Skocz do zawartości

łożysko rolki TP 3000 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń i nie tylko wynika, że tam łożysko musi być wysokiej jakości.

Raz, że rolka robi sporo obrorotów.

Dwa, że musi się kręcić bez żadnych oporów ,,na dmuchnięcie" ;-)

Łożyska najtańsze- te po 4zł mają ciut większe opory i rolka przy cienkch żyłkach i plecionkach potrafi stanąć i się nie obracać.

Edytowane przez Arek X

Właśnie to za 3,2zł bym nie polecał do rolki.

Kupiłem kiedyś takie 4 sztuki.

Dwa kręciły się od podmuchu wiatru, dwa ciężej, rolka na nich stawała nawet pod obciążeniem.

Teraz mam niby EZO, bo na łożysku nic nie wybite i kręci każde jak złoto.

Mam też oryginalne Shimano A-RB z czarnymi uszczelniaczami, te też są malina.

Ostatnio nabyłem od Rysia- @ROOS jakąś nierdzewke i też jest dobre.

Tak jak pisałem, te tanie są gitara w większym rozmiarze (na koło główne, pinion góra, dół, pod worm shaft) ale do rolki wg mnie trza jakościowo jak najlepsze.

Właśnie to za 3,2zł bym nie polecał do rolki.

Kupiłem kiedyś takie 4 sztuki.

Dwa kręciły się od podmuchu wiatru, dwa ciężej, rolka na nich stawała nawet pod obciążeniem.

Teraz mam niby EZO, bo na łożysku nic nie wybite i kręci każde jak złoto.

Mam też oryginalne Shimano A-RB z czarnymi uszczelniaczami, te też są malina.

Ostatnio nabyłem od Rysia- @ROOS jakąś nierdzewke i też jest dobre.

Tak jak pisałem, te tanie są gitara w większym rozmiarze (na koło główne, pinion góra, dół, pod worm shaft) ale do rolki wg mnie trza jakościowo jak najlepsze.

A te "niby EZO" gdzie zakupiles ?

Łożysko w rolce musi być ze stali nierdzewnej, zwykle za 4zl po miesiącu trzeba wymieniać,bo po prostu zardzewieje . Lozyska EZO te za 20-30zł sa nierdzewne i spokojnie dadzą rade kilka sezonów. Polecam sklep ALBECO.

A takie w ryobim , dragonie , kongerach i innych wynalazkach to ezo ? Wydaje mi się że jeszcze tańsze jak 4 zł i po kilka lat chodzą, rolka nie składa się jedynie z łożyska i jak jest źle poskladana i nie zadbana jeśli chodzi o smarowanie to i ezo nie pomoże, także z tym "musi" to bym tak ochoczo nie wyskakiwal.

A takie w ryobim , dragonie , kongerach i innych wynalazkach to ezo ? Wydaje mi się że jeszcze tańsze jak 4 zł i po kilka lat chodzą, rolka nie składa się jedynie z łożyska i jak jest źle poskladana i nie zadbana jeśli chodzi o smarowanie to i ezo nie pomoże, także z tym "musi" to bym tak ochoczo nie wyskakiwal.

Te łożyska rolki choćby z Zaubera potrafią zacząć mocno szumieć już po pierwszym podpięciu kołowrotka do wędki i całodziennym uganianiem się za boleniem (sam to w dwóch egzemplarzach doświadczyłem).

Ale po wymianie tego łożyska na jakieś lepsze jakościowo - kołowrotki są pierwsza klasa.

Przecież to jest najciężej pracujące łożysko w każdym kołowrotku, będąc jednocześnie najmniejszym  - na jeden obrót korbki, łożyska podpierające napęd obracają się raz,  łożysko kosza obraca się ~ 6 razy, natomiast łożysko rolki obraca się kilkadziesiąt razy !!!

Te łożyska rolki choćby z Zaubera potrafią zacząć mocno szumieć już po pierwszym podpięciu kołowrotka do wędki i całodziennym uganianiem się za boleniem (sam to w dwóch egzemplarzach doświadczyłem).

Ale po wymianie tego łożyska na jakieś lepsze jakościowo - kołowrotki są pierwsza klasa.

Przecież to jest najciężej pracujące łożysko w każdym kołowrotku, będąc jednocześnie najmniejszym  - na jeden obrót korbki, łożyska podpierające napęd obracają się raz,  łożysko kosza obraca się ~ 6 razy, natomiast łożysko rolki obraca się kilkadziesiąt razy !!!

za dużo tego Panie Jacku przez łapy mi przeszło żeby się zgodzić ;) w zauberowatych trochę konstrukcja rolki psuje sprawę, cała woda z linki jest w nią pchana przez co smalec się wymywa a dostaje syf, ma Pan rację że łatwo te łożyska nie mają ale to że po pierwszym podpięciu szumi to nie musi być wina łożyska ;) naprawdę w większości dają rade chińskie tandetne łożyska, a problemy płynące z szumu to bardziej następstwo właśnie tej głupiej konstrukcji obudowy rolki ;)

I braku smarowania (czytaj kapnięcie kropli "wiadomoczego" raz na rok), szczególnie w maszynach gdzie bywa lużno-ciasno-trochę krzywo i obracać się "w rolce" może wszystko, i trzeć o siebie wszystko ze wszystkim...

za dużo tego Panie Jacku przez łapy mi przeszło żeby się zgodzić ;) w zauberowatych trochę konstrukcja rolki psuje sprawę, cała woda z linki jest w nią pchana przez co smalec się wymywa a dostaje syf, ma Pan rację że łatwo te łożyska nie mają ale to że po pierwszym podpięciu szumi to nie musi być wina łożyska ;) naprawdę w większości dają rade chińskie tandetne łożyska, a problemy płynące z szumu to bardziej następstwo właśnie tej głupiej konstrukcji obudowy rolki ;)

A pozwolę się nie zgodzić z tą oceną.Konstrukcja obudowy rolki wcale nie jest głupia i jest ok,a właśnie za wszelkie szumy i hałasy odpowiadają "badziewiate"  łożyska made in China. I nie radzę tego badziewia kupować. Sam w swoim kołowrotku Red Arc 10200  i Ryobi Applause 6000 miałem problem z tym i po wymianie na b. dobre jakościowo łożyska problem ten zniknął. Pracuje bezawaryjnie już piąty sezon bez szczególnych ceregieli o dbałość tego elementu.

Nie wiem,może mam farta że nic mi się nie psuje  ;) .

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Taaaa, oczywiście... Tylko i wyłącznie fart, szczęście, w czepku urodzenie i przychylność Zeusa...

Jest jeszcze na forum paru innych "co to nic im się samo z siebie rozlecieć nie chce"... :rolleyes: :lol: :lol:

• Like 1

Taaaa, oczywiście... Tylko i wyłącznie fart, szczęście, w czepku urodzenie i przychylność Zeusa...

Jest jeszcze na forum paru innych "co to nic im się samo z siebie rozlecieć nie chce"... :rolleyes: :lol: :lol:

Między innymi i Ty jesteś,bo wiesz o co chodzi i Tobie też chyba się nie rozlatuje. Tomek wcale nie trzeba mieć farta tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić aby grało i nie hałasowało,a ty przecież wiesz.

• Like 1

A pozwolę się nie zgodzić z tą oceną.Konstrukcja obudowy rolki wcale nie jest głupia i jest ok,a właśnie za wszelkie szumy i hałasy odpowiadają "badziewiate"  łożyska made in China. I nie radzę tego badziewia kupować. Sam w swoim kołowrotku Red Arc 10200  i Ryobi Applause 6000 miałem problem z tym i po wymianie na b. dobre jakościowo łożyska problem ten zniknął. Pracuje bezawaryjnie już piąty sezon bez szczególnych ceregieli o dbałość tego elementu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

co kto lubi , nikomu się nie zabroni wsadzić tam łożyska i za 500 zł , mimo wszystko do dyszki można kupić fajne łożyska które też kilka sezonów wytrzymają bez problemu jeśli tylko zadba się o dobry smar w rolce i nie nadużywanie oliwki, a co do samej konstrukcji każdy ma własne zdanie, dla mnie ten chlapacz nad rolka fajny wcale nie jest, spore znaczenie przy szumach ma też wielkość startowej przelotki, a jak się to wszystko zestawi z luźno spasowanymi wszystkimi elementami rolki to muzyka dla uszu murowana.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Mam podobne doświadczenia w tej kwestii.

Po wymianie łożysk na "solidniejsze - w moim przypadku A-RB Shimano" używam tych Zauberów przez ponad pięć lat i rolki działają lepiej jak nowe.

Na łożysko daję raz, max dwa razy w roku kropelkę oliwki i ...... hula jak powinno :)

Więc śmiem twierdzić, że w moim przypadku (podwójnym) to była wina tylko łożysk, budowa rolki nic nowym łożyskom nie zaszkodziła.

Edytowane przez Voldemort
  • Like 1

Po wymianie łożysk na "solidniejsze - w moim przypadku A-RB Shimano" używam tych Zauberów przez ponad pięć lat i rolki działają lepiej jak nowe.

Na łożysko daję raz, max dwa razy w roku kropelkę oliwki i ...... hula jak powinno :)

Więc śmiem twierdzić, że w moim przypadku (podwójnym) to była wina tylko łożysk, budowa rolki nic nowym łożyskom nie zaszkodziła.

Mam podobne zdanie na ten temat, co nie znaczy że inni muszą się z tym zgadzać :) .Wybór zawsze jest po stronie kupującego.

Nie każdy chce pchać do kołowrotka za 250 zl drogich łozysk A-RB shimano  bo prócz ulgi dla ucha orgazmu żadnego nie dostanie i zauber będzie dalej tylko zauberem ;) ;)

Edytowane przez maicke82

• 2 tygodnie później...