Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W rzeczywistości to wyglada jak by końcówki ,,1,, były w miejscu blaszek ,,2,,

Kupując inne złącza miałem nadzieje ze wymienię blaszki na konektory(dzięki siarq) ale rozmiar minimalnie się różni …

Edyta ciężko wytłumaczyć czego się szuka jak się człowiek nie zna :)

post-53326-0-56844400-1735469277_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw

• 0

Czytałem "mydło i powidło" na tym etapie remontu łódki wiedza mało istotna.

Wiadomo Romana to mała łódka i instalacja powinna być raczej prosta,

wiadomo tesz, że remontu nie będę zaczynał od instalacji bo jej niema,

chodzi o to żeby już po remoncie nie okazało się że nie ma jej jak zrobić.

Widziałem, a może czytałem że na tym etapie montuje się rurki z PCV,

w których przeciąga się przewody elektryczne.

No i bez przesady, nie zamierzam z łódki robić choinki.     

• 0

Nie mam możliwości teraz zrobić odpowiednich zdjęć :(

Ale widać na jednym że blaszki są dość grube

kup sobie dwie sztuki i wymień przy aku i silniku. Ja używam tych

https://allegro.pl/oferta/kostka-zlacze-typ-anderson-sb50a-10mm2-czerwona-13371986471

mam tak podłączone motorguide ix5 do aku, jak również wyciągarkę elektryczną do łódki

• 0

Koledzy prośba o radę (opinię) - mam przewód dwużyłowy 10 AWG długości 450 cm i planuję go użyć do połączenia aku z przedniej bakisty do sinika na rufie (12V 60 Lb)

Czy będzie to dobry wybór? (wystarczający przekrój?) 

Czy raczej zapomnieć i zdecydowanie szukać grubszego (ile AWG..?)

• 0

Dzięki Adam, a masz może jakiś namiar gdzie rozsądnie w PL  kupić te 4-5mb (dwie żyły) ..? 

Czy pozostaje szukanie na Aliexpres lub Temu..?

I jeszcze jedno, czy lepszy będzie takie w osłonie silikonowej np ten:

https://allegro.pl/oferta/przewod-silikonowy-6-awg-czerwony-1mb-6awg-16mm2-17159134144

czy może taki spawalniczy:

https://www.temu.com/pl/goods.html?goods_id=601099641111727&sku_id=17592682058671&_x_sessn_id=n699gfne88&refer_page_name=shopping_cart&refer_page_id=10037_1737661853566_hr4zg6p5bq&refer_page_sn=10037

Edytowane przez ubot

• 0

Spawalniczy 25mm2 i po kłopocie.

Na 10mb przewodu 16mm2 przy 12V i prądzie 50A masz 9% spadku napięcia.

Na 10mb przewodu 25mm2 przy 12V i prądzie 50A masz 5,7% spadku napięcia.

Dla 10mm2 spadek na 10m wynosi aż 14,4%

Do obliczenia liczymy obie żyły ( mając 5m od akumulatora do silnika obliczamy spadek dla 10m)

AWG 6 to około 13,3mm2

Przykładowy kabel: https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-spawalniczy-25mm2-miedz-11748881993

Edytowane przez binio1111

• 0

Spawalniczy 25mm2 i po kłopocie.

Na 10mb przewodu 16mm2 przy 12V i prądzie 50A masz 9% spadku napięcia.

Na 10mb przewodu 25mm2 przy 12V i prądzie 50A masz 5,7% spadku napięcia.

Do obliczenia liczymy obie żyły ( mając 5m od akumulatora do silnika obliczamy spadek dla 10m)

Przykładowy kabel: https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-spawalniczy-25mm2-miedz-11748881993

Ale ten 25mm2 nie wejdzie żyłą do końcówki złącza Andersena 50A..

Dla mnie to istotne bo wszystko mam poprzerabiane na te złączki..

Edytowane przez ubot