Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@pawlo29 Zburzę twój spokój. Paliwo nie jest zalecane w jednej bakiście z aku, jak już chcemy być prawilni. Wodór z oparami paliwa to ciekawa mieszanka. Jest to jednak dopuszczalne pod pewnymi warunkami. Czy ten hebel spełnia jakieś normy, choćby ISO8446/SAE J1171 - ochrona przed zapłonem w przedziałach paliwowych? To samo tyczy się przełączników rocker i gniazda zapalniczki/usb. Czy ta bakista jest w jakikolwiek sposób wentylowana, bo nie widzę kratek - powinny być, najlepiej dwie, żeby powietrze cyrkulowało. Jeżeli odpowiedź na powyższe pytania brzmi nie, to jest to pewien problem. Jedyne pocieszenie na taką sytuację jest takie, że przy silniku na rumpel, siedząc na tej klapce, łódka jest wyposażona w namiastkę automatycznej katapultacji - chociaż kierunek może być niedeterministyczny.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 4

• 0

Tak na szybko wkleiłem zdjęcie ze strony Foxsa  , a chodziło mi tylko o ten wyłącznik   ;)  , moja łódka  Foxsa  stoi na działce i nie mogłem zrobić żadnej fotki .  Tak jak mówisz ja akumulator mam w bakiście dziobowej nie przy paliwie , a jak odbierałem łódkę kazałem założyć kratki wetylacyjne  w czasie upałów to jest dopiero parowanie w razie jakieś nieszczelności .  Ale montowanie wyłącznika schowanego to pomyłka 

Edytowane przez pawlo29

• 0

Dam ten normalny hebel z rączką na zewnątrz i tyle. Miałem zasilanie do echo brać ze złącza labor. przy spalinie lecz to kiepski pomysł bo nie mam gdzie bezpiecznika po drodze dać.

Dam chyba hermetyczne gniazdo zapalniczki obok hebla i do tego wtyczkę z bezpiecznikiem do zasilania echo. Zawszę będzie można złodziejkę dać i telefon podładować ;)

Chyba że macie jakieś lepsze sposoby na to?

• 0

Sezon tuż tuż więc należało dokończyć instalację. Główne przewody 25mm2 przeciągnięte pomiędzy bakistami.

Po pierwszej próbie i zakleszczeniu musiałem kabel wyciągać wciągarką do łódki. Musiałem zdjąć łódkę, postawić na boku i poszło już łatwo.

W bakiście przedniej wylądował akumulator i podłączona jest wciągarka. W tylnej bakiście podłączony silnik spalinowy.

Hebel bezpośrednio na akumulatorze.

Podstawa już zrobiona. Dalej w planach wyświetlacz napięcia, oświetlenie pokładu, oświetlenie nawigacyjne, wyprowadzenie napięcia pod echosondę.

post-64215-0-93067600-1650553609_thumb.jpg

post-64215-0-94256300-1650553635_thumb.jpg

post-64215-0-79635000-1650553665_thumb.jpg

post-64215-0-77162800-1650553701_thumb.jpg

• 0

odkopię temat bo przez 6 dni miałem okazję testować Victron Orion-Tr Smart 12/24-15 A

2 aku 100Ah spięte na 24V do dziobówki, aku rozruchowy Yuasa 80Ah MarineLine

przez cały ten czas aku do dziobówki nie potrzebowały byc ładowane, Pierwszego dnia nie było uruchomionego ładowania przez Victrona, dzięki temu sprawdziłem ile poszło prądu, i było to 30% pojemności. Dziennie na wodzie 10-12 godzin, łodź 5metrów długa, 2m szeroka z dużą ilością sprzętu i 2 osoby. Alternator wg producenta daje maksymalnie do 15A. Wg aplikacji prąd ładowania oscylował wokół 3-4A podczas używania silnika spalinowego. Silnik w tym czasie zrobił ok 25mth. Ostatniego dnia na koniec pływania akumulatory Lifepo4 wg aplikacji producenta miały 59% pojemności.

wg mnie rozwiązanie sprawdza się, bo nie musiałem ani razu wyjmować dwóch aku do ładowania.

• 0

Cześć,

Panowie podpowiecie jak rozwiązać sprawę Aku?

Do tej pory miałem w Łodzi spaline bez rozruchu i ładowania, więc miałem akumulator 100ah lifepo4 do dziobówki i Aku żel 20ah do echo.

Teraz kupiłem Suzuki 30 z rozruchem i trymem więc muszę coś pozmieniać. Jest opcja podpiąć lifepo4 jako rozruchowy ? Gdzies obiło mi się o uszy że jest problem z ładowaniem lifepo4 z silnika, a jakby odłączyć ładowanie?

Chciałem dokupić poprostu kwasiaka do spaliny ale zależy mi na jak najmniejszej wadze zestawu i zastanawiam się czy można to zrobić inaczej?

• 0

Cześć,

Panowie podpowiecie jak rozwiązać sprawę Aku?

Do tej pory miałem w Łodzi spaline bez rozruchu i ładowania, więc miałem akumulator 100ah lifepo4 do dziobówki i Aku żel 20ah do echo.

Teraz kupiłem Suzuki 30 z rozruchem i trymem więc muszę coś pozmieniać. Jest opcja podpiąć lifepo4 jako rozruchowy ? Gdzies obiło mi się o uszy że jest problem z ładowaniem lifepo4 z silnika, a jakby odłączyć ładowanie?

Chciałem dokupić poprostu kwasiaka do spaliny ale zależy mi na jak najmniejszej wadze zestawu i zastanawiam się czy można to zrobić inaczej?

Problemów jest kilka.

1. Lifepo zależy jaki masz BMS. Jest opcja, że przy rozruchu BMS wyłączy aku - wymaga co najmniej przetestowania.

2. Problem z ładowaniem LFP jest taki, że BMS działa zero-jedynkowo. Może się zdarzyć, że odetnie ci baterię w czasie ładowania, co grozi sfajczeniem regulatora napięcia. Możesz ten problem rozwiązać w na dwa sposoby - zainwestować w specjalne zabezpieczenie, co nie jest tanie, albo ładować te 20Ah lub inny kwas równolegle z LFP - ale to może generować zakłócenia z elektryka na echu (zakładam, że z tego powodu masz osobną baterię).

Ja bym poszedł w opcję wywalić 20Ah i wstawić coś większego, zasilająco-rozruchowe do echa i silnika - jak sugeruje kolega wyżej. Coś typu EXIDE Dual 80Ah czy Varta EFB 60Ah, ZAP Energy Plus 60Ah. Od tych 10-13 kilko dodatkowo chyba świat się nie zawali? Miałem taki układ i działało to bezproblemowo. W razie W masz szarpankę.

• Like 1

• 0

Ja mam od roku coś takiego podłączone.Mam jeden aku lifepo4 100 ah podpięty pod silnik 30 hp i nic  na razie się nie dzieje. BMS przy rozruchu czy podczas ładowanie jeszcze nie razu nie wywalił.

https://skiff.pl/mozliwe-topologie-systemu-lfp-na-jachcie/

https://battlebornbatteries.com/product/sterling-power-alternator-protection-device-for-12v-alternator/

Edytowane przez pingvinas
  • Like 2

• 0

Separator nie, mam założonego victrona. Spalina ładuje mi rozruchowy 12v kwasa.gdy ten osiągnie ponad 13v to ładuje aku do dziobowki LIFEPO4 24V (2x 100Ah 12V). Przy normlanyn pluwaniu przez tydzień nie trzeba ładować aku od dziobowki. Sa wersje również do ładowania 12v

• 0

Wuran możesz podlinkowac victrona albo dać opis konkretnego modelu?

ma to sterowanie przez BT, ustawia sie napięcia i czas po osiągnięciu jakiego napięcia w aku rozruchowym ma sie włączać

Przy yamaha 50hp, aku kwasowym yuasa marine line 80ah, prąd ładowania jaki idzie na 24V (choć to pewnie ze 29V) nie przekracza 5A zwykle oscyluje koło 2-3A, ale wystarcza aby utrzymać napięcie w aku lifepo4 na poziomie powyżej 50% po tygodniu pływania o ile zacząłem na 100%. normalne wędkarskie pływania, na razie ten Victron ma przepracowane z kilkanaście dni pracy po 10-15h dziennie na każdej z dwóch łodzi. Pływanie po akwenie o powierzchni ok 10km2

post-59765-0-38140200-1656267059_thumb.jpg

Edytowane przez wuran

• 0

Panowie,

czy mógłby ktoś z Was tak bardzo prosto powiedzieć jak podłączyć ten słynny BEP do dwóch akumulatorów. Chciałbym ładowac z silnika dwa akumulatory: startowy i drugi od echo. Owszem znalazłem schemat podłączenia BEP, ale je tego nie rozumiem i sie tego nie wstydzę. Każdy stworzony jest do innych rzeczy :D

Potrzebuję prostych wskazówek np. które przewody podłączyć pod zaciski na BEP, co zrobić z pozostałymi itd. dziękuję bardzo za pomoc oraz cierpliwości wyrozumiałość.

• 0

W bep masz 3 przyłącza, dwa plusy i jeden minus. Powinny być opisane. Minus z bep podłączasz do minusa pierwszego akumulatora (głównego) plus nr 1 z bep podłączasz do plusa aku głównego. Plus nr 2 z bep podłączasz do plusa akumulatora dodatkowego. Prowadzisz minus z akumulatora głównego do minusa akumulatora dodatkowego.

Źródło prądu, czy to ładowarka czy silnik spalinowy lub oba podłączasz do plusa i minusa akumulatora głównego.

Na plusach obu akumulatorów warto mieć bezpieczniki np. 15A

Tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• 0

Dziękuję Sławku za pomoc w tej sprawie.

Wygląda zatem na to, że oba akumulatory mają być jakby połączone ze sobą równolegle minus z minusem, a plus poprzez BEP z plusem.

Zgadza się?

Czy ten minusowy kabelek z BEP musi koniecznie być podpięty pod akumulator główny (rozruchowy), pytam ponieważ w miejscu montażu tego BEP łatwiej byłoby mi podpiąć pod minus dodatkowego akumulatora, a skoro minusy obu akumulatorów są połączone, to chyba nie ma większej różnicy? Chyba, że się mylę?