Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.
O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.
Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:
-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie
-wyraźna widoczność roślinności na dnie
-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich
-kolorowy wyświetlacz
-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz
I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.
Pytanie
wobler129
Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.
O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.
Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:
-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie
-wyraźna widoczność roślinności na dnie
-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich
-kolorowy wyświetlacz
-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz
I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza
Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.
Np. http://www.humminbird.com/uploadedImages/Content/Category/Technology/DI_2column_350x260_fw.jpg?w=350&h=260&mode=pad&
I dodatkowo pytanie - skoro jest to rzut tak jakby z boku - to dlaczego w nazwach jest Down Scan / Down Imaging itd?
Dzięki za pomoc i za propozycje!
Top użytkownicy dla tego pytania
14
14
10
7
Popularne dni
9 Mar
20
28 Wrz
12
27 Wrz
11
8 Mar
10
Top użytkownicy dla tego pytania
wobler129 14 odpowiedzi
siarq 14 odpowiedzi
ROOS 10 odpowiedzi
kamilk281 7 odpowiedzi
Popularne dni
9 Mar 2015
20 odpowiedzi
28 Wrz 2015
12 odpowiedzi
27 Wrz 2015
11 odpowiedzi
8 Mar 2015
10 odpowiedzi
Popularne posty
jbk
W tej kwocie możesz kupić Garmina echoMap 72sv http://www.garmitaly.com/garmin_echomap_72sv_ecoplotter_7 Do tego co chcesz zobaczyć wystarczy przetwornik GT-21TM za 122 euro lub zaszaleć i kupić p
ROOS
dlatego zaznaczyłem że nie wiem bo nie używałem, przedstawiłem wiedzę teoretyczną plus moją wiedzę na temat echosond (są lepsi i pewnie dzięki nim się sprawa wyklaruje, moje wypociny może trochę pomog
ROOS
stara sonda kiedyś pokazywała (Humminbird) pełną rybką pod czujnikiem i obrys poza - były dwa stożki tutaj masz rzut w dół i przetworzenie sygnału tego co napotka sonar na rzut boczny - jest to zbliżo
Opublikowane grafiki
117 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi