Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ale w samochodzie masz więcej odbiorników prądu: światła, radio etc, i część pracy alternatora idzie na bezpośrednie zasilanie tych urządzeń, masz jeszcze rozrusznik, system start-stop etc. Kiedyś jechałem  samochodem bez sprawnego alternatora, na samym akumulatorze pomimo wyłączenia wszystkiego co się dało po 3 godzinach padł

Edytowane przez wuran

• 0

Jest tak jak piszesz, regulator daje maksymalny możliwy do uzyskania w danych warunkach prąd, jednocześnie pilnując, żeby napięcie ładowania nie przekroczyło określonego poziomu (zazwyczaj 14,4V). W chiwli kiedy napięcie dobije do 14,4V, prąd płynący przez regulator zaczyna spadać. Realnie ciężko jest uzyskać maksimum deklarowane przez producenta, ponieważ układ ładowania pracuje w oparciu o prądnicę, która jest mniej wydajna od alternatora. Na wolnych obrotach prąd ładowania jest dużo mniejszy.

• 0

@Szymus - czy zamontowałeś aku o pojemności zalecanej przez producenta silnika? Wątpię. Na 60Ah nie miałem takich problemów nawet przy 60HP. Pływałem też cztery lata z aku 70Ah użytkowanym w taki m trybie z silnikami 20-50HP i nigdy nic się nie działo.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Tak

Miałem zarowno 100ah i 80ah

Pierwsze parę uruchomien silnika spoko, ale później już wyłącza echo

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 0

To dziwne, miałem Zapa AGM 70Ah i w czwartym roku pod Hondą 50 nic się nie działo. Podobnie uzywałem z BF60 zwykłe aku rozruchowe 60AH i GPSMAP 10", czyli nie ułomek i też OK, nawet po kilku godzinach postoju. Aku nie markowe Forse. Pod rozruchowym, bo znou na bytowym chodziła dziobówka i mogła by zakłócać. Co to były za aku?

• 0

Panowie, a ja odgrzeję kotleta

gdzie umieścić separator na linii paliwowej

Jeden z kolegów podał mi link zz naszego JB, cytat poniżej.

To ma to  w końcu jakieś logiczne wytłumaczenie, czy nie? Może to tylko kwestia gustu.

Jedni twierdzą, między zbiornikiem a gruszką, inni między gruszką a silnikiem, inni - wszystko jedno.

Były u kogoś z Was jakieś problemy przy tych opcjach?

I jezszce jedno, czym uszczelnić najlepiej te dwa wejścia na kopule separatora. Jest ich 4, dwa na przewody, a 2 do zaślepienia.

Cześć,

między separatorem a silnikiem,

http://jerkbait.pl/topic/92803-separator-wody-na-linii-paliwowej/?p=2660470

• 0

Dzięki, natomiast nadal nie uzyskałem od chłopaków jakiegoś logicznego argumentu, gdzie umieścić separator na linii paliwowej (oczywiście względem gruszki).

Zdania są podzielone a argumentów brak.

Może ktoś jednak podzieli się rzeczową wiedzą w tej sprawie?  :(  :(

• 0

Dzięki, natomiast nadal nie uzyskałem od chłopaków jakiegoś logicznego argumentu, gdzie umieścić separator na linii paliwowej (oczywiście względem gruszki).

Może ktoś jednak podzieli się rzeczową wiedzą w tej sprawie?  :(  :(

W benzynie nie ma to aż takiego znaczenia, bo praktycznie nigdy nie dochodzi do zapchania filtra, natomiast w dieslach zawsze gruszke(jak jest) montuje się między zbiornikiem a filtrem. Jest to spowodowane tym, że w przypadku nawet częściowego przypchania filtra wzrastają opory przepływu paliwa co może doprowadzić do zaciśnięcia gruszki i całkowitego zablokowania przepływu paliwa. Nawet w benzynie lepiej zastosować takie rozwiązanie bo łatwiej do filtra paliwo przelać niż do niego zassać. 

• 0

Może ktoś jednak podzieli się rzeczową wiedzą w tej sprawie? :( :(

Może dlatego że kolejny raz zadajesz pytanie w wątku o instalacji elektrycznej. Linia paliwowa raczej nią nie jest.

• Like 1