Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jaka cena taki przewód. W tej cenie to płacisz za grubość otuliny a nie przekrój przewodu. Porządny kabel rozruchowy swoje kosztuje.

A krokodyle raczej też nie będą Ci potrzebne, tylko klemy. Więc zakup bez sensu.

Zwykły sklep elektryczny, kup przewód, poproś o zaciśnięcie oczek do klem i pływaj.

• 0

Ja bym brał 16mm spawalniczy. Te 4,5m to jeszcze pociągnie. Producent podchodzi trochę asekuracyjnie. Większość i tak pływasz na niskich poborach. 10mm to moim zdaniem za mało. W silniku masz jeszcze 1,5m przewodu - może będziesz w stanie to wykorzystać? Pewnym rozwiązaniem jest dociągnięcie 16mm pod sam silnik i zmiana przewodu fabrycznego na 10mm 0,5-0,7m. Miałem tak zrobione, bo fabryczne przewody były za krótki, a znowu nie chciało mi się kombinować ze zwijaniem i układaniem nadmiaru. W takim układzie spadki są niższe niż na 25mm i fabrycznym przewodzie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Skracać  fabrycznych nie chcę , żeby była możliwość zabrania silnika też na  pożyczone łódki.

W mojej łódce chcę te przewody wpiąć na stałe pod motylki  w misie silnikowej i dociągnąć do przedniej bakisty gdzie będzie aku.

po tym co napisaliście to  już 16 lub 25mm.Znalazłem na alledrogo jednożyłowe oznaczone LGY  https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-linka-lgy-h07v-k-16mm2-czerwony-5163953551

Pociagnąłbym taki jeden czarny jeden czerwony  ,żeby się nie myliły. :)  Nada się to?  

• 0

Jako iż nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi to zapytam. Przerabiał ktoś ładowanie Lifepo4 na łodzi z alternatora silnika zaburtowego? Obecnie mam 2x AGM 75 Ah ale zapotrzebowanie mocno wzrosło a łodke też przydało by się odciążyć. Elektryk na rufie 40lbs, elektryk na dziobie 45lbs, Lowrance 9 cali, Garmin 10 cali + GLS 10 + Panoptix, oświetlenie łodzi, pompka, USB itp. Docelowo planuje wsadzić 2x Lifepo4 100Ah. Jeden do silników a drugi do echo i reszty. Do tego planuję właśnie podpiąć ładowanie z alternatora. Silnik 30km daje od 5 do 13A w zależności od obrotów. Czy ładowarka Victron Orion Tr 12/12 18A załatwi sprawę czy są inne alternatywy?

• 0

No to masz trochę zapas prądu w tym kwasie z uwagi na jego pojemność. Nie wiem jak ten Victron działa ale montując go do akumulatora kwasowego powiedzmy 50 - 60Ah przy prądzie ładowania z silnika 15A ( to jest prąd maksymalny nie ciągły). To będziemy mieli ciągle włączenia i wyłączenia przez zabezpieczenie przed rozładowaniem Aku rozruchowego ponieważ będzie deficyt prądu. Chyba że ten Victron ma możliwość ograniczenia prądu wyjściowego.

• 0

Czemóż to? Alternator max daje 13A na przelotach wiec sumując w ciągu dnia naładuje te 5-10Ah więcej.

Zapewne dlatego, że na takiej ładowarce są straty i dając 10A potrzebuje i tak 12-13 na wejściu. IMHO - prostszy układ to ładowanie  z pominięciem figo-fago. Za 60 PLN układ  AVT1877/P , do tego przekaźnik 40-60A, gniazdo przekaźniak i masz DVSR z opcją ustawienia parametrów jak ci pasuje. AVT włącza/wyłącza duży przekaźnik który spina LFP równolegle do kwasa, o ile napięcia w instalacji są odpowiednie. Prosto, taniej, przyjemniej, wydajniej, kilka stów w kieszeni - lepie za nie kupić dodatkowe Ah. 

Edytowane przez psulek

• 0

witam, czy ktos moze spojrzec na idee tego schemtu . Robie projekt elektryki do lodzi. Generalnie chce kupic dziobowy i rufowy silnik elektryczny na 24 V ( przyokazji pytanie czy warto Motorguide brac z sonarem Xi5, czy moze bialego na salt water - nigdy nic nie wiadomo). Ale poniewaz mam "kampera - ktorego tez jeszce niedokonczylem) chce wykorzystac - na wszelki wypadek , Lifepo4 12V 280 AH. Dlatego  wciskam go w uklad , z mozliwoscia ladowania 100 AG 24v. 

post-51573-0-57719700-1681824069_thumb.jpg

Scan73 (1).pdf

Edytowane przez goreip

• 0

post-65218-0-54117500-1687511385_thumb.png

Nie polecam takich bezpieczników w waszych instalacjach do silników elektrycznych. Bezpieczniki te przy maksymalnym poborze prądu (30-40A) przez kilkanaście sekund przerywają, ale nie wywala bezpiecznika. Powoduje to, że silnik się wyłącza i przestaje płynąć.

Sprawdzane na Motorguide xi3, terrovie 12v i ulterze 24v. Dwa takie same bezpieczniki, kupowane w odstępach 3 lat, takie same objawy i problemy.

• Like 2