Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dlaczego tak jest, że akumulatory żelowe nie mogą być ładowane z silnika spalinowego (nie znam się na tym)

Ponieważ regulator napięcia w silniku daje 14,4V a czasami i nieco więcej. Akumulator żelowy musi być ładowany niższym napięciem. Standardowe ładowarki mają ograniczenie do 14,2V dla żelu, 14,6-14,7 dla AGM i 14,4 dla zwykłego. Jak dobijesz do pełna i zagazujesz płyty, to aku żelowe może się uszkodzić, z żelu zrobi się gąbka. Z zwykłymi i AGM nie ma większego problemu.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Podobno takie coś się przyda, nie wiem jak to się nazywa, akurat na giełdzie wisi:

http://jerkbait.pl/topic/130177-s-przetwornica-dc-dc-do-ładowania-akumulatorów/

Chociaż wygląda mi to na zwykły prostownik od motoru, ewentualnie silnika zaburtowego.

Nie przyda się - prąd wyjściowy 3,8A (max) - rozrusznik pobiera 20A i więcej na starcie.

Wracając do pytania pio76 - też miałem taki problem - 12V uzyskuję z przetwornicy 24V na 12V 60A (więc rozruch się udaje), ale zaraz po odpaleniu muszę odłączyć kable od silnika - tracąc power tilt i trym. Na chwilę obecną rozwiązałem to najtaniej i naszybciej - kupiłem kwasiaka centrę 48Ah i dedykowałem go tylko do spaliny - spięta na stałe. A 24V ładuję i tak raz na 3-4 pływania ładowarką zewnętrzną na 230V.

• 0

To słabo, tak naprawdę ładowanie z silnika jest tylko po to żeby osprzęt elektr. silnika nie zawiódł (żeby aku nie rozładować i móc korzystać z trymu i rozrusznika).

A jak ktoś chce użyć żelowego do innego osprzętu na łodzi to już ładowarka zewnętrzna...jednodniowe pływanie i powrót do domu jeszcze spoko ale na kilkudniowym wyjeździe słabo, padnie aku, łódź na brzegu i musisz targać aku żeby naładować.

Trzeba chyba przerzucić się na AGM..

• 0

Tak , kwasiak do rozruchu jest niezbędny.

Można jednak zrobić ładowanie dwóch akumulatorów, w tym drugi żelowy.

Silnik - kwasiak - Digital Voltage Sensing Relay - ten ogranicznik z linku - żel

Do ograniczenia drugiego aku wystarczy dioda  prostownicza za kilkanaście PLN. Spadek napięcia załatwi sprawę, a nie ograniczy prądu ładowania, bo te 3.8A to trochę słabe jest.

@pio76 - możesz pójść w tą stronę, ale nie będzie działał rozrusznik i możliwe, że trym, silnik będzie tylko ładował.

Edytowane przez psulek

• 0

Mam toyame 60ah  gel już kilka lat i spięta na stałe ,najpierw yamaha 10ps 10 lat  później 60 ps i teraz 130 ps nigdy nic nie stosowałem nic nie ładowałem tydzień w Chorwacji akumulator trzyma jak trzeba , myślę że niema co przeżywać ale to moje zdanie  ;) Pozdrawiam 

• Like 2

• 0

Panowie,

no to zgłupiałem. Czy ktoś może mi to wyjaśnić i podpowiedzieć, jaki wybrać akumulator.

Mam Suzukki DF20AEL i potrzebuję do niego akumulator rozruchowy, pod ten akumulator zamierzam (choć niekoniecznie) podpiąć echo. Myślałem, że do tego celu najlepszy będzie akumulator tzw. głębokiego rozładowania.

Ktoś z kumpli twierdził, że taki "zwykły" szybko zajadę"

Jestem w trakcie szukania akumulatora do głębokiego rozładowania,a ty proszę w instrukcji producenta mojego silnika jest napisane:

cytat:

"Nie stosuj akumulatorów głębokiego rozładowania jako rozruchowych."

"Zastosowanie akumulatorów bezobsługowych, szczelnych oraz żelowych nie jest zalecane, gdyż nie są one kompatybilne z układem ładowania. akumulatora"

No to kurcze, jak to jest? Jaki akumulator mam zastosować, aby nie uszkodzić instalacji elektrycznej silnika?

Proszę o  opinię i podpowiedź

pozdrawiam

• 0

Panowie,

no to zgłupiałem. Czy ktoś może mi to wyjaśnić i podpowiedzieć, jaki wybrać akumulator.

Mam Suzukki DF20AEL i potrzebuję do niego akumulator rozruchowy

Kolego kup amumulator kwasowy, który ma najdłuższą gwarancję. Pojemność 45Ah (bo Suzuki masz z ładowaniem ?) wystarczy na takie potrzeby. Ja do Mercurego 30EFI z power trym kupiłem Centrę 45Ah i jest aż nadto.

• 0

Ktoś z kumpli twierdził, że taki "zwykły" szybko zajadę"

Jestem w trakcie szukania akumulatora do głębokiego rozładowania,a ty proszę w instrukcji producenta mojego silnika jest napisane:

cytat:

"Nie stosuj akumulatorów głębokiego rozładowania jako rozruchowych."

"Zastosowanie akumulatorów bezobsługowych, szczelnych oraz żelowych nie jest zalecane, gdyż nie są one kompatybilne z układem ładowania. akumulatora"

No to kurcze, jak to jest? Jaki akumulator mam zastosować, aby nie uszkodzić instalacji elektrycznej silnika?

Proszę o opinię i podpowiedź

pozdrawiam

Kup zasilajaco-rozruchowy. Np. Exide Dual, ale każda marka ma taki aku w ofercie.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzięki Panowie,

rozejrzę się za takim aku. Jak wspomniałem, planuję podpiąć pod ten aku tylko przewody rozruchowe oraz echosondę. Nic więcej. 50Ah wystarczy?

Tak mam ładowanie od silnika

pozdrawiam

I Jeszcze jedno, czy rzeczywiście jest strach trzymać w bakiście rufowej aku rozruchowe oraz linie paliwową? Bakista jest jakby w połowie otwarta od góry. Nie jest od góry w ogóle zamykana  (ot taka olbrzymia dziura 50cm x 30cm) więc wentylacja jest na 100%, czy lepiej nie ryzykować

• 0

Moim zdaniem 50-60Ah powinno wystarczyć - pewnie dorzucisz za jakiś czas jakieś oświetlenie czy ładowarkę. Najlepiej zastanów się, jakie są szanse na dodatkowe pobory. Przy tych pojemnościach 50 a 70Ah to są zazwyczaj małe różnice kwotowo.

• 0

Czy może jest ktoś z Kolegów z woj. lubelskiego kto mógłby mi ogarnąć ekektrykę na łodzi lub kogoś by polecił (najlepiej z okolic Chełma, Lublina). W sumie mam na łodzi położoną elektrykę, kable do aku. wyprowadzone, centralka z wyłącznikami, bezpiecznikami jest, pompa zęzowa podłączona, oświetlenie topowe i zew. łodzi jest, wyłącznik główny podłączony. Chodzi mi o dołożenie drugiego aku na rufę pod wyciągarkę elektr. (kanały z peszlami są pociągnięte z rufy na dzióB). Chciałbym jeszcze spiąć/dołożyć do tego echo, może jakiś led wewnątrz na pokładzie, gniazdo usb, voltomierz. Nie chciałbym czegoś sam źle pospinać bo wiadomo. Lepiej żeby to ktoś zrobił i doradził kto się zna. Z góry dzięki.

Edytowane przez pio76

• 0

Panowie,

pytanie, które może wydać się Wam śmieszne, ale kto pyta nie błądzi.

Zamierzam zakupić akumulator pod silnik z elektrycznym zapłonem (silnik ma ładowanie prądem 6A). Czy są jakieś przeciwwskazania aby podpiąć pod ten sam akumulator nie tylko przewody rozruchowe silnika ale również echosondę?

Czy w momencie rozruchu silnika i poborze mocy nie wpływa to jakoś negatywnie na echosondę? Nie znam się , dlatego pytam. Czy może lepiej mieć oddzielną bateria tylko dla echosondy? Ale to niepotrzebne kilogramy na  łajbie?

Proszę o poradę. I jeszcze jedno. Czy rzeczywiście jest jakieś ryzyko umieszczenia linii paliwowej i akumulatora w tej samej (dobrze wentylowanej) bakiście?

pozdrawiam

• 0

1 jeśli będzie duży spadek napięcia to może wyłączać echosondę. Jeśli ma mały pobór prądu, albo odpowiednio duży akumulator to nie będzie wyłączać.

2 jakieś ryzyko jest, iskra czasem może się pojawić, chyba że bakista naprawdę dobrze wentylowana. W sumie to ja mam dwa akumulatory i zbiornik w jednej przestrzeni pod pokładem i nigdy się nad tym nie zastanawiałem

• 0

Potrzebuje pomocy a mianowicie na kilku filmikach w necie widziałem jak na lodkach wędkarze mieli zamontowane takie wystające bolce do których podpinali przewody zasilające od echosondy,poprostu wystawaly tak jakby dwie takie śrubki do których były podpięte przewody.Szukam tego i nie mogę znaleźć ,może ktoś podpowie jak takie przyłącza się nazywają?