Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam i taki AMP, ale typ podłączenia do przewodu taki sam jak w tym AGU. Nie wiem gdzie tam był słaby styk, czy na kablu czy na bezpieczniku. Ale po tym doświadczeniu to przerobię te główne na MIDIVAL i tam nie powinno być problemów z kontaktem i grzaniem. Najwyżej będę woził kluczyk do śruby M5 w razie W.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie może ktoś podpowie gdzie szukac przyczyny a może poprostu zje..ne aku. Sytuacja wygląda tak jak w filmie

https://photos.app.goo.gl/rNqW5HXdxJvLRgdSA

akumulatory świeżo po okresie gwarancyjnym. Nie wiem kiedy to się stało bo jak działało to nie zaglądałem do nich . Ale tak się teraz zastanawiam czy nie szukać jakiegoś problemu w mojej instalacji która wygląda tak:

Jeden akumulator rozruchowy i podpięta do niego przez skrzynkę z bezpiecznikami cala elektryka łodzi. Drugi tylko na dziobowkę. Oba spięte są masą i dodatkowo jest zamontowany dvsr czyli teoretycznie są razem podłączone przez jakiś czas . Mam też zamontowaną na stałe automatyczną podwójną ładowarkę mastervolta 10a wjeżdżamy do garażu i podłączam do kontaktu i oba się ładują . Wczesniej się nad tym nie zastanawiałem ale teraz to juz nie mam pewności czy to nie jest błąd bo niby aku są ładowane oddzielnie ale dvsr pewnie je wtedy spina razem i czy to nie spowodowało spuchniecia tych aku?

• 0

Nic się nie stanie, chociaż to bez sensu. Można ładować oba z jednego prostownika po spięciu przez dvsr. Przy wpięciu równoległym to nie jest jakiś problem, nawet jak masz rozruchowy kwas i zasilający żel - oba ładujesz programem do żela.

• 0

Ale są połączone tylko masa dvsr przezuca + przy danym napięciu, może ladowarka daj zbyt duże napiecie, prad 10A raczej nie powiem zrobić krzywdy kwasom. Jak były te upały Łódź stoi na zewnątrz??

Łódź stoi w garażu. Ladowarki nie sprawdzałem jeszcze

• 0

Nic się nie stanie, chociaż to bez sensu. Można ładować oba z jednego prostownika po spięciu przez dvsr. Przy wpięciu równoległym to nie jest jakiś problem, nawet jak masz rozruchowy kwas i zasilający żel - oba ładujesz programem do żela.

To gdzie szukać przyczyny tego spuchniecia?.

• 0

Wygląda jakby się zagotowały i nie było jak ujść gazom. Może w tym modelu trzeba otworzyć korki?

Nigdzie takiej informacji nie znalazłem. Jakas może partia wadliwa . Albo 2 lata koniec gwarancji i koniec życia. Jeden nie trzyma wcale już a drugi działa normalnie .Boje się teraz nowe podłączyć bo jak coś w instalacji spieprzone to żeby nowych nie zajechać

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Też.mi to wygląda na zagotowanie, sprwadz ladowarke. Jak by instalacją była felerna to predzej by ją spaliło

Sprawdzilem teraz na ładowarkę to na obu wyjściach podaje 13.33v teraz jeszcze znalazłem na wszystkich przewodach od ładowarki są też bezpiecznik pozakladane 32v 14a .

Zajrzałem też do środka w obu płytki na wierzchu płynu nie widać 4cd7b5e798841900b833a4d26746dffa.jpg

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Wygotowało elektrolit. Niestety perspektywy są słabe. można spróbować dolać wody, ale z tego co pamiętam, to po takich akcjach duże prawdopodobieństwo aku = śmietnik. Trojany niestety nie są bezobsługowe. Poza tym przy rozdętej celi ciężko powiedzieć ile tej wody - nad płyty to za bardzo rozcieńczy. Można spróbować ścisnąć i dopełnić 

Edytowane przez psulek

• 0

Wygotowało elektrolit. Niestety perspektywy są słabe. można spróbować dolać wody, ale z tego co pamiętam, to po takich akcjach duże prawdopodobieństwo aku = śmietnik. Trojany niestety nie są bezobsługowe. Poza tym przy rozdętej celi ciężko powiedzieć ile tej wody - nad płyty to za bardzo rozcieńczy. Można spróbować ścisnąć i dopełnić

Czyli można przyjąć ze ja zjeb...em nie sprawdzając poziomu elektrolitu?

• 0

Panowie, zapytanie odnosnie takiego scenariusza:

Na lajbie chce oprocz dziobowki xi3 na 12V zalozyc traxxis 80 lb 24 V. 

Czy posiadajac na lodce tylko 2 akumulatory jest sposob by podlaczyc instalacje tak, by naprzemiennie uzywac jednego z dwoch silnikow (tj. kiedy plyne na traxxisie wowczas nie uzywam dziobowki i vicewersja)? Myslalem nad takim przelacznikiem:

https://fox-boats-shop.pl/pl/p/PRZELACZNIK-AKUMULATORA-1224V-121-2OFF/442

• 0

Panowie, zapytanie odnosnie takiego scenariusza:

Na lajbie chce oprocz dziobowki xi3 na 12V zalozyc traxxis 80 lb 24 V. 

Czy posiadajac na lodce tylko 2 akumulatory jest sposob by podlaczyc instalacje tak, by naprzemiennie uzywac jednego z dwoch silnikow (tj. kiedy plyne na traxxisie wowczas nie uzywam dziobowki i vicewersja)? Myslalem nad takim przelacznikiem:

https://fox-boats-shop.pl/pl/p/PRZELACZNIK-AKUMULATORA-1224V-121-2OFF/442

Ten przełącznik realizuje połączenie równoległe a nie szeregowe. Najlepsze rozwiązanie przy dwóch bateriach, to jedna 12 a druga 24v.

Edytowane przez psulek

• 0

A czy jest mozliwosc ulozenia instalacji i odpowiednich przelacznikow tak, aby:

1. Scenariusz: 2 Aku podpiete szeregowo w napieciu 24 volt pod Traxxisa 80 lb

2. Scenariusz: 2 Aku podpiete rownolegle w napieciu 12 volt pod dziobowke

Rozumiem ze wowczas, kiedy chce przelaczyc sie na scenariusz 2, patrzac na ten schemat powyzej pomiedzy lewym i prawym aku na tym kablu w srodku musialoby za kazdym razem nastepowac rozlaczenie, by uniknac zwarcia.