Skocz do zawartości

Kij na rzekę do opadu główkami 10-30gram do 200zł

dziamber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poleciłby mi ktoś jakiś ciekawy kijek głównie na sandacza z opadu? :)  Coś sztywnego o szybkiej akcji a zarazem czułego i w miare lekkiego o długości najlepiej 2,70. Przynęty które ma obsłużyć to gumy na główkach 10-30g, czasem jakiś jerk typu Slider 7 lub inny wobler czy też większa wahadłówka. Łowisko rz.Warta. Znajdzie sie coś rozsądnego w tej cenie? Pozdrawiam

Edytowane przez dziamber

Napewno były juz podobne zapytania na forum.... :rolleyes:  ale juz podpowiem...

Szybki i czuły to cos z wklejanek ja osobiscie polecam np Robinson Tritium Zander Jig bardzo szybki z czuła szczytówką kij jest co prawda w gramaturze 8-45 ale juz ładnie zbiera sie z tych 10 gr i co wazne ma mega zapas mocy ,nawet jiga 30 gr podnosze jak paprocha ! brania przenosi ładnie,jakosc wykonania jak za ta kwote czyli do 200 zł a napewno znajdziesz go taniej jest naprawde niezła :) polecam

Aha łowiłem nim tez na jesien Sliderkiem 10 ! super sprawa ! :)

Edytowane przez Greg1407

Ja polecam okuma black rock 50 zł wiecej niż Twój pułap ale wart swej ceny jest sztywny z mega zapasem mocy w kazdym przedziale cw. Ja lapie z cw 10-35 i powiem ze gora cw zdecydowalem zanirzona 35g glowka i guma 6" obsługuje bez problemu ale za to 10g z gumą 3" na kiju nie czuć. Natomiast kije z cw 5-25 jest wysmienity z tej serii polecam z czystym sumieniem (połowiłem tym kijkiem z cw 5-25 kolegi jeden dzień) gdyby nie moja inazuma do 18g ty bym też  wybral black rocka z cw 5-25.

• Like 1

Moim zdaniem na rzekę nie szukał bym wklejanki. Szukał bym kija 14-40 gram, by podbijać a nie podrywać przynęty 30 gram. Dragon Viper zastępuje serię millenium i można znaleźć fajny kijek. W tej cenie polecałbym coś z dragona - szybkość i akcja, lub konger jakby lepiej dzwonią.

Widzę, że ilu wędkarzy tyle opini czy użyć wklejanki czy też nie i też mnie to nurtuje :)  Aktualnie używam niewklejankowy Shimano Catana BX 2,40 ML 5-25g i kijek spoko moim zdaniem ale na spokojną wodę. W prądzie to główka max 12g żeby tym połapać, a ciężej to kij wydaje się że reaguje z coraz to wiekszym opóźnieniem. Dlatego rozglądam się za czymś sztywniejszym. Pod uwagę biorę także Shimano Vengeance AX 270 MH 14-40g w wersji Shad. Posiada ktoś? Albo DAM Effzett Meth Zander 15-40g, którego podsunął kolega Mejdżor, też chętnie dowiedziałbym się coś wiecej na temat tego kijka. Ew jak wczesniej wspominałem  Cormoran Black Master Jiggerspin 2,70 8-35g. Jak ktoś ma w swoim wędkarskim chociaż jeden z nich to prosiłbym o sprawdzenie pod kątem wyważenia, sztywności i wykończenia. W Poznaniu byłem w kilku sklepach i nie widziałem nic ciekawego wiec zostaje internet, a to jak wiadomo kupowanie przysłowiowego kota w worku