Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wylacznik ma za zadanie wyłączyć zaislanie- odciąć tak jak ma to.miejsce przy zapalaniu badz gaszeniu światła w pomieszczeniu. Bezpiecznik chroni instalacje przed nieporządnymi sytuacjami. Bezpiecznik jeśli kwasy aku , to jak najbardziej tak, hebel też rzecz przydatna - dla calosci

• Like 1

• 0

Czy ma ktoś patent na mocowanie akumulatora w bakiście? Mam długi akumulator 40,5cm i wszystkie mocowania które znalazłem są za krótkie bo chyba max do 35cm...Znalazłem taki patent jak na foto, tylko to już jest robione pod konkretny wymiar a chciałbym coś takiego najlepiej kupczego gotowca (żeby też pasował krótszy aku).

post-53422-0-23799900-1614466896_thumb.jpg

Edytowane przez pio76

• 0

Mam pytanie, czy na przewodzie zasilającym do silnika elektrycznego warto dołożyć jest bezpiecznik płytkowy ANL, jeśli tak to o jakim amperażu? Silnik Haibo M150. Podpowiedzcie proszę również, jaki zastosować przekrój przewodów zasilających - będą o długości ok 3,5 m. Chciałem też zastosować wtyki i gniazda spawalnicze umieszczone na stałe w burecie jako szybkozłącza - czy ewentualnie polecacie jakiś inny rodzaj szybkozłączki, taki w którym gniazda są na stałe zamocowane w kadłubie łodzi?

• 0

Czy ma ktoś patent na mocowanie akumulatora w bakiście? Mam długi akumulator 40,5cm i wszystkie mocowania które znalazłem są za krótkie bo chyba max do 35cm...Znalazłem taki patent jak na foto, tylko to już jest robione pod konkretny wymiar a chciałbym coś takiego najlepiej kupczego gotowca (żeby też pasował krótszy aku).

Screenshot_20210228-000042_Gallery.jpg

Kątownik alu docinasz na wymiar, pod spodem przekladasz pas, u góry klamra.

• 0

Jakiś czas temu pytałem o pewien tym gniazda/złączki. Udało mi się dostać od ręki, ale było drogo [emoji14]

Z tego co się zorientowałem to złączki te występują w akcesoriach motocyklowych, ładowarkach akumulatorów itp.

Dobra jakość, ale jak zwykle w moim przypadku zrobione na wyrost :Dc6897bce52118f3fbf4bf2ed8ec06438.jpg45006ff256859acb404cf1d7ec7315b1.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

niema kabli 20mm2 ,  szereg jest 10,16,25 dla mm2 , chyba ze w AWG  cos bedzie ,ale to silikony ktore beda drogie

Jakiś czas temu pytałem o pewien tym gniazda/złączki. Udało mi się dostać od ręki, ale było drogo [emoji14]

Z tego co się zorientowałem to złączki te występują w akcesoriach motocyklowych, ładowarkach akumulatorów itp.

Dobra jakość, ale jak zwykle w moim przypadku zrobione na wyrost :Dc6897bce52118f3fbf4bf2ed8ec06438.jpg45006ff256859acb404cf1d7ec7315b1.jpg

Z tym 20mm2 to rzeczywiście "przestrzeliłem". W tabelce jest przekrój 16 i następny 25 kwadrat. Szybkozłączka fajna tylko myślę, że 25 kwadrat to będzie za duży przekrój do podłączenia do niej. 

• 0

Kupiłem jedyne dostępne w kraju, na allegro, od jednego z handlarzy wszystkim...

https://tecmate.com/products/o-20/

https://www.amazon.com/Tecmate-Optimate-Cable-Weatherproof-Socket/dp/B0031BOTFC

Tu jest dostępny u sąsiadów.

https://www.amazon.de/TecMate-OptiMATE-Witterungsbest%C3%A4ndige-SAE-Buchse-Armatureneinbau/dp/B0031BOTFC

Edytowane przez tato1

• 0

Jak do aluminiówki, to bym sam zrobił. Potrzebujesz

- profil kwadratowy lub ceownik 25x25x3 60cm,

- pręt nierdzewny gwintowany 50cm

- dwie nitonakrętki nierdzewne,

- kawałek profilu sztywnego na górę jako docisk.

Profil tniesz na pół.

Nitonakrętki nitujesz w profile,

Wkręcasz pręty, najlepiej z klejem do gwintów (tym mocniejszym)

Nawiercasz otwory montażowe i gotowe.

Jak miejsce mokre, to czarna stal będzie korodować i robić zacieki. Roboty na maks godzinę.

Koszt pewnie ze 30-40 PLN.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam,

Poprosiłbym o pomoc w zaplanowaniu instalacji elektrycznej na nowej łodzi.

Założenia:

1. Ładowanie akumulatorów: silnik spalinowy Mercury 115hp napięcie ładowania 12V, prąd 35A
  2. Odbiorniki:
  • echosonda napięcie 12V, obciążenie max 3,6 A
  • autopilot Lowrance napięcie 12V, obciążenie max 5,5 A
  • oświetlenie led napięcie 12V, obciążenie myślę że max 6 A
  • silnik dziobowy Motorguide XI5-80FW 24V, obciążenie chwilowe max 55A

W związku z tym jakbyście zorganizowali schemat zasilania:

-oddzielny akumulator do rozruchu silnika ( zwykły kwasiak) plus 2 akumulatory hotelowe połączone szeregowo , tak aby uzyskać 24V do silnika dziobowego?

-akumulator do rozruchu silnika połączony szeregowo  z akumulatorem hotelowym tak aby uzyskać 24V do silnika dziobowego?

Jak zapewnić bezpieczne ładowanie akumulatorów z silnika, czy stosować separator ładowania, jaki schemat Wy byście zaproponowali.

Z góry dziękuję za uwagi i porady.

Pozdrawiam