Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Masa to czarny

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

to czym jest niebieski kabel ?

jesli posiadasz ten produkt https://www.bepmarine.com/en/~/media/inriver/329437-25323.pdf to ja nie widze niebieskiego kabla. DVSR ma wejście/wyjscie na + i mase. Opcjonalny pomarańczowy zeby sobie LED zaświecić. 

Edytowane przez horac

• 0

Jeżeli niebieski kabel od DVSR do aku to Masa, to zrobisz zwarcie realizacją takiego schematu. Masa powinna być wspólna dla całego obwodu i nigdy przenigdy nie łącz ładunku dodatniego z negatywnym.. bo będziesz w głównym wydaniu faktow ;]

Schemat jest przekombinowany, najlepiej jakbyś zebrał wszystkie minusy do wspólnej kostki. Btw gdzie tu sa jakieś bezpieczniki ? Najlepiej gdybys mial rozdzielnice z bezpiecznikami 3 i 5 A z portem USB/zapalniczka. Wtedy wszystkie minusy razem dajesz przez kostkę pod USB masę. Następnie bierzesz wszystkie plusy na druga kostkę i łączysz pod plus USB. Jedno wyjście + z kostki dajesz na HEBEL. Jeden kabel z HEBLA do aku rozruchowego. Potem każdy przycisk rozdzielnicy osobno plus urządzenia(sonda, pompa, etc), a minus ciagle do wspólnej masy;]

Tylko co to wszystko ma wspólnego z moim pytaniem?

• 0

Ja też mam tak i wszystko działa, dodatkowo ładuje oba aku z jednego prostownika na raz.

Przełożenie DVSR po heblu można zrobić, ale co dzięki temu zyskamy?

Jak wyłączę hebel to napięcia na żadnym silniku nie ma.

Kolorów kabli na rysunku nie ma się co czepiać

• 0

Ja też mam tak i wszystko działa, dodatkowo ładuje oba aku z jednego prostownika na raz.

Przełożenie DVSR po heblu można zrobić, ale co dzięki temu zyskamy?

Jak wyłączę hebel to napięcia na żadnym silniku nie ma.

Kolorów kabli na rysunku nie ma się co czepiać

Tylko ja mam podłączoną ładowarkę automatyczną na 2 akumulatory i w czasie ładowania chyba lepiej aby dvsr był odłączony

• 0

Panowie potrzebuję porady. Chcę na łódce zamontować dwa akumulatory żelowe - jeden do silnika elektrycznego 100 i powyżej ah drugi ok 20 ah do oświetlenia i ładowania telefonów, radia, itp. Zasilanie będzie - panel ok. 100w oraz awaryjnie z gniazdka. Czy są jakieś ładowarki 230V, że z jednej pociągnę ładowanie tych dwóch akumulatorów o dużej różnicy w pojemności oraz czy panel przy zwykłym regulatorze da radę ogarnąć ładowanie takich akumulatorów, czy taka instalacja wymaga jakiś specjalnych dodatków?. Czy lepiej zastosować dwie ładowarki oddzielnie?

• 0

Tylko ja mam podłączoną ładowarkę automatyczną na 2 akumulatory i w czasie ładowania chyba lepiej aby dvsr był odłączony

No i trochę się pogubiłem , przełączyłem plus od dvsr z akumulatora rozruchowego przed hebel no i teraz w czasie ładowania przy wyłączonym heblu podaje napięcie na silnik. Dvsr działa w dwie strony tzn nie ważne w którym aku zwiększy się napięcie to on się załącza? Byłem przekonany że tylko się załącza gdy zwiększy się napięcie na aku rozruchowym

• 0

Łukasz, vsr/dvsr służy do zarządzania ładowaniem z silnika a nie ładowarki. Jeżeli przeszkadza ci napięcie na silniku w trakcie ładowania, to najprościej podpiąć każde aku osobno. Muszę zobaczyc jak u siebie podłączałem, bo u mniendziałał tylko przy włączknym heblu.

Ok, już wiem. Ja miałem wpięte za heblem, który włączał jednocześnie dwa obwody. Jak go wyłączyłem, to DVSR też się wyłączał.

ef3e4fb2e1460eb1ee85d535e262409e.jpg

Edytowane przez psulek

• 0

Mam pytanie. Chcę zbudować prostą instalacje, tzn. Mam silnik 65lbs i akumulator 105ah, akumulator chcę schować w środkowej bakiście więc jakim kablem grubość przedłużyć, abym też pod niego mógł podłączać ładowarkę. Jakiej listwy użyć najlepiej do podłączania silnika lub ładowarki. Na czas ładowania oczywiście silnik będę odłączał. To rozwiązanie ma tylko pozwolić akumulatorowi na stałe zostać w bakiście.

• 0

Psulek,

dzięki za konstruktywna odpowiedź. Mam Suzuki 20hp (na wtrysku) może pomyliłem coś ale wydaję mi się że jest tam ładowani 6A. Silnik mam na elektrycznym zapłonie oraz na szarpankę, czyli chyba nie będzie większego problemu, aby podpiąć pod ten sam akumulator kable rozruchowe oraz echosondę HDS 9 Lowrance?

Takie przy okazji pytanie dodatkowe (z innej beczki) Zakładam na linię paliwową separator wody (warto przy silnikach na wtrysku) ale rodzi się pytanie, czy gruszkę (do pompowania paliwa) umieścić pomiędzy zbiornikiem a separatorem, czy też między separatorem a silnikiem?

Ma top znaczenie. Jak Wy macie, Panowie?

pozdrawiam

Nic sie nie dzieje mam tak zamontowany carbon tylko silnik mercury chyla juz pare lat

• 0

Witam . Może podpowie ktoś .

Panel przełączników 12 v do tego oświetlenie led lampa szperacz 2 wejścia USB pompa zezowa światło nawigacyjne podłączona do aku 100 ah ładowany z silnika . Jakaś skomplikowana instalacja potrzebna czy tylko podłączyć aku do silnika i od reszty podzespołów podłączyć kable do akumulatora? Jestem zielony w temacie elektroniki .

• 0

Czy ktoś mnie może poprawić?

Silnik z alternatorem 15A, dziobówka o poborze max 47A, dwa akumulatory kwasowe po 100 Ah, ten drugi strikte pod tą dziobówkę. 

Plan był taki by zamontować separator, jednak drogo i pewnie awaryjnie. Może hebel trójdrożny i ciągła kontrola + ręczne przestawianie?

Mając na uwadze wady i zalety obu rozwiązań, czy nie lepiej spiąć oba akumulatory równolegle, cieszyć się ogromną pojemnością i ładować oba aku w miarę równomiernie?

• 0

Napiszę ci w skrócie, było kilka postów temu. Jak nie masz szarpanki, to zamontuj separator. Święty spokój. Jak masz szarpankę, to w sumie wystarczy jedno aku. Poza tym - kolega zostawił przypadkowo na zimę włączoną dziobówkę i wymienił oba aku na wiosnę. Sparatory nie są ani specjalnie drogie, ani awaryjne. Blue Sea kosztuje około 250 PLN, to światowa klasa, działa bardzo dobrze i bezawaryjnie.

Edytowane przez psulek

• 0

Korzysta ktoś z tej konkretnej rozdzielni?

https://zefir.sklep.pl/rozdzielnie-jachtowe/3292-rozdzielnia-led-6-obw-hermetyczna-auto.html

Ciekaw jestem czy jej "hermetyczność" da radę na sterówce otwartej łódki, parkowanej cały sezon w porcie. A może polecicie lepszą, sprawdzoną?

• 0

Korzysta ktoś z tej konkretnej rozdzielni?

https://zefir.sklep.pl/rozdzielnie-jachtowe/3292-rozdzielnia-led-6-obw-hermetyczna-auto.html

Ciekaw jestem czy jej "hermetyczność" da radę na sterówce otwartej łódki, parkowanej cały sezon w porcie. A może polecicie lepszą, sprawdzoną?

Miałem coś takiego lub bardzo podobnego w kabinie, w żaglówce. Jako, że łódkę kupiłem używaną, to nie wiem ile to lat działało. Ale u mnie był z nią problem, bo cały czas coś nie łączyło. Chyba lepszym rozwiązaniem są pojedyncze włączniki, w razie problemów łatwiej wymienić pojedynczą sztukę.

Edytowane przez niko333
  • Like 2

• 0

Lodka kupiona, silnik zamowiony i powstaje pytanie.

Z przodu bedzą dwa akumulatory 12v lub jeden 24v do zasilania silnika dziobowego i tylko do tego.

Silnik bez rozruchu recznego.

Czy sonda moze brac prad z tego akumulatora rozruchowego czy lepiej dac na tyl dwie baterie 12v ?

• 0

A ktoś powie z własnego doświadczenia, odnosnie zaklocen przy wpietej echosondzie na wspolny aku rozruchowy. Występują wogole ?

U mnie rozruchowy spięty z dwoma Garmin i silnik Evinrude plus instalacja łódki żadnych problemów...

Edytowane przez Karol Krause