Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z GPS - jaka?

wobler129

Pytanie

Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.

O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.

Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:

-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie

-wyraźna widoczność roślinności na dnie

-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich

-kolorowy wyświetlacz

-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz

I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza ;)  Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.

Np. http://www.humminbird.com/uploadedImages/Content/Category/Technology/DI_2column_350x260_fw.jpg?w=350&h=260&mode=pad&

I dodatkowo pytanie - skoro jest to rzut tak jakby z boku - to dlaczego w nazwach jest Down Scan / Down Imaging itd? ;)

Dzięki za pomoc i za propozycje!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konkrety????

Niech bedzie przykład sprzedawanej ostatnio na giełdzie Humminbird 570 (niby odpowiednika Lowrance Mark5X PRO). Niby. :(

Niby te same stożki, ale:

- moc sygnału niższa,

- przy podłączeniu do Minnkota Traxis 55 Lbs zakłócenia ktore nie pozwalają na czytanie z ekranu,

- brak podświetlenia przycisków (w nocy palcami można sobie mieszać w ...),

- sygnał z Mark 5X PRO zakłóca ją przy jednoczesnej pracy na obu,

- wiecej grzechów nie pamietam (jak wyjdą "na gorąco" to napisze choć Humminbird leży już gotowy do sprzedania lub wyrzucenia).

Pzdr.

• 0

W sumie to nie upieram się przy Humminbirdzie. W pierwszej kolejności wpadły mi te dwie echosondy bo taK:

-wyświetlacze mają duże i kolorowe

-rozdzielczość 640x640 w HB 596, 

-posiadają DI

Jest też lowrance mark 5 DSI czarno-biała i w zasadzie coraz bardziej się ku niej skłaniam. Nie wiem jak to jest z tymi stożkami-czy lepsze będą 30/55 lowrance, czy humminbirda 25/16 i w DI 75/45.   Czy DSI w Lowrance to jest to samo co DI w Humminbirdzie? Humminbird ma rozdzielczość 640x640 a Lowrance 480x480 ale piszą, że jakiś wyswietlacz jest bardzo dobry. Nie wiem bardzo o co w tym wszystkim chodzi. Jak by mi ktoś z Was po chłopsku jak chłop krowie na miedzy wytłumaczył to byłbym bardzo wdzięczny:) .

• 0

Lowrance mark 5 DSI Ma tylko tryb DSI, nie wiem czy chcesz takie ECHO.  Osobiście używam Garmin 201DV który ma dwa tryby Standardowy oraz DV. DV używam sporadycznie by zobaczyć dokładniej jak wyglądają krzaczory czy inne podwodne zawady. Szerszy stożek pokryje większy obszar dna, nadaje się na płytsze zbiorniki. Piszesz, że będziesz używał na rożnych głębokościach dlatego rozważałbym echosondę z dwoma stożkami 200/83kHz (60/120st).

Edytowane przez Dragster

• 0

W sumie to nie upieram się przy Humminbirdzie. W pierwszej kolejności wpadły mi te dwie echosondy bo taK:

-wyświetlacze mają duże i kolorowe

-rozdzielczość 640x640 w HB 596, 

-posiadają DI

Jest też lowrance mark 5 DSI czarno-biała i w zasadzie coraz bardziej się ku niej skłaniam. Nie wiem jak to jest z tymi stożkami-czy lepsze będą 30/55 lowrance, czy humminbirda 25/16 i w DI 75/45.   Czy DSI w Lowrance to jest to samo co DI w Humminbirdzie? Humminbird ma rozdzielczość 640x640 a Lowrance 480x480 ale piszą, że jakiś wyswietlacz jest bardzo dobry. Nie wiem bardzo o co w tym wszystkim chodzi. Jak by mi ktoś z Was po chłopsku jak chłop krowie na miedzy wytłumaczył to byłbym bardzo wdzięczny:) .

Marka 5x Dsi nie polecę najgorszemu wrogowi. Była to moja pierwsza echosonda. Sprzedałem ją po roku.

po pierwsze primo - na cz/b DSI nie sposób wręcz odróżnić twardości dna. Bez względu na to czy twardo czy miękko cały czas taka sama czarna plama. Na kolorowym DSI już jest inaczej i można dno rozróżnić.

po drugie primo :) - ustawienie obrazu to tylko ustawienie tzw kontrastu. Brak ustawień czułości oraz greyline. To niby ma załatwiać kontrast ale nie załatwia.

po trzecie primo :) - w DSI cz/b w szczególności nie rozróżnisz za bardzo łuków ryb. Wszystkie zazwyczaj jako kropka (chyba że stoimy w miejscu) z racji rodzaju stożka a właściwie płaskiego wycinka stożka o dużej częstotliwości. Na klasycznym sonarze możemy rozróżnić grubości łuków a już na kolorowym zabarwienie łuku co może świadczyć o wielkości ryby. 

• Like 1

• 0

Czyli tak...Lowrance DSI odpada skoro cały czas działa w trybie DSI i nie rozróżnia twardości dna a jest to dla mnie bardzo ważna informacja. Z tego co rozumiem to warto mieć tryb normalny i powiedzmy DI do dokładniejszego obrazowania dna. Na normalnym zobaczę jakieś łuki ryb, a na DI dokładniejsze ukształtowanie dna. No i żebym coś tam widział na płytszych partiach to stożek powiedzmy 60/120. No i tutaj zaczynam sobie myśleć, że wszystko ładnie pięknie tylko teraz, które echo wybrać biorąc pod uwagę moje "wymagania"? Podzwoniłem trochę po kumplach, którzy mają echosondy i w sumie większość używa Lowranca ale z drugiej strony używają tych echo sporadycznie i się na tym za bardzo nie znają :D . Ja bym chciał trochę się przyłożyć do pracy z echosondą i trochę się nauczyć, dlatego jak już wydać te 1500 to na coś co mi będzie służyło... Jakieś tam pojęcie mam  ale też mizerne :) 

• 0

pierwsza myśl zawsze najlepsza.proponuję humminbird 596 tym bardziej że teraz dostaniesz w bardzo niskich cenach.z twoim budżetem celuj tylko w kolor.jedynym problemem będą odczyty na 1,5 czy 2m co i tak jest na korzyść humminbirda ze względu na większą rozdzielczość.na koniec dodam że testowałem na łowisku do 3m lowrance elit dsi i huminbird 596. 

• 0

Nie wiem jak u innych uzytkow ech , ale u mnie na plyciznach poniżej 1.5 obrazowanie to już jest.... praktycznie nieczytelne .  Z drugiej strony nie potrzebuje sodowac takich głębokości. . Alarm głębokości mam ustawiony na 1.2m co by gdzieś nie zachaczyc

• 0

pierwsza myśl zawsze najlepsza.proponuję humminbird 596 tym bardziej że teraz dostaniesz w bardzo niskich cenach.z twoim budżetem celuj tylko w kolor.jedynym problemem będą odczyty na 1,5 czy 2m co i tak jest na korzyść humminbirda ze względu na większą rozdzielczość.na koniec dodam że testowałem na łowisku do 3m lowrance elit dsi i huminbird 596. 

Możesz coś więcej napisać o HB 596 w porównaniu do elit DSI? Jak wrażenia po teście? Dzisiaj się urodziła jeszcze Lowrance elite 5 HDI z GPS w okolicach 1600. Warto? Czy jest lepsza od np HB 596? Jaka jest różnica między Elite 5 HDI a np Elte 5 Shirp i czy w ogóle te dwie echo można porównywać?

• 0

wszystkie ww echa są mniej więcej na tym samym poziomie.jeśli masz możliwość kupić chirpa w dobrej cenie to czemu nie.elektronika gna do przodu więc pewnie coś w sobie lepszego ma[np serię wysyłanych pingów a nie pojedyńcze itp].co do porównania to jakiejś większej różnicy nie ma.humminbird 596 hd di ustawisz skalę głębokości minimalnie na 3m a elitkę nawet do metra lecz na takim powiększeniu echo jest prawie nie czytelne.jak ustawiłem je na równej skali to jakby trochę lepiej widać na humminbirdzie co może świadczć o lepszej rozdzielczości.podoba mi się poziome dzielenie ekranu i porównanie łuków ryb na zwykłym obrazowaniu z di.niestety model lowrance di to samo di więc mniej zabawy było.

Edytowane przez busz231

• 0

Jak dla mnie , to sa tej samej klasy urzadzenia i żadne z nich nie pokaze ni wiecej ni mniej niz konkurencja :) Kwestia gustu. Zarowno do hb i  lowrance jest wsparcie do map . Bardziej popularne wsrod moich znajomych jest lowrance , jednak nie jest to spowodowane gorsza jakoscia ech hb.

• 0

Dzięki Panowie za pomoc. Wybrałem Lowranca Elite 5 HDI. Jedyny gwóźdź jaki mi siedział w głowie to rozdzielczości ekranów HB i LW jednak GPS zaważył na decyzji. Może spróbuję się pobawić trochę ze swoimi mapami. A przy okazji okazało się, że kolega, od którego kupuję to echo pochodzi z moich okolic i znamy się z czasów szkoły średniej :). Jeszcze raz dzięki. Myślę, że dokonałem właściwego wyboru :) Pozdrawiam