Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z GPS - jaka?

wobler129

Pytanie

Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.

O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.

Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:

-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie

-wyraźna widoczność roślinności na dnie

-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich

-kolorowy wyświetlacz

-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz

I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza ;)  Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.

Np. http://www.humminbird.com/uploadedImages/Content/Category/Technology/DI_2column_350x260_fw.jpg?w=350&h=260&mode=pad&

I dodatkowo pytanie - skoro jest to rzut tak jakby z boku - to dlaczego w nazwach jest Down Scan / Down Imaging itd? ;)

Dzięki za pomoc i za propozycje!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Albo jak nie zależy by mieć SV to  Garmin echoMap70dv ....teoretycznie lepszy GPS, dotykowy ekran 7 cali ,i cena za nowego poniżej 3800 zł.   I zawsze można blackboxa dołożyć i mieć SV.

ale w tej cenie mamy tylko echo czy jest też przetwornik? ceny u Ciebie w sklepie?

• 0

Z tym dokładaniem blackboxa, to włóźmy miedzy bajki - z przetwornikiem ponad 3000 PLN

http://pl.yachtshop.eu/product/2900658/Modu%C5%82%20Eco%20Garmin%20GCV%2010%20bez%20przetwornika

Wybór sprowadza się do tego między WiFI a sonarem bocznym za rozsądne pieniądze.

• 0

Nie takie znowu bajki...przecież to działa, tyle że też kosztuje. Wszystkie wyższe modele w Garminie oprócz  echoMap SV też muszą mieć black boxa żeby było SV.

Z tym Wifi to nie jest aż tak niezbędne...punkty i ślady można przenieść na karcie...ale ekran dotykowy mi się bardzo podoba...pewnie kwestia przyzwyczajenia :)

• 0

Pany, szukam niedrogiego, wręcz taniego echa, ponieważ będzie używane może z 10 razy w roku. Ma być takie, które w możliwie najprostszy sposób zaprowadzi mnie na oznaczoną wcześniej miejscowkę. A więc na pewno z dżipiesem. Może być używane. Co do marki preferencji brak. Co proponujecie ?

Edytowane przez Sławek Nikt

• 0

Sam przymierzam się do zakupu jakiegoś taniego echa z GOS bo jednak większość mojego wędkowania to rzeki z brzegu lub brodząc. Ale na te kilka wypadów pontonem przydało by się. Póki co, z nowych na oku mam Lawrance Hook2 4x Bullet oraz Garmin Striker Plus 4. Chętnie poczytam opinie użytkowników.

• 0

Smark daje radę, ale ryb nie pokazuje ????

Nadszedł czas na kombi. W takim razie dołożę kolejny bajer czyli fajnie byłoby jakby miał i boczny. Szukam w takim razie najlepszego kompromisu pomiędzy jakością i ceną.

• 0

Chyba o takie coś mi chodzi. Relatywnie proste w obsłudze, niedrogie, ale już z "bayerem" aby można było i coś tam zobaczyć i nauczyć się obsługi.

Jeśli oczekujesz od echa, że pokaże Ci ryby i naoglądałeś się zdjęć w necie to nie tędy droga. Musisz odpowiedziec sobie na kilka pytań. Ile pływasz, czego oczekujesz od sondy, jaki masz budżet. 

Jak chcesz glębokosc i strukture dna to wystarczy ci jakaś mała 4 cale za 800-1200 zł. Jak chcesz cos pooglądać - minimum 5 cali a najlepiej 7 lub 9. Jak chcesz  coś wiecej pooglądać to boczny scan. 

Cenowo striker 7cali z bocznym zaczyna sie od 2300-2400 i to chyba najtansza opcja z bocznym i 7".  Nie wiem jakie jest Twoje podejscie - na FB widze co chwile zdjęcia z deepera i ikonki ryb - to jest zła droga :-) Poczytać radzę i YT tak z dwa tyg a pozniej sie mocno zastanaowić. 

• 0

Mam bardzo dobrego/dobrych doradców, a w kwocie, która podałeś plus parę złotych kupię nawet 9-tkę choć wiem bo widziałem, że i 7-mki po tyle wystawiają.

Edytowane przez Sławek Nikt