Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli mozna wnioskować, że większość problemow zaklocen stanowią chińskie maksymizery.

Dokładnie tak jest. Też miałem na rozruchowym z Hondą 60 i zero problemów. Natomiast dużo narzekań: Mam Haswinga/Haiba/Jaxona/maxi dokładane i sieje.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Czyli jak rozwiązać temat... 2x 100ah zip marine ładowane z silnika i pod to miałoby być podpięte: dziobówka MGxi3 zabezpieczona osobnym bezpiecznikiem z hebelkiem, echo i instalacja łodzi... jak rozwiązać po 1. ładowanie 2óch aku (czytałem że trzeba zastosować DVSR, a co jeżeli się go nie zastosuje?), a jeżeli bym chciał doładować w domu to wyprowadzić na zewnątrz jakieś złącza laboratoryjne? po2. jeżeli dziobówka będzie podłączona pod te same aku co echo to będzie śnieżyć (sprawdzone) po3. to może zastosować jeszcze 3cie aku jakieś mniejsze odrębne od dziobówki i pozostałych 2óch 100tek, ale nie wiem czy to nie bez sensu...? jak to wtedy ładować ze spaliny?, a może ładować tylko tamte 2, a co z tym 3cim...? Ktoś ma jakiś pomysł?

• 0

Ja mam dokładnie taki system, dwa aku po 100Ah, jeden spalinka + echosondy i reszta gratów, drugi tylko dziobówka. Ładowanie obydwóch ze spaliny po DVSR. Jak będziesz miał jeden system do wszystkiego i nie masz zapasowej szarpanki w silniku to jest możliwość rozładowania akumulatorów dziobówką itp i wtedy nie odpalisz spaliny.

• Like 1

• 0

Dokładnie tak jest. Też miałem na rozruchowym z Hondą 60 i zero problemów. Natomiast dużo narzekań mam Haswinga/Haiba/Jaxona/maxi dokładane i sieje.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie mam żadnych efektów specjalnych na ekranach od dziobówki Xi3, o Minnkotach siejących też nie bardzo słyszałem, więc jak najbardziej zgadzam się z powyższym. 

• 0

Ja mam dokładnie taki system, dwa aku po 100Ah, jeden spalinka + echosondy i reszta gratów, drugi tylko dziobówka. Ładowanie obydwóch ze spaliny po DVSR. Jak będziesz miał jeden system do wszystkiego i nie masz zapasowej szarpanki w silniku to jest możliwość rozładowania akumulatorów dziobówką itp i wtedy nie odpalisz spaliny.

Szarpanka będzie, a jak to podłączyć, żeby ładowanie było dwóch aku a dziobówka brała tylko z jednego...?

• Like 1

• 0

Korzysta ktoś z tej konkretnej rozdzielni?

https://zefir.sklep.pl/rozdzielnie-jachtowe/3292-rozdzielnia-led-6-obw-hermetyczna-auto.html

Ciekaw jestem czy jej "hermetyczność" da radę na sterówce otwartej łódki, parkowanej cały sezon w porcie. A może polecicie lepszą, sprawdzoną?

Ma identyczną, kupiona w tym sklepie. 2 sezony, łódź w porcie bez przykrycia. Przełączniki działają do dzisiaj.

• 0

Miałem coś takiego lub bardzo podobnego w kabinie, w żaglówce. Jako, że łódkę kupiłem używaną, to nie wiem ile to lat działało. Ale u mnie był z nią problem, bo cały czas coś nie łączyło. Chyba lepszym rozwiązaniem są pojedyncze włączniki, w razie problemów łatwiej wymienić pojedynczą sztukę.

Też tak kombinowałem, niemniej postanowiłem sprawdzić rozwiązanie z URL-a.  Dziękuje za opinie.

• 0

Witam. 

Może zacznę od tego że jestem ciemny w tematyce elektryki (teoria), zrobię jak ktoś pomoże co i jak zrobić.

Zamówiłem swoją pierwszą łódź i dopiero będzie się robiła, więc mam jeszcze czas na jakieś poprawki.

Zacznę od tego, że mam możliwość przechowywania łodzi w komplecie, bez zdejmowania silnika i wyjmowania aku.

Chce mieć na dziobie dodatkowe oświetlenie ledowe (na w razie W jak bym się zasiedział na wodzie) i producent łodzi zrobi mi to połączenie do rufowej bakisty.

Ale nie wiem jak rozwiązać na bakiście temat wszystkich podłączeń:

- lampy

- silnika

- usb

Czy jest możliwość podłączenia wszystkiego na sztywno tak że będę mógł podłączyć tylko aku do ładowania bez rozłączania i rozkręcania tego całego bajzlu?

W bakiście Chcę mieć centrum "dowodzenia" prądem. 

Aku ładuje mi się w domu na łodzi, czyli dwie klemy do aku i tyle. W bakiście jest opcja podłączenia urządzeń pod usb czy włączenia światła led.

Proszę o pomoc i sugestie czy jest w ogóle taka możliwość. Z góry wielkie dziękuję.

• 0

Szukam tego typu złącza, ale w zasadzie tylko na Ali je widzę. Na allegro są z wysyłką z chin, więc na jedno wychodzi.

A wolałbym kupić w kraju i mieć po kilku dniach.

Zainspirował mnie pewien filmik na YT.

https://youtu.be/vONa6Ls3R4k

7477bd14fd54c4754a2b0d62760a5fae.jpg

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug

• 0

Zbliżone do XT, początkowo właśnie xt60 miałem użyć, ale to nie jest to samo. To jest opisane jako SAE. Złącza takie występują w ładowarkach akumulatorów i elektryce motocyklowej. Tyle na szybko udało mi się znaleźć. Ale wszędzie widzę wtyki, bez gniazda montowanego na ścianę.

Szukam dalej :)

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug

• 0