Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć, może komuś pomoże. Znalazłem dziś na ali i myślę że świetnie się sprawdzi np przy echu, jak nie konkretnie to z linku to może któraś z innych sugestii od ali...

https://pl.aliexpress.com/item/33043274771.html?spm=a2g0o.detail.1000015.1.5b2b781el8G8N7&scm=1007.14452.160159.0&scm_id=1007.14452.160159.0&scm-url=1007.14452.160159.0&pvid=2b55a45d-426e-4702-a85a-1941e614f910&ad_pvid=202003010858177484144570905048369941&fromDetail

A gdzieś w kraju takie gniazdo dostanę?

• 0

Jak się czyta opis złącza, to pisze fajnie, ale w wilgotnym środowisku, a szczególnie morskim,  wszystko mocno śniedzieje, chyba że jest to pozłocone konkretną warstwą, w opisie nic o tym, bo tak pozłocone kosztowałoby x razy więcej. Mam sporo złączy przemysłowych z rozmontowanych urządzeń około 20pól stykowych - nieobudowanych. Pracowały ponad 20 lat bez przypadku pogorszenia styku, także w powietrzu znad morza.

• 0

Panowie

Rzuci ktoś fachowych okiem, czy ma sens taka instalacja  :D  Spalina to Yamka F15CMHS z ładowaniem, bez rozruchu. Elektryk maksymalnie 40lb z maksymizerem, jako pomocniczy w przestawianiu się z miejscówki na miejscówkę. Aku Yuasa Marine M26-80(80Ah,450A)

16108132_instalacja.jpg

Edytowane przez jerry

• 0

Mam pytanko, będę zakładał drugi aku akumulator na łódź. Myślałem o 100 ah tylko do silnika dziobowego i 60 ah do rozruchu spaliny, dodatkowo miałby obsługiwać echo HDS 9 i jakieś gniazda USB itd. Będzie ładowany ze spaliny. Czy wystarczy 60 ah czy będzie mało? Wiadomo, że najlepiej 2x100 ah ale chciałem trochę zejść z wagi jeżeli to możliwe.

• 0

Wystarczy, spalina ładuje jak wściekła. Możesz ewentualnie zrobić sobie łącznie biegunów, jeśli rozruchowy by padł, aby uruchomić ją z dziobowego. Dodatkowo załóż

https://a.aliexpress.com/_dY49cvA aby ładować oba akumulatory jednocześnie że spaliny

• 0

Czytając ten oraz wątek o szybkozłączce do silnika elektrycznego, dopadła mnie pewna refleksja. Pisano o wpływie przekroju poprzecznego przewodnika na rezystancję prądu biegnącego poprzez ów przewodnik (przewody łączące aku z silnikiem). Jak rozwiązuje się połączenie mierników rezystancji oraz napięcia prądu? Czy możliwy jest pomiar osobno dla silnika i osobno dla innych urządzeń, bez większych start wynikających z w/w przyczyn, czy jedynie sumy gdzie podłączamy się bezpośrednio do baterii? Chodzi o podłączenie urządzeń klasy takiej jak w załączniku (poprzeczny przekrój łączy to raptem 2mm).

post-69925-0-81343900-1586893082_thumb.png

• 0

Wystarczy, spalina ładuje jak wściekła. Możesz ewentualnie zrobić sobie łącznie biegunów, jeśli rozruchowy by padł, aby uruchomić ją z dziobowego. Dodatkowo załóż

https://a.aliexpress.com/_dY49cvA aby ładować oba akumulatory jednocześnie że spaliny

Czy można ładować aku żelowe ze spaliny??