Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i co z tego. Odplatasz kilka drucików i odcinasz (usuwasz niezbędne minimum)

Wkładasz na ciasno i zaciskasz praską lub lutujesz. Będzie spadek napięcia na złączu i owszem ale nie taki , jak na całym pocienionym przewodzie.

Jak Ci nie szkoda prądu to daj 10mm2. Działać będzie. Może się kabel robić ciepły bo spadek napięcia ( stratę) zamienis w ciepło a nie napęd silnika

Mateos do Anderson 50 chyba nie znajdzie 25mm2. Kiedyś kupowałem na aliku Andersony 50ki to max znalazłem AWG 4 ( 21,15mm2) I były dużo droższe od standardów

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

16mm spokojnie starczy, przecież na maksa się rzadko pływa, a i ten spadek nie jest taki duży - poprawiając kolegę binio1111 - 4% przy 50A/12V, 2% przy 25A/12V, zakładając odległość odbiornika 4,5m. Wiec nie ma o co drzeć szat. Jak już chcesz walczyć ze spadkami, to wywal oryginalny przewód 6mm i zarób sobie dwa kabelki 0,5m 10mm2 (spokojnie się da) i podepnij do grubszych. Zyskasz wwięcej, bo na 2m kabla 6mm tracisz prawie 5% a na pół metra 10mm - 0,7. 

• 0

16mm spokojnie starczy, przecież na maksa się rzadko pływa, a i ten spadek nie jest taki duży - poprawiając kolegę binio1111 - 4% przy 50A/12V, 2% przy 25A/12V, zakładając odległość odbiornika 4,5m. Wiec nie ma o co drzeć szat. Jak już chcesz walczyć ze spadkami, to wywal oryginalny przewód 6mm i zarób sobie dwa kabelki 0,5m 10mm2 (spokojnie się da) i podepnij do grubszych. Zyskasz wwięcej, bo na 2m kabla 6mm tracisz prawie 5% a na pół metra 10mm - 0,7. 

Te kable przy samym silniku już mam zmienione, a teraz właśnie będę robić połączenia w nowym Silverku i dla tego chcę od początku zrobić dobrze i docelowo..

• 0

Można pogrubiać kable, albo … je skracać. Aku do dziobówki mam w bakiście dziobowej. Aku do rufowego mam w tylnej, bocznej, kabla tylko tyle ile trzeba.

Poza tym jak pisze Psulek spadki nie są aż tak duże. Jakby były, to by oryginalne kable przy silnikach były 25 …

Do tego warto pomyśleć o dwóch aspektach:

- spadek napięcia na kablu co nam zabiera? Energię. Albo grzejemy kabel albo … silnik i przełączniki.

- do tego dostarczenie tych 2-4% więcej na silnik jaki daje nam zysk? Energii zużyjemy tyle samo, czy zauważymy przyrost prędkości? Moim zdaniem nie. RFem 390 czyli dość lekką łódką na samej dziobówce czy rufowym płynę 5, max 6km/h ale na dwoch razem juz tylko z 7,5km/h … to nie działa tak, ze dostarczenie 4% energii doda nam 4% prędkości. Będzie to niezauważalne. (Oczywiście wiem, ze brakuje też już skoku śruby, ale na niższych biegach tez się nie sumuje)

Ja bym jednak zaufał producentowi, który oryginalny kabel jakoś dobrał i raczej policzył.

Jestem raptus.  ;) czasem płynę na full, na oryginalnym ale krótkim kablu i … w rufowym mam już trzeci przełącznik biegów … każdy się w końcu topi albo przegrzewa i kruszeje.

Edytowane przez Qh_

• 0

Poza tym jak pisze Psulek spadki nie są aż tak duże. Jakby były, to by oryginalne kable przy silnikach były 25 …

Napisał Qh_

Tym stwierdzeniem wykazałeś brak zrozumienia co do tematu spadku napięcia.

Czy oryginalny kabel w silniku ma 5m długości? Nie nie ma. Spadek napięcia zależy od długości przewodu. Im dalej tym musi być grubszy. Krótki kabel między akumulatorem a silnikiem może być cieńszy.

• 0

Ubot.

Mam Silvera 405. Kable od akumulatora z przedniej do tylnej bakisty 25mm2. Tam zamontowana szyna połączeniowa/rozdzielcza.

Od szyny już można cieniej.

Przykładowa szyna :

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:

24,21zł | DaierTek Bus Bar 12V 150A Mini blok dystrybucji zasilania z pokrywą 4 x 5/16 " słupki dla morskich samochodowych układów słonecznych

https://a.aliexpress.com/_Ew8HnXS

Sławek Długosz: Good jop

• Like 1

• 0

Można pogrubiać kable, albo … je skracać. Aku do dziobówki mam w bakiście dziobowej. Aku do rufowego mam w tylnej, bocznej, kabla tylko tyle ile trzeba.

Tym oczywiście też wykazuję brak zrozumienia spadków. :D To wyciąłeś, pewnie przypadkiem.

Bedąc inżynierem z ciagle odnawianymi uprawnieniami 1kV mógłbym wyliczać. Tylko po co, skoro w tym wypadku logika wystarcza i że tak powiem … doświadczenia własne.

Ale jak ktoś chce, może liczyć. %zysk w energii, pomnożyć przez sprawność silnika, skorygować o opory nautyczne, poślizg śruby, ciężar łódki, temperaturę otoczenia, jakoś i czystość zastosowanych wtyczek/polaczeń.. Można, tylko po co, skoro zysk jest pomijalny?

• Like 1

• 0

Panowie rzucicie okiem, czy umiejscowienie bezpieczników jest zasadne w tym układzie? Jaki mam sens ładowanie według rekomendacji producenta 60A na wyjściu i 30 A na wyjściu ładowarki DC-DC 12/24V 10A? Czy na prądowym przewodzie do kwasówki rozruchowej też dać "hebel"? 

Instalacja-Open.jpg

• 0

Na ładowaniu dałbym bezpiecznik a hebel nie zaszkodzi dołożyć . 

Kable od ładowania 16  m 2 Cu  to przesada .wystarcza 2,5 mm 2 Cu .

Ja w mojej łódce stosowałem kable silikonowe modelarskie do pakietów Litowych .

Bardzo fachowo rozrysowany projekt instalacji .

Dodaj sobie jedno gniazdo wysokoprądowe np do podłączenia ładowarki kolegi któremu rozładował sie akumulator.

Jeśli chcesz dodaj oświetlenie burtowe zielone i czerwone tylko patrzeć jak będzie przymusowe .

Nie wiem jak Wam ale mi zawsze śniedzieją gniazda bezpieczników rurkowych chyba tablice zmiennie na automaty .

• 0

Nie jestem sprzedawcą przewodów i tu napisze że przewód silikonowy 2,5 m2 Cu linka przeniesie max 36 A 

Sklep poważny w którym ja kupuje AVT tak go opisuje .cena wysoka przewodu ale coś za coś .

Ze względu na spadek napięcia od silnika elektrycznego do akumulatora około 2 metry  dałem 25 mm 2 Cu linka silikonowa .

Połączenia do przewodów Amass  lub Anderson.

• 0

Nie wiem jak Wam ale mi zawsze śniedzieją gniazda bezpieczników rurkowych chyba tablice zmiennie na automaty .

Różnica między 16mm2 a cieńsze przewody, to kilkadziesiąt peelenów. Cała linia ładowarka-aku-dziobówka będzie w tym rozmiarze. Linia ładowarka-aku-plotery docelowo ma być na ostatnim etapie pocieniona do 6mm2 lub 10mm2(aku-plotery).

Pisząc bezpieczniki, miałem na myśli te ustrojstwa. Jak Wam się to sprawuje jako bezpiecznik i wyłącznik jednocześnie?

614beaWD1IL._SL1000_.jpg

• Like 1

• 0

Panowie rzucicie okiem, czy umiejscowienie bezpieczników jest zasadne w tym układzie? Jaki mam sens ładowanie według rekomendacji producenta 60A na wyjściu i 30 A na wyjściu ładowarki DC-DC 12/24V 10A? Czy na prądowym przewodzie do kwasówki rozruchowej też dać "hebel"? 

Instalacja-Open.jpg

Jak myślisz kolego jakie będą musiały być obroty silnika żeby ładowanie okazało się skuteczne?

• 0

Według mnie nie ma co przesadzać z grubością kabli - do centralki od elektroniki wystarczy 4mm2, a do silnika 16mm2 to świat z głową. Sam w zeszłym roku robiłem nową instalację w swojej łodzi i właśnie takich przewodów używałem.

• 0

Powyżej 2000RPM - to już było wyjaśnione wcześniej przez kol. @Wuran, a w czym rzecz?

Z tego co ja się dowiedziałem to takie ładowanie ma jedynie sens na wysokich obrotach silnika czyli praktycznie na przelotach.Teraz trzeba by to policzyć czy wogóle warto w to się bawić bo raczej w większości pływamy na wolnych obrotach silnia i jaka kozysc z tego osiągniemy?

• 0

Powyżej 2000RPM - to już było wyjaśnione wcześniej przez kol. @Wuran, a w czym rzecz? 

Przy takich obrotach to ladowanie bedzie "zadne" , a stosowanie do ladowania Victrona to juz całkiem mija sie z celem. Ten układ ze zdjęcia moze ma i sens jak ktos leci na miejscówkę godzinę na minimum 70% gazu wtedy doladuje uwaga potężne  17Ah minus straty oczywiście. Przy 2tys obr to nie wiem czy da chociaż 8A - to tak strzelam. Bawiłem sie w takie układy co prawda w mniejszym silniku ale na takich obrotach to nie ma sensu, jedyna rozsadna opcja to podłączyć bezpośrednio akumulator rozruchowy i dac VSR jako takie dodatkowe doładowywanie drugiego aku. 

Edytowane przez haukii
  • Like 1

• 0

Przy takich obrotach to ladowanie bedzie "zadne" , a stosowanie do ladowania Victrona to juz całkiem mija sie z celem. Ten układ ze zdjęcia moze ma i sens jak ktos leci na miejscówkę godzinę na minimum 70% gazu wtedy doladuje uwaga potężne  17Ah minus straty oczywiście. Przy 2tys obr to nie wiem czy da chociaż 8A - to tak strzelam. Bawiłem sie w takie układy co prawda w mniejszym silniku ale na takich obrotach to nie ma sensu, jedyna rozsadna opcja to podłączyć bezpośrednio akumulator rozruchowy i dac VSR jako takie dodatkowe doładowywanie drugiego aku.

Dzięki wielkie kolego,potwierdziłeś dokładnie to z jakiego powodu odpuściłem sobie taką instalację.Zaciekawila mnie bardzo ta druga rozsądna opcja a w szczególności co to jest VSR?Mam prośbę żebyś bardziej rozwinął temat.

• 0

Przekaźnik który przełącza ładowanie do drugiego akumulatora po przekroczenia napięcia na pierwszym. Tzn silnik ładuje akumulator rozruchowy , jak przekroczy napięcie 12.8 to dołącza drugi akumulator i zaczyna go również ładować.

post-77710-0-62180400-1739743099_thumb.jpg

Edytowane przez haukii
  • Like 1

• 0

Przekaźnik który przełącza ładowanie do drugiego akumulatora po przekroczenia napięcia na pierwszym. Tzn silnik ładuje akumulator rozruchowy , jak przekroczy napięcie 12.8 to dołącza drugi akumulator i zaczyna go również ładować.

attachicon.gif maxresdefault.jpg

Proszę wyjaśnij jeszcze kolego czy można w ten sposób bezpiecznie ładować akumulatory żelowe i lifepo4?Czy wartości uzyskane będą wyższe niż przy instalacji omawianej powyżej?

• 0

Z tego co ja się dowiedziałem to takie ładowanie ma jedynie sens na wysokich obrotach silnika czyli praktycznie na przelotach.Teraz trzeba by to policzyć czy wogóle warto w to się bawić bo raczej w większości pływamy na wolnych obrotach silnia i jaka kozysc z tego osiągniemy?

Ja przerabiałem Victrona 12/12/30A przy silniku 115 koni i też słabo było z ładowaniem, rzadko kiedy się załączał.

Proszę wyjaśnij jeszcze kolego czy można w ten sposób bezpiecznie ładować akumulatory żelowe i lifepo4?Czy wartości uzyskane będą wyższe niż przy instalacji omawianej powyżej?

Lifepo4 ma za wysokie napięcie, aby użyć do niego standardowego vsr.