Skocz do zawartości

młynek pod woblery- Wisła, rzeki trociowe

sajdol1

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed kupnem 2 młynków. Pierwszy ma służyć do łowienia głównie na Wiśle, sporadycznie na rzekach trociowych.

Ma obsługiwać woblery szczupakowe, sandaczowe,trociowe, jakieś sdr-y, obrotówki i wahadłą.

Rozważam tylko dwie stajnie. shimano i daiwa. Świeże konstrukcje wchodzą w grę. Waga ma znaczenie :). Nie chciałbym przekroczyć 300g.

moje typy to:

- Biomaster 4000 FB

- Caldia 3000

- Luvias 3012

- Infinity Q 3000 Zaion

- Certate 3000

2 młynek to Wisła. Kleń, jaź i sporadycznie pstrąg 

-Biomaster 2500/3000 FB

-Rarenium 2500/3000 ( lecz o tych już słyszałem, że potrafią się "pocić" w nurcie przy wobach kleniowych)

-Caldia 2500

-Luvias 2506

-Certate 2500

Interesuje mnie głównie jak sobie radzą z prowadzeniem woblera stawiającego spory opór w w silnym nurcie.

Miałem kiedyś lexę i stradica pod bolka i powiem szczerze, że młynki z wysokim przełożeniem raczej mnie już nie interesują.

W ich przypadku  przy postawieniu w nurcie nawet kleniowego 3,5cm wobka kręcenie korbą stawało się mało przyjemne(duży opór).

Kieruję się z prośbą do użytkowników  o opisanie swoich spostrzeżeń na temat ww modeli. Inne propozycje też mile widziane.

Caldia 3000 X nie ma specjalnie z tym problemów ale raczej nie do dostania już. Także słyszałem o TP 4000 '11 ale ciężko już raczej nówkę trafić. Ciekaw jestem jak sobie radzi Caldia 2500 SHA. Acha... Redy i Zaubery już mam :) także te propozycje można pominąć.

Z góry dziękuję i zachęcam się do wypowiadania. 

Edytowane przez sajdol1

Bo w sklepach, to jest tylko salceson, mortadela i piankowe chińskie klapki...

Żeby długo nie szukać...

http://www.ebay.pl/itm/191527026800?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649

A jak popytasz po giełdzie, to pewnie i u nas się znajdą...

Miałem Penna Battle także wiem o czym mówisz :)

Tylko, że chciałbym mieć linkę pod rant nawiniętą a w pennach się tak nie da :)

Generalnie to biomek jest solidniejszy ale daiwy zachęcają wagą i wmawiam sobie, że może dadzą radę na Wiśle :)

A z drugiej strony to taki luviasek to do gablotki raczej a nie na ryby  :D  . 

Takie odniosłem wrażenie kręcąc nimi w sklepie.  Może znajdą się użytkownicy np. Caldii. Pojawiła się  jakieś 3 sezony wstecz

Dotrwała jakaś ? :wacko:  

Jeżeli zdecydowany jesteś aby to były kołowrotki wcześniej przez ciebie wytypowane ,to obstawił bym w ten sposób:

Wisła :  DAIWA CERTATE i nie koniecznie musi być HYPER 3000

Inne CIURKI i klenio-jazie : SHIMANO BIOMASTER 3000FB

Edytowane przez miramar69
  • Like 1