Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

bedzie sialo na ekranie echa. ja u siebie mam 48v + przetwornica na 12 dla dziobowki, czasami awaryjnie sie posilkuje ta przetwornica do zasilania echa 12" , niestety silnik wproadza balagan na ekranie...,tylko u mnie bylo  po stronie 12V siniki echo , moze bez silnika by nie sialo. Nie mniej jednak niewiem czy przetwornica wydoli PIK dla spalniy , bo tam w tym czasie ida duze prady rzedu kilku set A. Najmocniejsza przetwornice 24V na 12V/60A

zaplacisz nie mniej niz 400zl , za firmowe krajowe badz EU ponad 1000zl

Edytowane przez siarq

• 0

Cześć

Moze ktoś wspomóc więdzą czy jeden akumulator 24v 200ah z zamontowaną przetwornicą na 12v(nie wiem czy tak można) jest w stanie ogarnąć silnik dziobowy 24v plus dwie echosondy 12cali wraz z boxem od livescope no i czy podniesie silnik zaburtowy 50hp.Z góry dziękuję za info.

Rozmawialiśmy. U mnie 130 Ah 24V ogarnia 10 cali, 12 cali i inną drobną elektronikę. Przetwornica na 12V 10A. 

Do spaliny ołów zrób.

To Twoje 200Ah 24V spokojnie ogarnie kilka takich ekranów, oczywiście mocniejsza przetwornica.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Bezpiecznik to bezpiecznik, używam podobnego i dodatkowo służy jako wyłącznik prądu zasilającego silnik. Podobno po około pół roku potrafi przegrzany się wyłączać, ale z tego co wiem to jak się go sprawdza co jakiś czas i dokręci kable to działa doskonale.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Hej, 

Czy ktoś z forumowiczów stosuje ładowanie akumulatorów w łodzi, z alternatora samochodu? macie na to jakiś patent? 

mam 2 x 100 ah i targanie ich z łodzi do mieszkania w bloku to istna masakra. A na parkingu nie mam możliwości podłączenia ładowania. Takie rozwiązanie, jak napisałem wcześniej, pozwoliłoby na podładowanie aku w trakcie drogi na łowisko i z niego.

Będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdrawiam

• 0

Poszperałem trochę w necie, i ciut więcej juz wiem. w samochodzie z tzw. inteligentnym ladowaniem, gdzie po pewnym czasie napięcie z alternatora spada poniżej 14.4 V trzeba zainstalować coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/modul-regulujacy-ladujacy-akumulator-dodatkowy-12v-10152141884

plus moduł zabezpieczający aku w aucie przed rozładowaniem:

https://allegro.pl/oferta/zabezpieczenie-przed-rozladowaniem-akumulatora-40a-10191659652

i teoretycznie da radę naładować aku w łodzi, podczas jazdy

• 0

O ile masz to dobrze zrobione to w tym gnieździe są dwa styki (masa i +), które mają napięcie dopiero przy zapłonie.
Po prostu podłącz je do akumulatorów i już będziesz miał bezpieczny (dla akumulatora w samochodzie) sposób ładowania.

Edytowane przez karkoszek

• 0

Witam,

Mam silnik spalinowy yamaha 25GWHS i pytanie brzmi czy jest opcja podłączenia ładowania do dwóch akumulatorów - jeden rozruchowy i od echo powiedzmy 80Ah, a drugi od silnika dziobowego Motorguide Xi3z GPS 100 Ah? Słyszałem że nie powinno się ładować akumulatora od silnika dziobowego w trakcie używania bo można go zepsuć. Ładowarka IP65. Jakieś propozycje?

• 0

Z radą psulka zrobiłem to na przekaźniku (automatyczny włącznik świateł) za kilkadziesiąt PLN z allego. Przy wyłączonym silniku akumulatory są rozłączone. Silnik przy rozruchu bierze prąd tylko z aku rozruchowego. Napięcie się podnosi do wartości ładowania i przekaźnik dołącza wtedy drugi akumulator. Może to mało finezyjne (w sensie takie zero-jedynkowe), ale tanie i działa. Ja ładuję aku zasilający Powerdrive'a (model bez GPS) w czasie pracy i nic złego się nie dzieje...

• 0

Druga opcja to separator diodowy, czyli akumulatory połączone prawie równolegle (jednym biegunem), przy czym rozruchowy ładowany bezpośrednio z silnika a drugi przez diodę Schotk"ego. To taka prostownicza o niskim spadku napięcia w kierunku przewodzenia.

Czyli ładuje się z silnika, ale prąd do niego nie wraca.

Wadą jest możliwość rozładowania rozruchowego przez echo.

• 0

Druga opcja to separator diodowy, czyli akumulatory połączone prawie równolegle (jednym biegunem), przy czym rozruchowy ładowany bezpośrednio z silnika a drugi przez diodę Schotk"ego. To taka prostownicza o niskim spadku napięcia w kierunku przewodzenia.

Czyli ładuje się z silnika, ale prąd do niego nie wraca.

Wadą jest możliwość rozładowania rozruchowego przez echo.

Miałem tak, zrezygnowałem właśnie ze względu na spadek napięcia. Akumulator zasilający zawsze był niedoładowany.