Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie,

pytanie, które może wydać się Wam śmieszne, ale kto pyta nie błądzi.

Zamierzam zakupić akumulator pod silnik z elektrycznym zapłonem (silnik ma ładowanie prądem 6A). Czy są jakieś przeciwwskazania aby podpiąć pod ten sam akumulator nie tylko przewody rozruchowe silnika ale również echosondę?

Czy w momencie rozruchu silnika i poborze mocy nie wpływa to jakoś negatywnie na echosondę? Nie znam się , dlatego pytam. Czy może lepiej mieć oddzielną bateria tylko dla echosondy? Ale to niepotrzebne kilogramy na  łajbie?

Proszę o poradę. I jeszcze jedno. Czy rzeczywiście jest jakieś ryzyko umieszczenia linii paliwowej i akumulatora w tej samej (dobrze wentylowanej) bakiście?

pozdrawiam

Generalnie odradza się montaż elektroniki na tym samy akumulatorze co aku rozruchowe ale jeśli tak chcesz zrobić zainstaluj przekaźnik elektryczny https://www.szopeneria.pl/pl/p/BEP-izolator-baterii-710-140A-przekaznik-VSR-/3786 i zainstaluj sobie wskaźnik naładowania baterii pomiar V i A tak aby wazie czego rozruch nie wyczerpał akumulatora. Co do iskry w bakiście ,uważam że ryzyko jest znikome ale nie niemożliwe :-) 

• 0

Generalnie odradza się montaż elektroniki na tym samy akumulatorze co aku rozruchowe ale jeśli tak chcesz zrobić zainstaluj przekaźnik elektryczny https://www.szopeneria.pl/pl/p/BEP-izolator-baterii-710-140A-przekaznik-VSR-/3786 i zainstaluj sobie wskaźnik naładowania baterii pomiar V i A tak aby wazie czego rozruch nie wyczerpał akumulatora. Co do iskry w bakiście ,uważam że ryzyko jest znikome ale nie niemożliwe :-)

Maxer, czy możesz wytłumaczyć po co mu ten separator? Przecież napisał, że ma jeden aku. Nie rozumiem jak miało by to pomóc. Jeżeli silnik ma 6a ładowania, to podejrzewam, że to jakieś 10hp lub mniejszy. Nie zaleca się podłączenia elektroniki do aku rozruchowego, bo jak wyczerpie aku echosondą, to w przypadku silników 40+ jest problem - nie da się odpalić. W silniku małym zazwyczaj obok rozrusznika jest szarpanka i ten problem nie występuje. Więc - jeżeli silnik ma.rozrusznik i ręczny rozruch to nie ma problemu. Jeżeli tylko rozrusznik, to lepiej zastosować dwa aku z separatorem.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Psulek,

dzięki za konstruktywna odpowiedź. Mam Suzuki 20hp (na wtrysku) może pomyliłem coś ale wydaję mi się że jest tam ładowani 6A. Silnik mam na elektrycznym zapłonie oraz na szarpankę, czyli chyba nie będzie większego problemu, aby podpiąć pod ten sam akumulator kable rozruchowe oraz echosondę HDS 9 Lowrance?

Takie przy okazji pytanie dodatkowe (z innej beczki) Zakładam na linię paliwową separator wody (warto przy silnikach na wtrysku) ale rodzi się pytanie, czy gruszkę (do pompowania paliwa) umieścić pomiędzy zbiornikiem a separatorem, czy też między separatorem a silnikiem?

Ma top znaczenie. Jak Wy macie, Panowie?

pozdrawiam

• 0

Maxer, czy możesz wytłumaczyć po co mu ten separator? Przecież napisał, że ma jeden aku. Nie rozumiem jak miało by to pomóc. Jeżeli silnik ma 6a ładowania, to podejrzewam, że to jakieś 10hp lub mniejszy. Nie zaleca się podłączenia elektroniki do aku rozruchowego, bo jak wyczerpie aku echosondą, to w przypadku silników 40+ jest problem - nie da się odpalić. W silniku małym zazwyczaj obok rozrusznika jest szarpanka i ten problem nie występuje. Więc - jeżeli silnik ma.rozrusznik i ręczny rozruch to nie ma problemu. Jeżeli tylko rozrusznik, to lepiej zastosować dwa aku z separatorem.

Przy starcie silnika idzie dość spory impuls prądowy na instalacje co może zakłócać prace echa podczas jej pracy, a poza tym przekaźnik przerzuca napięcie już ustabilizowane z alternatora 

• 0

Psulek,

dzięki za konstruktywna odpowiedź. Mam Suzuki 20hp (na wtrysku) może pomyliłem coś ale wydaję mi się że jest tam ładowani 6A. Silnik mam na elektrycznym zapłonie oraz na szarpankę, czyli chyba nie będzie większego problemu, aby podpiąć pod ten sam akumulator kable rozruchowe oraz echosondę HDS 9 Lowrance?

Takie przy okazji pytanie dodatkowe (z innej beczki) Zakładam na linię paliwową separator wody (warto przy silnikach na wtrysku) ale rodzi się pytanie, czy gruszkę (do pompowania paliwa) umieścić pomiędzy zbiornikiem a separatorem, czy też między separatorem a silnikiem?

pozdrawiam

Przy wtrysku separator jest niepotrzebny takie jest ,moje zdanie , pływałem na Suzuki z wtryskiem i nigdy nic mi się nie działo.

• 0

pozdrawiam

• 0

Przy starcie silnika idzie dość spory impuls prądowy na instalacje co może zakłócać prace echa podczas jej pracy, a poza tym przekaźnik przerzuca napięcie już ustabilizowane z alternatora

Czy używałeś kiedykolwiek tego przekaźnika, wiesz do czego służy oraz jak się go podłącza? Bo czytając powyższe nie mam pewności, więc przypomnę : ten przekaźnik ma zapewnić ładowanie akumulatora bytowego (do osprzętu, oświetlenia) jednocześnie zabezpieczając rozruchowy przed przypadkowym rozładowaniem. Nie służy do zabezpieczania żadnych urządzeń, a wręcz twierdzę, że próba takiego zastosowania skończyła by się fiaskiem.

@2703tomi jeżeli masz rozrusznik, to ładowanie jest 12A. Te silniki mają 6A w wersji bez rozrusznika.

• 0

pozdrawiam

Mam podobnie jak u Ciebie, tzn silnik suzuki 20hp, aku do rozruchu, echo, separator, gruszke i....

Miałem silnik i echo o tym samym aku. Efekt: przy starcie z rozruchu, występował chwilowy spadek napiecia na aku który wyłączal echo.

Rezultat: aby nie gaslo mi echo, startowalem silnik z szarpanki

Bez sensu. Lepiej mieć aku to rozruchu, a inne do echa

Mam separator: mi zalecali nawet do wtrysku u dystrybutora suzuki.

Gruche mam między zbiornikiem a separatorem. Jak masz pusty separator, lub skonczylo Ci się paliwo, to grucha napelnisz cała linie paliwowa i wszystko będzie grało

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• Like 1

• 0

@Szymus - czy zamontowałeś aku o pojemności zalecanej przez producenta silnika? Wątpię. Na 60Ah nie miałem takich problemów nawet przy 60HP. Pływałem też cztery lata z aku 70Ah użytkowanym w taki m trybie z silnikami 20-50HP i nigdy nic się nie działo.

• 0

Masz ładowanie 12A w tym Suzuki. Idealny prad ładowania kwasowych aku to 1/10C, tu dla 70Ah będzie jakieś 0,17C. Nie zaleca się ładowania akumulatorów kwasowych (pb, agm, gel) prądami większymi od 0.2C (czyli 20% pojemności)

Edytowane przez wuran

• 0

Masz ładowanie 12A w tym Suzuki. Idealny prad ładowania kwasowych aku to 1/10C, tu dla 70Ah będzie jakieś 0,17C. Nie zaleca się ładowania akumulatorów kwasowych (pb, agm, gel) prądami większymi od 0.2C (czyli 20% pojemności)

Nie znam się na elektryce więc nie będę polemizował, jednak w moim 3-litrowym Lexusie też mam aku 70Ah i tu jest alternator na pewno o dużo większej wydajności niż w tym Suzuki. Dlatego zainteresowało mnie po co w tak małym silniku akumulator o tak dużej pojemności.