Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z GPS - jaka?

wobler129

Pytanie

Witam, rozglądam się za echosondą z GPSem. Cena max do 4000PLN, ale zastanawiam się także nad takimi 2000-3000PLN.

O ile z GPSem nie mam pytań - chcę po prostu zaznaczać górki i inne ciekawe miejsca na jeziorze, to z całą resztą mam mętlik w głowie.

Echosonda ma służyć głównie do pływania na elektryku. Moje oczekiwania:

-rozpoznawanie struktury dna tj. twarde/miękkie

-wyraźna widoczność roślinności na dnie

-wyraźna widoczność ławic drobnicy i większych ryb dookoła nich

-kolorowy wyświetlacz

-w miarę możliwości jak największy wyświetlacz

I dodatkowo jestem bardzo zainteresowany rzutem bocznym czyli w Lowrance zwie się to Down Scan, a w Humminbird Down Imaging - nie piszę o Structure Scan bo to dużo droższa impreza ;)  Bardzo podoba mi się ten system tj. bardzo ładnie i przejrzyście widać drzewa pod wodą, jego gałęzie itp. I tu pytanie - czy na prawdę ten system sprawdza egzamin? Czy zdjęcia w necie nie są przereklamowane? Moim zdaniem taki boczny rzut dużo więcej pokazuje niż wszystkie pozostałe.

Np. http://www.humminbird.com/uploadedImages/Content/Category/Technology/DI_2column_350x260_fw.jpg?w=350&h=260&mode=pad&

I dodatkowo pytanie - skoro jest to rzut tak jakby z boku - to dlaczego w nazwach jest Down Scan / Down Imaging itd? ;)

Dzięki za pomoc i za propozycje!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak to jest ryzyko jezeli wypozyczasz lodke. Ten drugi uchwyt też daje rade tez znim plywalem i jest ok.

Jezeli chodzi o echo to polecam zastanowic sie nad modelem z wiekszym wyswietlaczem i rozdzialka minimum 480x480 wiekszy ekran wiecej szczegółów widac. Pewnie budzetowo zblizysz sie do 2000 pln ale moim zdaniem warto.

• 0

Jak daje radę to przynajmniej ta sprawa jest załatwiona :)

Co do echa, właśnie słyszałem takie opinie, że lepiej zainwestować w te wyświetlacze 5 albo więcej calowe. Tylko różnica cenowa to wtedy mniej więcej +1000 zł. Faktycznie, rozdzielczość jest o wiele wyższa na tych 5 calowych, ale czy warto wydawać o tyle więcej? 

• 0

Mam pytanie, czy modele z GPS w echosondach Lowrance to całkowicie inne urządzenia niz wersje bez GPS? Czy to nie jest kwestia np innego przetwornika z nadajnikiem, a samo urządzenie ("ekran") jest ten sam?

Zastanawiam sie czy dałoby radę "dołożyć" GPS do np Elite 4X CHIRP (bez fabrycznego GPS)?

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 0

Mam pytanie, czy modele z GPS w echosondach Lowrance to całkowicie inne urządzenia niz wersje bez GPS? Czy to nie jest kwestia np innego przetwornika z nadajnikiem, a samo urządzenie ("ekran") jest ten sam?

Zastanawiam sie czy dałoby radę "dołożyć" GPS do np Elite 4X CHIRP (bez fabrycznego GPS)?

Ekran jest ten sam ale brakuje w nim chipu i oprogramowania do GPS. Do Elite 4x CHIRP nie da się dołożyć GPS.

• 0

Dzięki za porady :)

Test gps zrobiony. GPS w smartfonie (samsung S5) jest wystarczająco dokładny. Nawet ciężko się ustawić łodzią w tym samym miejscu :).

Ale taki wbudowany GPS ma również inne zastosowania, o których wcześniej nie wiedziałem i generalnie jest wygodniejszy.

Wybór pewnie padnie na elite 7 chirp ( podobno szybszy przetwornik niż we wcześniejszej HDI) .

W znanym sklepie w Warszawie doradzają aby brać HDS-a,  z tym że to koszt już 6 tyś. +     a ja jednak wolę się zmieścić w okolicy 4.000.

Generalnie to jakoś specjalnie nie potrafili mi wytłumaczyć co przemawia za HDS-em. Usłyszałem tylko że to zupełnie inna technologia i  echa z serii elite to

wcale nie takie dobre echosondy ;(

No i teraz mętlik w głowie :)

Alternatywą jest zakup starszej wersji HDS-a więc   HDS vs Elite 7 chirp vs raymarine dragonfly 7 cali

Humminbirdów i Garminów nie znam i nie zgłębiałem informacji na ich temat

Natomiast jeśli jest jakiś model, który waszym zdaniem jest wart zainteresowania i przebija ww modele to proszę o info

W raymarine podoba mi się bardziej widok DV w porównaniu z DSI w lowrence ( jest link do filmu porównawczego w tym wątku )

Wszystkie porady mile widziane

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez sajdol1

• 0

Jak daje radę to przynajmniej ta sprawa jest załatwiona :)

Co do echa, właśnie słyszałem takie opinie, że lepiej zainwestować w te wyświetlacze 5 albo więcej calowe. Tylko różnica cenowa to wtedy mniej więcej +1000 zł. Faktycznie, rozdzielczość jest o wiele wyższa na tych 5 calowych, ale czy warto wydawać o tyle więcej? 

Co do mocowania przetwornika, to dla mnie najwygodniej jest przyczepić go pod silnikiem elektrycznym.

Jeśli chodzi o większy ekran, to nie do końca na 5 calowym widać więcej szczegółów niż na 4 calowym.

Te ekrany (elite 4 i 5) o ile pamiętam mają taką samą wysokość i rozdzielczość w pionie chyba też - 5 calowy jest szerszy dlatego na nim dłużej widać "historię", ale to nie znaczy, że jest więcej szczegółów.

Oczywiście 5 calowy jest wygodniejszy, ale nie pokazuje dokładniej.

Np. jeśli echo pokazuje zakres 10m to w obu przypadkach odczyt jest skalowany na 480 pikseli i jeden piksel odpowiada około 2cm głębokości.

Co ciekawe elite 7 i 9 oraz HDS 7 i 9 też mają po 480 pikseli w pionie, dopiero HDS12 ma 800. :) W hdsach pewnie lepsza obróbka sygnału jest, w elite 7 i 9 być może też, ale nie sądzę żeby były jakieś różnice pomiędzy elite 4 i 5 - pływałem z 4 i 5 i nie dostrzegłem różnic w jakości obrazowania.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Dokladnie tak jak Kolega @SzymonK pisze wyzej , jednak nie wyobrazam sobie podzielic ekran 4" na 3 czesci si/di i gps. Przy 7" i podzieleniu ekranu na 3 jest naprawde slabo...owszem wszytsko widac tylko trzeba sie dobrze przygladac. Zarowno przy 4" jak i 5" najlepszy widok jest przy jednym obrazie. Osobiscie uzytkuje hds 7" i na przyszly sezon  jak , ojczyzna pozwoli , to zakupie  tableta  10-12"  i wykorzystam wifi do sterowania echem. Ktos mi Ostatnio cos gaworzyl , ze chyba  garmin w dosc przystepnej cenie ~1500zł posiada modól wifi

• 0

No, ja niestety tak pływam na elite 4. Na górnej połówce mam mapę, na dolnej 2 sonary obok siebie z zoomem x 2 bo bardziej mnie interesuje co przy dnie się dzieje, a na zoomie x 2 widać to tak samo jak na pełnej wysokości ekranu bez zooma. Da się przeżyć i chyba bym nie dopłacił do elite 5. Jak się trafi na większą rybę to widać ją z drugiego końca łódki, a drobnice z bliska też widać.

Czasem montuję przetwornik tak jak boczny sonar, żeby patrzył na jedną stronę łódki, znacznie łatwiej zauważyć w ten sposób ryby przy dnie, tylko wtedy daję pogląd na pełny ekran i ustawiam ręcznie zakres na 2-3 razy większy niż głębokość łowiska. Oczywiście odczyt głębokości jest wtedy zawyżony, ale nie o to chodzi. Szczególnie dobrze widać wtedy połacie o zmieniającej się twardości dna. Płynąc na górze skarpy i patrząc w dół też bardzo łatwo interpretować obiekty, bo rzucają długie cienie. Natomiast płynięcie obok skarpy po głębszej wodzie nie daje już takich możliwości interpretacji tego co znajduje się na skarpie, bo obraz jest bardziej "ściśnięty" i nie widać też cieni.

W każdym razie jak się pokombinuje to sporo można z tego urządzenia wycisnąć, pomimo mniejszego ekranu.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Hds gen 2 w skrócie miażdży elite w szybkości działania.  W hds klikasz i masz. Nie myśli nie muli poprostu działa bardzo szybko. Czyta "ładniejsze" mapy . Obsługuje więcej palet. I pointow. Posiada boczny sonar czego w elite nie ma. Gps 10hz. Dwa sloty kart. Moliwosc rozbudowy . Elite to dobry wybór . Jednak za te pieniądze moim zdaniem powinna pracować z szybkością hds. To jest jej jedyny  "defekt"

• Like 1

• 0

Hds gen 2 w skrócie miażdży elite w szybkości działania.  W hds klikasz i masz. Nie myśli nie muli poprostu działa bardzo szybko. Czyta "ładniejsze" mapy . Obsługuje więcej palet. I pointow. Posiada boczny sonar czego w elite nie ma. Gps 10hz. Dwa sloty kart. Moliwosc rozbudowy . Elite to dobry wybór . Jednak za te pieniądze moim zdaniem powinna pracować z szybkością hds. To jest jej jedyny  "defekt"

Zgadzam się że miażdży. Miałem HDS-a i widziałem Elitkę w pracy. Natomiast nie posiada bocznego w standardzie. Trzeba dodatkowo dokupić skrzyneczkę i przetwornik.

I w HDS 5 jeden slot na karty.

• 0

Kolego malo osob mialostycznosc ze wszystkimim firmami tak wiec ciezko doradzac ja mam garmina 91 i moge szczeze polecic,wczesniej miale x4pro tak wiec dla mnie przepasc , koledzy jak ze mna plywaja tez tylko na echo by sie patrzyli.

W twoim budrzecie powinienes sie wyrobic z71 gdzie masz zwykle echo.dsi i skan boczny ze o gps nie wspomne czyli wszystko co jest dostepne dla nas wedkarzy.

• Like 1

• 0

Siema. Dołączę się do tematu. Także poszukuję echo w przedziale 1500 PLN. Co sądzicie o tych echo: http://allegro.pl/echosonda-humminbird-596-cx-hd-di-zestaw-promocja-i5675573902.html http://allegro.pl/echosonda-humminbird-helix-5-di-zestaw-promocja-i5683510058.html  . Echo ma służyć do obrazowania struktury dna (twarde, muł) też żeby było widać roślinność podwodną, zatopione drzewa, zaczepy.Głębokości zbiorników do 10 metrów. W grę wchodzą także płycizny takie 1,5-2 metry. Czy te echa, które zaproponowałem są warte swej ceny? Jeśli macie inne propozycje to bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam

Edytowane przez kamilk281

• 0

Wiem że to nie ten dział,ale ogłoszenie nie jest moje a sprzęt w cenie 4100 bije na głowę inne wymienione w temacie i 9 cali .http://jerkbait.pl/topic/63303-sprzedam-echosonde-garmin-echomap-91-sv/

Kolego bierz za te pieniądze nie znajdziesz nic lepszego.

Gwarancja że będziesz mega zadowolony

• 0

Te dwa echa z tego co jest napisane w specyfkacji , sa bardzo podobne. Roznia sie nieznacznie katami stozków i jeden ma ekran panoramiczny drugi tradycyjny. Ja osobiscie wybral bym helix 5di , wizualnie bardziej mi sie widzi. Jednak to musi byc Twój wybor a nie forumowiczow :)

• 0

"Jednak to musi byc Twój wybor a nie forumowiczow :)" [/quote

Echosondy Humminbird są porażki.

Lepiej brać Lowrance.

Trout jaja sobie robisz ,prawda ?" Konkrety Panie konkrety"  To samo można powiedzieć na odwrót  :) 

Edytowane przez prezes77