Skocz do zawartości
  • 0

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

Krzysztof Kacprzak

Pytanie

Proszę o opinie kolegów na temat   jak byście widzieli  instalacje elektryczna w swojej łodzi.

I nie mówię tu o prostej instalacji do sondy czy do podłączenia silnika elektrycznego.

Przykład: W łodzi jest silnik spalinowy z ładowaniem akumulatora, echosonda, silnik elektryczny i kilka odbiorników jak pomp zęzowa, oświetlenie ,gniazdo zapalniczki itp.

Czy dawać do tego jeden duży akumulator czy lepiej duży(75-100ah) do elektryka a mały (17 ah)do sondy i pozostałych i ładowanie z silnika pod ten mały ? Taki mały starcza do odpalania silnika 20 koni (sprawdziłem) Czy wystarczy jeden duży i wszytko pod niego? A jak nie ma ładowania akumulatora i padnie aku to sonda nie będzie działała ..i to źle. Jak jest ładowanie to sonda działa na samej spalinie (sprawdziłem). A jak będzie jeden duży do rozruchu i elektryka czy dawać bezpiecznik automatyczny ? wytrzyma?

A jak jest silnik np 25 koni z rozrusznikiem bez szarpanki to nie można elektryka i spaliny podłączyć pod jeden bo na zapych łódki się nie odpali.  A czy stosować wyłączniki główne. A jak jest automatyczna pompa zęzowa czy podłączyć ją poza włącznikiem głównym?   I takich pytań się robi 1000 a jak do tego dodać więcej akumulatorów (+ rozruchowy) i instalacje ładowania z pomostu z wbudowaną w łodzi ładowarką,  z seperatorami ładowania z silnika spalinowego itp..............

I niekiedy jeszcze zegary silnika i ich podświetlenie, które ma się włączać po włączeniu włącznika głównego czy po odpaleniu silnika ...i czy wskaźnik poziomu paliwa i voltomierz ma działać(pokazywać) zawsze czy tylko jak jest odpalony silnik.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spadek na zwykłej prostowniczej to około 0,7V a Schotk"e około 0,2V czyli praktycznie nic.

To jest minimum, od którego startuje. Sprawdź sobie charakterystyki tych diód. Skórka za wyprawkę. Przy 10A masz już ~0,5V vs ~0.7V dla diody 30A. A i tak nie przebije zwykłego przekaźnika. Obecnie najtańsza metoda to moduł AVT1877 i sterowanie przekaźnikiem jakim sobie zamarzysz. Ale różnica w cenie nie jest powalająca do gotowego rozwiązania.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Pierwsze rozwiazanie dla powiedzmy kwasowych aku to vsr np https://www.mazuria.com/przekaznik-vsr-ladowanie-dwoch-akumulatorow.html jak masz jakies lifepo4 to cos w typie:

https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sterling-power-bbw1236-12v-36v-ip68-20a-9626229027 sa wersje tej ostatniej dla 12v i 24v

Edytowane przez wuran

• 0

Tym bardziej że alternator w samochodzie jest dostosowany do wyposażenia elektrycznego auta, silnika, w związku z tym też do akumulatora. Dodatkowe obciążenie może spowodować że jesienią przy niskich temperaturach możesz nie odpalić auta później po takich zabiegach.

• 0

Więc tak, crizz, daruj sobie zabawy z prądem, to niebezpieczne. Średnio alternator w aucie wytwarza około 100A z czego myślę max idzie na 10A na ładowanie akumulatora, reszta na obsługę urządzeń. W nowych samochodach może to być już nawet 30A do ładowania, jeżeli jest aku agm 90Ah, i tu są alternatory generujące około 140A. Podjedź do dobrego elektryka samochodowego, niech wyodrębni Ci kolejne kabelki zasilające do drugiego akumulatora, jak to odpowiednio podłączy pod regulator to będziesz sobie doładowywał Aku. Gdy to będzie agm np. 100Ah to przy odpowiednich ustawieniach naładujesz ten Aku w około 3,5 godziny. Pamiętaj jednak, że przy drugim Aku ładowanym podczas jazdy, lepiej wyłączyć klimę lub grzane fotele które mogą przy 4szt pobierać nawet 40A. Generalnie jest to spokojnie wykonalne a sam musisz podjąć decyzję czy sensowne.

• 0

Tym bardziej że alternator w samochodzie jest dostosowany do wyposażenia elektrycznego auta, silnika, w związku z tym też do akumulatora. Dodatkowe obciążenie może spowodować że jesienią przy niskich temperaturach możesz nie odpalić auta później po takich zabiegach.

@crizz -  wiesz, jest jeszcze dostosowany do obsługi wyposażenia opcjonalnego, np lodówki, wzmacniacze audio itp, a nie każdy je ma. W końcu po coś jest te kilka gniazdek zapalniczki. Poza tym kolega chce dać seprator, co eliminuje ryzyko niedoładowania aku.

• 0

Moim zdaniem zanim podłączysz sprawdź jakim bezpiecznikiem jest to gniazdo zabezpieczone. Dodatkowo wydaje mi się, że tam prąd będzie około 5A, a max 10A, przy takich prądach jeden Aku 100ah będziesz ładował 10 do 20 godzin. Tak daleko chyba nie jeździsz. Doładowywanie Aku tego typu podczas jazdy to więc słaby pomysł. Musisz znaleźć inne rozwiązanie.

• Like 1

• 0

My używamy DVSR firmy beep plus ładowarka Mastervolt lub Victron BluePower IP67 albo z bardziej rozbudowanych instalacjach Prosport Global . Potem wystarczy to wszystko prawidłowo podłaczyć i jest OK.  Używaliśmy (krótko) innych modeli DVSR i nie podobało mi się ich działanie. W tym jest ok  http://fox-boats-shop.pl/pl/p/PRZEKAZNIK-DVSR-710-140A-UMOZLIWIAJACY-LADOWANIE-DWOCH-BATERII/620

http://fox-boats-shop.pl/pl/searchquery/%C5%82adowarka/1/phot/5?url=%C5%82adowarka

Specjalny przekaźnik do ładowania LiFePo4 będzie dostępny za kilka tygodni...pracujemy nad tym.

Edytowane przez Krzysztof Kacprzak
  • Like 1

• 0

Nie wiem po co specjalny przekaźnik do lfp. Sprawdałem jak działa BMS - odcina ładowanie jezeli któraś z cel dojdzie do 3,65V. W instalacji samochodowo-łódkowej z akumulatorem ołowiowym równolegle prąd będzie leciał po prostu w stronę 0, a osiągnięcie 14,6V jest praktycznie niemożliwe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Matteoo, wszystko do sprawdzenia. Na łodzi ładuję aku 100 ah z alternatora hondy 50hp, tam jest bodajże max 18A prąd, więc też coś się doładuje. Dojazd na łowisko to min. 1,30 (mieszkam w Łodzi, więc wszędzie daleko :D), ale też ponad 4h się zdarza. Więc każde ładowanie na wagę złota. Byleby tak jak pisałem, nie targać tego dziadostwa z parkingu do windy ;) a że lubię utrudniać sobie życie, na pewno temat wezmę na tapetę, prawdopodobnie jak się sezon skończy  

• 0

Panowie, potrzebuję porady.

Zamierzam zamontować w mojej łódce instalacje elektryczną.

Łódka alfa 395 dwupłaszczowa.

Silnik Honda 15hp z elektrycznym startem i ładowaniem 6A (oraz awaryjnie szarpanka).

w przedniej bakiście akumulator kwasowy 40Ah. Na dziobie winda kotwiczna z tokarexu.

Przyszłościowo sinik dziobowy - ale po ewentualnym zwiększeniu akumulatora.

Pytanie czy przewód 16mm2 wystarczy do połączenia przód - tył? Do odpalenia silnika? Jaki polecacie?

Gdzie kupić porządne listwy zaciskowe do połączenia instalacji?

Jakie końcówki kabli - miedziane? cynowane?

• 0

Ten rozrusznik był dokładany? Honda z rozrusznikiem fabrycznym ma alternator 12A. 16mm powinno ci wystarczyć, ale ja bym brał 25, bo różnica w cenie niewielka, a zawsze to jakiś zapas. Końcówki zdecydowanie cynowane, w miejscach narażonych na wilgoć dodatkowo zabezpieczone preparatem do tych celów - będą wolniej się tlenić. Czysta miedź zdecydowanie szybciej śniedzieje.

Edytowane przez psulek

• 0

My używamy DVSR firmy beep plus ładowarka Mastervolt lub Victron BluePower IP67 albo z bardziej rozbudowanych instalacjach Prosport Global . Potem wystarczy to wszystko prawidłowo podłaczyć i jest OK.  Używaliśmy (krótko) innych modeli DVSR i nie podobało mi się ich działanie. W tym jest ok  http://fox-boats-shop.pl/pl/p/PRZEKAZNIK-DVSR-710-140A-UMOZLIWIAJACY-LADOWANIE-DWOCH-BATERII/620

http://fox-boats-shop.pl/pl/searchquery/%C5%82adowarka/1/phot/5?url=%C5%82adowarka

Specjalny przekaźnik do ładowania LiFePo4 będzie dostępny za kilka tygodni...pracujemy nad tym.

Czekam z niecierpliwością.....

• 0

Prace nad instalacją ruszyły.. i od razu stanęły. Macie jakiś patent na przeciągniecie kabli z przedniej bakisty do tylnej?

Przeciągnąłem po wielu próbach sznurek z jednej do drugiej ale pociągnięcie kabla 25mm2 spowrotem już nie poszło.

Weszło z 3m i gdzieś się zacięło. Nie rusza ani do przodu ani do tyłu. Generalnie utknął gdzieś w łódce i ani drgnie.

Macie jakieś patenty/pomysły?

• 0

Więc tak, crizz, daruj sobie zabawy z prądem, to niebezpieczne. Średnio alternator w aucie wytwarza około 100A z czego myślę max idzie na 10A na ładowanie akumulatora, reszta na obsługę urządzeń. W nowych samochodach może to być już nawet 30A do ładowania, jeżeli jest aku agm 90Ah, i tu są alternatory generujące około 140A. Podjedź do dobrego elektryka samochodowego, niech wyodrębni Ci kolejne kabelki zasilające do drugiego akumulatora, jak to odpowiednio podłączy pod regulator to będziesz sobie doładowywał Aku. Gdy to będzie agm np. 100Ah to przy odpowiednich ustawieniach naładujesz ten Aku w około 3,5 godziny. Pamiętaj jednak, że przy drugim Aku ładowanym podczas jazdy, lepiej wyłączyć klimę lub grzane fotele które mogą przy 4szt pobierać nawet 40A. Generalnie jest to spokojnie wykonalne a sam musisz podjąć decyzję czy sensowne.

A na rozruch to prąd z nieba spada?

Teraz w jednym i tym samochodzie możesz mieć alternatory o różnym prądzie.

Tak dobrany alternator ma naladowac akumulator do takiego stanu aby mimo używania wyposażenia w aucie można było go odpalić.

Zamontuj sobie dodatkowy akumulator najlepiej w dieslu i pojeździj sobie zima sam( po co ktoś ma się męczyć skoro takie rady dajesz, sam przetestuj holowanie albo palenie z kabli).

I fakt nie dotykaj instalacji w samochodzie z taką wiedzą jak presentyjesz wszak to 14.4VDC i może Ci krzywdę zrobić, a są i takie miejsca że napięcie trójfazowe AC ( o czym zapewne nie wiesz) jest więc uważaj.

I uważasz że 100A alternator podaje cały czas 100A tak ?

Edytowane przez crizz100
  • Like 1

• 0

Prace nad instalacją ruszyły.. i od razu stanęły. Macie jakiś patent na przeciągniecie kabli z przedniej bakisty do tylnej?

Przeciągnąłem po wielu próbach sznurek z jednej do drugiej ale pociągnięcie kabla 25mm2 spowrotem już nie poszło.

Weszło z 3m i gdzieś się zacięło. Nie rusza ani do przodu ani do tyłu. Generalnie utknął gdzieś w łódce i ani drgnie.

Macie jakieś patenty/pomysły?

Są środki na poślizg przewodów. Najprostszy to płyn do naczyń, smarujesz nim izolacje i jest łatwiej. Kiedyś pracowałem przy wymianie instalacji w peszlach i dało radę, a przewód szedł ciasno. Teraz trzeba by to spróbować wyciągnąć jakoś, ewentualnie jedna osoba pcha, a druga ciągnie pilota.Przewód 25mm to nie ułomek, można dosyć mocno ciągnąć.

Na pilota lepszy jest drut stalowy tak z 1,5mm. Zawijasz/zaciskasz na kable, dodatkowo owijasz izolacją żeby był gładki i uformowany w czubek - nic nie powinno wystawać, bo się będzie blokował. Kable dobrze jest spiąć izolacją w jedną wiązkę, wtedy łatwiej przechodzą.

• 0

Będę montował na stałe aku w bakiście, i chcę wyprowadzić z bakisty złącze laboratoryjne m8 do którego będę podpinał spaline z ładowaniem (bez rozruchu) i echo. W bakiście między złączem a aku wypada dać jakiś wyłącznik.

Sprawdzi się coś takiego?

Na zwykły hebel nie chcę mi się walić dziury, wolał bym coś co mogę przykleić lub przykręcić wewnątrz bakisty.

post-70082-0-70704500-1647980114_thumb.jpg