Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z GPS - jaka?

wobler129

Pytanie

Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.

O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.

Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:

-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie

-wyraźna widoczność roślinności na dnie

-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich

-kolorowy wyświetlacz

-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz

I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza ;)  Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.

Np. http://www.humminbird.com/uploadedImages/Content/Category/Technology/DI_2column_350x260_fw.jpg?w=350&h=260&mode=pad&

I dodatkowo pytanie - skoro jest to rzut tak jakby z boku - to dlaczego w nazwach jest Down Scan / Down Imaging itd? ;)

Dzięki za pomoc i za propozycje!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A co sądzicie o Humminbird Helix 5 SI?

http://www.humminbird.com/Products/HELIX-5-SI-GPS-KVD/

Też się przymierzam do nowego sprzętu i czekam na premierę w Polsce (ma być przed końcem marca) i jakieś rzetelne informacje. Wydaje się być fajnym sprzętem za małe pieniądze w porównaniu do konkurencji.

• 0

A co sądzicie o Humminbird Helix 5 SI?

http://www.humminbird.com/Products/HELIX-5-SI-GPS-KVD/

Też się przymierzam do nowego sprzętu i czekam na premierę w Polsce (ma być przed końcem marca) i jakieś rzetelne informacje. Wydaje się być fajnym sprzętem za małe pieniądze w porównaniu do konkurencji.

Cześć. Mam od kilku dni Heliksa SI, pisałem w wątku o Helix DI pare dni temu. Musisz sobie sam odpowiedzieć, w jakim celu kupujesz echo. Bo inną sprawą jest mapowanie, waypointowanie, okazjonalne używanie niż np. obławianie sandaczowych czy sumowych miejscówek -co wymaga precyzji i najlepiej podglądu sytuacji na żywo, np vertical jigging. Do tych czysto wędkarskich celów to sprzęt musi mieć większy ekran. Helix ma 5 cali z wciśniętą rozdzielczością poziomą 800 pixeli. Do mapowania, nawigacji  jest to wystarczające, nie wiem, czy spełni twoje oczekiwania przy "oglądaniu" ryb. Jeżeli przekopiesz się przez echosondowe wątki, to koledzy uważają 9 cali za kompromis portatywność/cena/walory użytkowe. "7" będzie także większa, obraz czytelniejszy, ale to SI przyspiesza ogląd łowiska wielokrotnie i nawet "5" helixa będzie już dużym ulepszeniem.Ja mam inne priorytety, bo chcę przestać łowić na ślepo, bądź prawie ślepo. W większości wypadków wystarczy mi nawet gps ręczny, mam starą garminowską vistę, dokładność do 3m pod bezchmurnym niebem, pod warunkiem wczeniejszego opracowania wody via reefmaster, czy też dedykowany dla Hb Autochart zero line( niestety sporo droższy, ale tworzy gotowe mapy wczytywane na micro sd i obsługiwane przez echo) Nie pływałem tym jeszcze na wodzie, mam nadzieję, że się sprawdzi. Póki co jest to najlepsza oferta relacji cena/użyteczność w sprzęcie nowym. Bo owszem, używki HB 598, 798 można wyjąć za ok. 3tys zł, ale to są używki zazwyczaj bez gwarancji. Premierowa cena za Helixy SI spadła , bo w momencie nowości kosztowały powyżej 700 euronów, teraz są bez problemu poniżej 640.

Także myślę, że będziesz zadowolony z Helixa, w tym przedziale cenowym ciężko szukać alternatywy, no chyba, że Garmin ma jakieś 5 calowe urządzenia z SV i w proporcjonalnych pieniądzach.

Udanych wyborów. Jakbyś chciał dodatkowych informacji pisz.

Edyta: Faktyczne wymiary ekranu to 65x110mm, przekątna 125mm

Dlaczego piszę faktyczne? Bo sam ekran jest większy, po 1cm odchodzi z każdej strony na czarną "ramkę" z napisem Humminbird u góry.

Edytowane przez Koza11
  • Like 1

• 0

Witam

Ja posiadam od 2 sezonów elite 7hdi , na początku tez miałem dylemat czy brać z gps czy bez. Wziąłem z gps i nie żałuje. Dzięki temu bez problemu robię mapki w domu , zaznaczam miejscówki na łowisku. Nie muszę brać kolejnego "urządzenia" (samego gps) ze sobą . Wszystko się mieści na jednym wyświetlaczu , nie zajmuje dodatkowo miejsca  ani rąk, nie myślę czy gps ma baterie naładowaną  itp.Także naprawdę polecam echo z gps. Jeśli chodzi o DI to , ładnie to wygląda na wodzie jednak więcej pływam na standardowym obrazie.

pozdrawiam

• Like 1

• 0

Witam. Myślę że echo z gps to podstawa i wymyślanie korzystania z ręczniaka z 2.5 calowym mało czytelnym ekranem to pomyłka .Kupując echo z np.7 calowym ekranem to inny świat .Jesli nie chcesz wydawać kasy na drogiego HDS-a to HDI jest fajną opcją .    "Będzie Pan zadowolony"

• Like 1

• 0

Witam. Myślę że echo z gps to podstawa i wymyślanie korzystania z ręczniaka z 2.5 calowym mało czytelnym ekranem to pomyłka .Kupując echo z np.7 calowym ekranem to inny świat .Jesli nie chcesz wydawać kasy na drogiego HDS-a to HDI jest fajną opcją .    "Będzie Pan zadowolony"

jeżeli pomyłka to przedstaw swoja opinie i czego uzywasz. wszystko zalezy od przeznaczenia, echo z gps super się sprawdzi na morzu lub na wodach gdzie sa dostepne mapy batymetryczne. 7" wyświetlacz też cycków nie urywa. wszystko odbywa się kosztem czegoś - coraz lepszy i większy sprzęt, większe zapotrzebowanie na prad, wyzsza cena itp itd, kazdy ma rozne wody dookola i pływajac po nich dostosowuje sprzet do własnych potrzeb.

• 0

Mapa jest jedynie komfortowym ułatwieniem. Fajnie jak jest bo znajduje się na niej multum informacji (oczywiście nie o leśnym jeziorku ;) ). Możesz bez mapy zaznaczać waypointy, będziesz widział ślad jaki zostawiasz a potem można nim np. wrócić lub zapisać i następnym razem popłynąć tym samym śladem.

• Like 1

• 0

punkty zaznaczasz bez różnicy czy mapa jest czy nie jak podał @Paprykarz , sa to czyste wpółrzędne geograficzne - z mapa widzisz jakies odniesienie gdzie jestes na jeziorze etc, tu mam zalety ręcznej "pomyłki", bo na mapie TOPO mam większość jezior. będac czesto na wodzie w dni z mgła łatwo można sie odnaleźć :D

do tego słabego ręczniaka mogę sobie wgrać swoje mapy :D

• Like 1

• 0

uważam, że dwonscan to mało użyteczna funkcja, prawdziwy przełom to SI czyli sonar boczny.

Ja polecam humminbird. Sam korzystam z 898 hd di si a kilku kolegów ma 598 i 698

Sonar boczny znajdzie ci ławice ryb lub inna strukturę z odległości nawet 30m na lewo lub prawo od łodzi.

Warto kupić echo z gps i zapisem na kartę, potem na spokojnie po rybach możesz odtworzyć nagranie na ekranie komputera i znaleść a potem zapisać nowe punkty do gps Np górki albo kamieniste braki.

Kolejna sprawa to ze na si lepiej widać twarde i miękkie dno. Jeżeli 20m od łodzi jest twarda żwirowa łata dna odrazu ja zobaczysz, nie musisz na nią napływać...

• 0

Witam ponownie, ostatecznie wybór padł na Humminbird 798ci HD z GPS. Jeszcze nie testowałem, właśnie przywiozłem je do domu. Jest oczywiście napis Side Imaging :)  I teraz pytanie. Mam tylko jeden stożek, taki dość szeroki i płacki. Rozumiem, że nie jest to skan boczny, tylko przetwarzany obraz.

Żeby mieć Side Imaging - jaki stożek muszę dokupić do tego echa? Jakieś linki? :)

• 0

Czyli mam od razu w zestawie ten tak jakby structure scan / skan boczny? Czy zwykły obraz z góry - przetwarzany na boczny.

EDIT co do instrukcji - przysiądę do niej jak tylko znajdę czas, a teraz szukam podstawowych info " na szybkiego ".

Edytowane przez wobler129

• 0

Odświeżę kotleta. Jedno pytanie laika. Czy taki GPS w smartfonie i zapisywanie punktów w google mapach nie wystarczy ? Czy jest on mniej dokładny niż ten w echosondach? Zastanawiam się czy brać echo z czy bez GPS -a.

Może wystarczy, należy tylko zdefiniować czego oczekujesz. Zwykle anteny GPS w echosondach są nieco dokładniejsze od tych w smartfonach, a jest szereg anten zewnętrznych które są znacznie dokładniejsze. Pytanie tylko czy takiej dużej dokładności oczekujesz.

• 0

Witam wszystkich forumowiczów :) ,

Na wstępie zaznaczę, że zdaje sobie sprawę, że temat był wałkowany x razy, ale jestem w temacie echosond kompletnym laikiem, a po przeczytaniu kolejnych tematów jestem jednocześnie mądrzejszy, ale i głupszy. Bo tak naprawdę nie wiem co wybrać. Kilka przydatnych rzeczy, które pomogłyby w wyborze echa:

1. Budżet +/- 1500 zł, odchylenia od ceny są możliwe, tylko, żeby były zasadne

2. Przeznaczenie: głównie jeziora, do głębokości około 20 metrów. 

3. Nie posiadam swojej łódki i pływam na wypożyczanych.

Biorąc pod uwagę te parametry, samemu zawęziłem "grono poszukiwanych" do lowrance elite 4x i raymarine dragonfly 4pro. Tylko nasuwa mi się pytanie, jak jest z mocowaniem przetworników? Czytałem, że Lowrance wypuszcza specjalne przyssawki do łodzi, które elminują problem montażu przetwornika na wypożyczonej łodzi.

Jak jest w przypadku raymarine? Działa to na takiej samej zasadzie? Generalnie chodzi mi o to, żeby echo było poręczne, nie byłoby problemu zarówno z montażem jak i demontażem.

Z góry dzięki za wszelakie komentarze, oceny czy propozycje dla echosondowego laika  ;)

• 0

Ja zrobilem sobie sam przyssawke. Uzylem do tego pojedynczego mini uchwytu takiego jakie uzywa sie do przenoszenia szyb. Dwa sezony smiga bez problemu ale warunek jest jeden powierzchnia lodzi musi byc gladziutka jak pupa niemowlaka. Tez przekonala mnie wygoda w transporcie tego rozwiazania.

Jak zrobie fotke to wrzucę pogladowo.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzięki za odpowiedzi :)

Lukasz82, wydaje się, że taki uchwyt do montażu przetwornika rozwiązuje problem.

Bandit, nie wiem czy będę miał możliwość żeby za każdym razem powierzchnia łodzi była tak gładka. Wiadomo jakiej jakości jest czasem wypożyczany sprzęt i może być to kłopot.

A jak wybór pomiędzy tymi proponowanymi przeze mnie echami? Nadadzą się?