepiej zapłacić za tunel i mieć spokój.

Dzięki!

• 0

Dlaczego tak jest, że akumulatory żelowe nie mogą być ładowane z silnika spalinowego (nie znam się na tym) ale to "dziwne" bo żelówki są produkowane chyba w dużej mierze właśnie do zastosowań "marine" i np. silniki z ładowaniem mają rozruch i np. trymu w tym samym kablu co i ładowanie do aku. Czyli do rozruchu elektr. i np. trymu muszę mieć kwas lub AGM (jakiś nie duży w moim przypadku silnik 20KM). A do reszty urządzeń windy, dziobówki, oświetlenie, echo itp. jeżeli chcieć to spiąć pod żelówkę...nie mogę tego aku ładować z silnika, a Przecież o to by chodziło aby ładował się z silnika.

I moje pytanie czy akumulator żelowy może być ładowany z silnika...tylko potrzebuje jakiejś przetwornicy??? Jeżeli tak to jakiej, mam silnik 20KM (12Amh) i akumulator 120Ah żelowy.

Dziękuję za ewentualną pomoc.

Edytowane przez pio76

• 0

Podobno takie coś się przyda, nie wiem jak to się nazywa, akurat na giełdzie wisi:

http://jerkbait.pl/topic/130177-s-przetwornica-dc-dc-do-ładowania-akumulatorów/

Chociaż wygląda mi to na zwykły prostownik od motoru, ewentualnie silnika zaburtowego.

Edytowane przez karkoszek