Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Panowie (i Panie) wybaczcie proszę, jeżeli zadaję pytanie na które być może padła już odpowiedź.

Muszę nieco zejść z kilogramów na mojej łajbie. Zamierzam odstawić akumulator 120 Ah żelowy (przeznaczony był do elektryka, a ostatnio podpinałem pod niego echo).

Aku waży 33kg (sporo) - 

Pytanie jest takie, co sądzicie o podpięciu echo pod akumulator rozruchowy mojej Suzuki 20HP (na wtrysku) z ładowaniem 12 A (rozruch elektryczny + szarpanka). Mam zamiar podpiąć pod ten sam akumulator Lowrance HDS 9.

Czy są jakieś przeciwwskazania? Czy mogę narazić echo lub silnik na jakieś uszkodzenie?

Jakieś Wasze podpowiedzi, wskazówki, porady?

Aku rozruchowe to 

AKUMULATOR 60Ah ZAP Energy głębokiego rozładowania

• 0

Dzięki Sady za krótką ale dobrą odpowiedź.

Zadałem to pytanie, ponieważ doszły mnie słuchy, że mogą być zakłócenia na echu, że podczas startu elektrycznego wyłączało się echo (ponieważ był spadek napięcia), że echo rozładuje akumulator itd.

stąd te pytania.

Jak ktoś może jeszcze coś w tej sprawie dodać, to będę wdzięczny

• 0

czy ktos wie jak zrobic aby pompa co napełnia bakiste na ryby co jakis czas sama wymieniała wode w bakiscie ( tym samym napowietrzajac ją ) 

https://allegro.pl/oferta/wlacznik-wylacznik-czasowy-12v-programator-timer-8194023352

• Like 1

• 0

Zależy od napięcia

Nie do końca tak to działa.   #psulek ma racje, że przy prawidłowym podłączeniu DVSRa i wyłączeniu hebla dvsr przestaje działać...i tak jest prawidłowo. Ładowarkę należy podłączyć pod każdy akumulator z osobna. Przy błędnym podłączeniu dvsr... po wyłączeniu hebla dalej mamy napięcie na silniku...co nie jest prawidłowe.

• 0

U siebie zrobiłem tak, że DVSR łączy mi akumulatory bez hebla. Heble mam dwa, po jednym na akumulator.

Przełożyć to na hebel to żaden problem, wtedy faktycznie ładowarka na 2 Aku zdałaby egzamin, ale chyba tylko przy wyłączonym heblu.

Aktualnie kupiłem ładowarkę na 1 akumulator z założeniem, że drugi będzie ładował się po DVSR.

Edytowane przez karkoszek

• 0

Nie do końca tak to działa. #psulek ma racje, że przy prawidłowym podłączeniu DVSRa i wyłączeniu hebla dvsr przestaje działać...i tak jest prawidłowo. Ładowarkę należy podłączyć pod każdy akumulator z osobna. Przy błędnym podłączeniu dvsr... po wyłączeniu hebla dalej mamy napięcie na silniku...co nie jest prawidłowe.

Wcześniej się o tym nie pomyślalem ale po przeczytaniu tego posta chyba jednak mam źle podłączone. Mam podłączone z dvsr tak jak zaznaczyłem na niebiesko, a jeżeli dobrze rozumiem to powinienem niebieski podłączyć tak jak zaznaczyłem zielonym?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

42a010ae3c3eddcde1260387e075e26f.jpg

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Wcześniej się o tym nie pomyślalem ale po przeczytaniu tego posta chyba jednak mam źle podłączone. Mam podłączone z dvsr tak jak zaznaczyłem na niebiesko, a jeżeli dobrze rozumiem to powinienem niebieski podłączyć tak jak zaznaczyłem zielonym?

42a010ae3c3eddcde1260387e075e26f.jpg

Jeżeli niebieski kabel od DVSR do aku to Masa, to zrobisz zwarcie realizacją takiego schematu. Masa powinna być wspólna dla całego obwodu i nigdy przenigdy nie łącz ładunku dodatniego z negatywnym.. bo będziesz w głównym wydaniu faktow ;]

Schemat jest przekombinowany, najlepiej jakbyś zebrał wszystkie minusy do wspólnej kostki. Btw gdzie tu sa jakieś bezpieczniki ? Najlepiej gdybys mial rozdzielnice z bezpiecznikami 3 i 5 A z portem USB/zapalniczka. Wtedy wszystkie minusy razem dajesz przez kostkę pod USB masę. Następnie bierzesz wszystkie plusy na druga kostkę i łączysz pod plus USB. Jedno wyjście + z kostki dajesz na HEBEL. Jeden kabel z HEBLA do aku rozruchowego. Potem każdy przycisk rozdzielnicy osobno plus urządzenia(sonda, pompa, etc), a minus ciagle do wspólnej masy;]

Edytowane przez horac

• 0

Jeżeli niebieski kabel od DVSR do aku to Masa, to zrobisz zwarcie realizacją takiego schematu. Masa powinna być wspólna dla całego obwodu i nigdy przenigdy nie łącz ładunku dodatniego z negatywnym.. bo będziesz w głównym wydaniu faktow ;]

Masa to czarny