Skocz do zawartości

Kij na pstrąga

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Zaraz po tym jak skomplementowałem castingowy sprzęt na szczupaka naszła mnie chęć na coś lekkiego :) bardzo lekkiego...

Potrzebna mi wędka o długości max 2m obowiązkowo w 2 składzie (wyprawy rowerem) , lubię czuć rybę i się z nią "pobawić" wiec giętka, "wolna" , coś w stylu prababolika :)

Przynęty jakie będę używał to gumy 3-7cm na główkach 2,3,4g przy wysokim stanie wody guma + 5-6g główka :)

Woblery 4-14g zaczynając od kenartów kończąc na salmo hornet 6 (14g) - i to będzie moja najcięższa przynęta ;)

Obrotówki roz 1, 2

Czasami (rzadko) i w kilku partiach wody slider 5 i 6cm

:) chyba na tyle :)

Łowie na dość małej rzeczce zazwyczaj brodze

Nurt jest zróżnicowany w niektórych miejscach prawie woda nie płynie (zatoczki) a innym razem woda płynie z dużą siłą (ze śluz) na prawdę duża siła i tak pstrągi się kręcą :)

Napisałem już chyba wszystko co potrzebne :)

Aaa... będę używał multika Abu Garcia Ambassadeur Black Max 1600

I właśnie jeszcze nie wiem czy używać plecionki czy żyłki? Może jakieś podpowiedzi :)

Z tego co koledzy podpowiedzieli na m.pl to kij jaki mi potrzebny wyrwe juz za około 200zł

Wiec powiedzmy ze mój budżet to 300zł

Chciałbym czasami również połowić okonie z łódki nad jeziorem, stawem.

Edytowane przez Szymon3069

Mogę zaproponować takie cudo https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-SUZUKI-Japan-3%2C5-11g/894. Mięsisty blank , o ciepłym, głębokim i progresywnym ugięciu. Może nie jest to wolna kluska ale dość szybki patyczek o płynnej pracy.

To też się nada tylko ze ciut dłuższy https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR78-Super-Nimble-Minnow%2C-234cm%2C-3-14g%2C-5-12lb/721

Edytowane przez miramar69

Mogę zaproponować takie cudo https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-SUZUKI-Japan-3%2C5-11g/894. Mięsisty blank , o ciepłym, głębokim i progresywnym ugięciu. Może nie jest to wolna kluska ale dość szybki patyczek o płynnej pracy.

Z pewnością byłby dobry :) ale nie ta cena

Zapomniałem dodać :) nie potrzebny mi żaden st.croix czy napis "japan" potrzebuje kija dobrego jakościowo i spełniającego powyższe "wymagania" . Przeglądałem ofertę dragona ciekawa propozycja to Team Dragon 3-14g tylko ma 240cm za dużo. ..

Przecież znając Twój budżet napisał "mogę zaproponować" ;)

Tak poważnie to czasami można dostać casta Dragona do 14gr w wersji ok 1,98m (jakaś seria próbna czy coś)

Ale to trzeba się konsultować z firmą dragon? Czy pojawiają się czasami na aukcjach ?

Szymon poszukaj budżetowego pinacla i po problemie.Zapomnij na początek o 4 lub 5 gramach,zacznij od 8 i jak będziesz ćwiczył to z czasem te 4 no 5 gram to będzie realne.Pierwsze łowy wobkami to będzie i tak w większości przypadków spławianie,ale ćwiczyć trzeba dużo.

Szymon poszukaj budżetowego pinacla i po problemie.Zapomnij na początek o 4 lub 5 gramach,zacznij od 8 i jak będziesz ćwiczył to z czasem te 4 no 5 gram to będzie realne.Pierwsze łowy wobkami to będzie i tak w większości przypadków spławianie,ale ćwiczyć trzeba dużo.

Splawienie? Czyli? Bo nie rozumiem ;)

Spokojnie zacznę nawet od jak najcięższego wobka jakiego mam czyli hornet 6cm i co wyprawę (kilkanaście, dziesiąt) będę schodził z gramaturą :) ćwicząc osiągnę sukces :) a ja się nie poddaje tak łatwo :)

Ten kij co wymieniłeś to chyba słabo dostępny w kraju ?

To jest jest stara seria i czasem się pojawiają takie "rodzynki"

Czasem na m.pl pojawiają się fajne patyki do 10-14gr za dobre pieniądze (ok 200-250pln)

Jakieś 5 dni temu dostałem pw o kiju noname 2-9 g ale to chyba za mało jak na slidera 5,6 i horneta 14g

Zbyt długi! Ten ma aż 240cm :)

Robert aż tak ślepy nie jestem ;) widziałem je na alledrogo.pl ale no za długie ;) max 2m

Jeżeli chcesz do UL to proponuję Shakespeare Micro Series UL Graphie Casting Rods 4'6" .

Na eBay tylko jedna oferta ... nie powiem fajna krótka rękojeść :)

Spodobała mi się :)

Na prawdę nie ma nic takiego co można kupić w jakim sklepie internetowym lub na allegro ew eBay

Hej!

Może jeszcze się ktoś wypowie? :)

A co powiecie na coś takiego? 

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-effzett-yagi-casting-g17-a180-p2151-k15044.html- DAM EFFZETT YAGI CASTING 190cm 5-20g :)

tylko nie wiem czy załaduje 4-6g woblery :) ???